به گزارش خبرنگار مهر، علی عسکری درجمع خبرنگاران با تشریح آخرین وضعیت ارائه اظهارنامه های مالیاتی توسط مردم و اشخاص حقوقی و همچنین مقایسه آن با عملکرد سال گذشته، گفت: با توجه به اینکه امسال با استقبال از سوی مودیان مالیاتی روبرو شدیم، می توان به این نتیجه رسید که گرایش مردم به سمت پرداخت مالیات بیشتر شده است.
رئیس سازمان امور مالیاتی کشور با اشاره به مشارکت جمعی بخشهای مختلف مشمول پرداخت مالیات، اظهار داشت: بر مبنای ارائه اظهارنامه های مالیاتی یکسری فعالیتهای جدیدی نیز در اقتصاد شکل گرفته است؛ ضمن اینکه برخی مودیانی که در سالهای گذشته به هر دلیلی اقدام به ارائه اظهارنامه مالیاتی نکرده اند نیز با اطلاع رسانی و بستر سازی مناسب تا قبل از اتمام مهلت تعیین شده در تیرماه سالجاری، اقدام به تکمیل و ارسال اظهارنامه کردند.
عملکرد شرکتها در 88
عسکری در تشریح عملکرد سال 88 و مقایسه آن با سال 87 با اشاره به اینکه اشخاص حقوقی (شرکتها طی سالجاری) 193هزار 46 اظهارنامه تکمیل کرده اند، افزود: این میزان در سال 87، 191هزار و 5 مورد بوده است.
وی همچنین به وضعیت مشمولین بند الف (وارد کنندگان، صادرکنندگان و دارندگان واحدهای تولیدی بزرگ) اشاره کرد و افزود: در این بخش نیز طی سال 87، 81 هزار و 567 اظهارنامه به دست آمده بود که این تعداد برای سال 88 که طی سال جاری ارائه شده است 88 هزار و 360 مورد بود.
وضعیت مشمولین بند الف/ ب/ ج
این مقام مسئول در سازمان امور مالیاتی در خصوص وضعیت مشمولین بند ب (فعالیتهای واسط در اشتغال) نیز به ارائه 402 هزار و 704 اظهارنامه در سال جاری اشاره کرد و گفت: این میزان برای سال 87، 348 هزار مورد بوده است. همچنین مشمولین بند ج در سال گذشته با بخش خودرو 2 میلیون و 139هزار و 291 اظهارنامه ارائه کرده بودند.
عسکری با اعلام تفکیک اظهارنامه های خودروهای عمومی شامل تاکسی، اتوبوس، مینی بوس، کامیون و کامیونت از بند ج بیان داشت: بند ج به تنهایی 1 میلیون و 984 هزار اظهارنامه ارائه کرد که در این زمینه دارندگان خودرو نیز 1 میلیون و 381 هزار و 895 اظهارنامه تکمیل کردند که جمع عملکرد بند ج و خودرو بیش از 3 میلیون مورد شد که این میزان در سال قبل 2 میلیون و 139هزار اظهارنامه بوده است.
کاهش اظهار نامه های مستغلاتی
وی در زمینه اظهارنامه های مربوط به مستغلات نیز با اشاره به ارائه 252 هزار و 56 مورد اظهارنامه در سال گذشته از کاهش آن به 204 هزار و 80 مورد در سالجاری اشاره کرد و اظهار داشت: به صورت کلی طی سال گذشته سرجمع اظهارنامه های ارسالی 3 میلیون و 11هزار و 919 اظهارنامه بود که این تعداد برای سالجاری به 4 میلیون و 254 هزار و 684 مورد بالغ شده است.
4.2 میلیون اظهار نامه؛ عملکرد 88
معاون وزیرامور اقتصادی و دارایی با مقایسه رشد درآمدهای مالیاتی تیرماه سالجاری نسبت به تیرماه سال قبل از افزایش 29 درصدی آن خبر داد و گفت: اگر 4 ماه امسال را با 4 ماه سال گذشته مقایسه کنیم باز هم 23 درصد رشد مشاهده می شود که این موضوع مربوط به مالیاتهای مستقیم است. همچنین آمار 4 ماهه نیز از رشد 21 درصدی در این بخش حکایت دارد.
عسکری در خصوص مالیات بر ارزش افزوده نیز با اشاره به اینکه این موضوع با گذشت هر سال گروههای بیشتری از مودیان را در بر می گیرد، تصریح کرد: در تیرماه سالجاری مالیات بر ارزش افزوده نسبت به تیرماه سال گذشته 89 درصد رشد یافته است که این مسئله مربوط به تجمیع عوارض نیز می شود. به صورت کلی در این بخش عملکرد 4 ماه ابتدای سال نسبت به 4 ماه ابتدای سال گذشته، 31 درصد رشد نشان می دهد.
135هزار اظهار نامه مالیاتی
وی با تاکید قابل قبول بودن رشد درآمدهای مالیاتی علیرغم تمام مسائل و مشکلات کشور، افزود: امکان ارائه اظهارنامه های الکترونیکی در سالجاری نیز از اقدامات جدید محسوب می شود که در این رابطه 135هزار اظهارنامه به صورت الکترونیکی دریافت شد. همچنین از این طریق توانستیم برنامه نرم افزاری خود را تست کنیم که البته ایراداتی نیز داشت که با پاسخهای لازم درصدد رفع آنها برآمدیم.
این مقام مسئول در سازمان امور مالیاتی به کاهش یک پنجمی زمان مورد نیاز مودیان برای ارائه اظهارنامه در روش الکترونیکی، بیان داشت: در بخش اصناف نیز طی سالجاری ارائه اظهارنامه ها نسبت به سال قبل افزایش یافته است.
عسکری در زمینه مشکلاتی که از طریق اصناف برای پذیرش درصدهای مالیاتی تعیین شده پیش آمده بود، گفت: در این زمینه تقابلی بین مالیات و اصناف وجود نداشت و بیشتر بحث توافق و تفاهم بود. البته اجرای توافقات بین اصناف و سازمان مالیاتی برای برخی اتحادیه ها سخت بود به نحوی که آنها باید نسبت به سالهای گذشته مالیات را به صورت متفاوت تری پرداخت می کردند.
سهم مالیات اصناف 4.6 درصد!
معاون وزیرامور اقتصادی و دارایی با اعلام اینکه در سال 87 فقط 4.6 درصد مالیات کل کشور را اصنافی ها پرداخت کردند تاکید کرد: نسبت به 23 هزار و 400 میلیارد تومان درآمد مالیاتی سال گذشته فقط هزار و 100میلیارد تومان آن را اصناف پرداخت کردند؛ با توجه به این سعی داریم اطلاعات مورد نیاز برای دریافت مالیات را به واقعیت نزدیک کنیم تا بتوان دریافت مالیات را واقعی تر کرد.
وی ادامه داد: کسانی هم که در سال گذشته در بخش اصناف مالیاتی پرداخت نکرده اند اگر از طریق اظهارنامه اختیاری اقدام کرده باشند در حال حاضر فقط 40 درصد اظهاردرآمدی خودشان رامالیات خواهند پرداخت و مابقی آن نیز در توافقات بعدی و به مرور در سالهای بعد اخذ می شود.
عسکری با بیان اینکه در تعامل با اصناف به این نتیجه رسیدیم که نمونه گیریها برای تعیین میزان مالیات اصناف از طریق سازمان مالیاتی صورت گیرد، تصریح کرد: متاسفانه در زمینه میزان پرداخت اصناف و ظرفیت آنها در اقتصاد که با حجم 4.6 درصدی صورت می گیرد، وضعیت قابل قبول نیست.
سهم 30 درصدی اصناف از GDP
معاون وزیرامور اقتصادی و دارایی با اشاره به اینکه بخش خدمات به قیمت جاری حدود 47 درصد GDP (تولید ناخالص داخلی) را در اختیار دارد بیان داشت: 30 درصد این میزان از طریق مشاغل و اصناف است؛ حال ما از 30 درصد اقتصاد هزار و 100 میلیارد تومان و از 70 درصد دیگر آن نیز حدود 22 هزار میلیارد تومان مالیات می گیریم که این مسئله مورد قبول نیست.
وی بهانه های رکود اقتصادی از سوی اصناف را برای نپرداختن و یا کم کردن مالیات رد کرد و افزود: نمی توان گفت که در شرایط رکود اصناف، بقیه اقتصاد در رونق است و برعکس. بنابراین روند رونق و رکود اقتصادی در همه بخشها تاثیرگذار است.
حقوق بگیران دو برابر اصناف مالیات دادند!
عسکری با اعلام اینکه در سال گذشته دریافت مالیاتهای مستقیم 102درصد محقق شد و این در حالی است که مالیات مشاغل و اصناف 77 درصد بوده است، اظهار داشت: حتی حقوق بگیران نیز در سال گذشته 8 درصد مالیات کل کشور را پرداخت کرده اند که تقریبا دو برابر اصنافی ها بود است.
این مقام مسئول در سازمان مالیاتی با بیان اینکه به قیمت جاری در حال حاضر 350 هزار میلیارد تومان تولید ناخالص داخلی کشور است، سهم اصناف و مشاغل را از این میزان 30 درصد معادل 120هزار میلیارد تومان دانست و تاکید کرد: با این حال اصنافی ها مالیات بسیار کمی پرداخت می کنند.
معاون وزیرامور اقتصادی و دارایی با بیان اینکه مسائل مربوط به پرداخت مالیات اصناف در همه سالها جریان داشته است به نحوی توافقات نیز چندین بار با مسئله و مشکل مواجه می شود، گفت: باید مکانیسمی تعیین شود تا در صورت توافق طبق برنامه پرداخت مالیات صورت گیرد.
اصناف طرح ایجاد صندوق فروش را اجرا نمی کند
وی در پاسخ به این سئوال که اگر اصناف فقط 4.6 درصد از مالیات سال گذشته را پرداخت کرده است چرا با آنها مذاکره و توافق صورت می گیرد و آیا این موضوع با قانون مغایرت ندارد؟ گفت: در ماده 100 قانون مالیاتهای مستقیم و در تبصره 5 آن به توافق با مشاغل اشاره شده است به نحوی که طی سالجاری ما با پزشکان و اصناف برای نحوه پرداخت مالیات توافق کردیم ولی با وکلا توافقی صورت نگرفت.
عسکری ضمن انتقاد از عدم اجرای طرح صندوق فروش توسط اصناف برای تخمین و دریافت دقیق مالیات، اظهار داشت: با نصب و راه اندازی صندوقهای فروش توسط اصناف دیگر نیازی به توافق و رایزنی با آنها وجود ندارد به نحوی که هر چقدر درآمد کسب شود منهای هزینه های آن می توان به مالیات واقعی دست یافت و دیگر سوء تعبیری نیز وجود نخواهد داشت.
کیت های محاسبه مالیات؛ آماده نصب
معاون وزیرامور اقتصادی و دارایی با انتقاد از اینکه اصناف تاکنون سامانه های فروش را در کشور ایجاد نکرده اند افزود: هم اکنون سازمان مالیاتی کیت های قابل نصب بر روی سامانه های فروش را در اختیار دارد که از این طریق می توان آنها را نصب و برای محاسبه هزینه ها و مالیات اصناف استفاده کرد.
وی خاطرنشان کرد: در قانون ووزارت بازرگانی مسئول بازرگانی اقدامات اصناف است ولی متاسفانه با وجود اینکه 5 سال زمان اصناف برای نصب صندوق های فروش به اتمام رسیده است تاکنون اقدامی صورت نگرفت هر چند هم اکنون فروشگاههای زنجیره ای صندوق های فروش را در اختیار دارند ولی کیت های مالیاتی بر روی آنها نصب نیست.
عسکری در خصوص فرار مالیاتی توسط برخی اشخاص حقیقی و حقوقی نیز توضیحاتی داد و گفت: تا زمانی که شفافیت در فعالیت های اقتصادی بالا نرود فرار مالیاتی همچنان وجود خواهد داشت با توجه به این هم اکنون 400 هزار شرکت ثبت شده در کشور وجود دارد که اگر بخشی از آنها را ورشکسته و منحل محسوب کنیم باز هم تعداد زیادی هستند که باید مالیاتی بپردازند با این حال طی سال جاری 193هزار شرکت اقدام به تکمیل اظهارنامه مالیاتی کرده است.
حذف فرار مالیاتی به شرط شفاف سازی اقتصاد
معاون وزیرامور اقتصادی و دارایی همچنین به کمبود نیروی انسانی در بخش مالیاتی اشاره کرد و با بیان اینکه جذب هر نیروی کار در این بخش می تواند سالیانه یک میلیارد تومان به درآمد کشور کمک کند بیان داشت: برآورد ما از مشمولین بند الف 122 هزار اظهارنامه بود که 88 هزار مورد آن محقق شد؛ همچنین در بند ب نیز حدود 430 هزار اظهارنامه برآورد شده بود که 402 هزار آن به دست آمد و در بخش بند ج که شامل مردم می شود برآورده ها نزدیک بود که از این طریق حدود 2 میلیون نفر اظهارنامه مالیاتی ارائه کردند.
وی همچنین به ادامه جلسات اصلاح قانون مالیاتی اشاره کرد و بیان داشت: در حال حاضر 25 درصد از بودجه کشور از طریق مالیات تامین می شود که مابقی آن نیز از طریق فروش نفت، واگذاری داراییهای سرمایه ای، انتشار اوراق مشارکت و یا فروش شرکتهای دولتی است
نظر شما