۱۲ مرداد ۱۳۸۹، ۱۳:۳۳

گزارش خبری مهر/

شورای عالی جوانان؛ 7 جلسه در 5 سال /جوانان یا در همایش اند یا درحاشیه!

شورای عالی جوانان؛ 7 جلسه در 5 سال /جوانان یا در همایش اند یا درحاشیه!

تعطیلی خودخواسته شورای عالی جوانان پس از 17 ماه در روز ملی جوان شکسته شد؛ شورایی که رئیس جمهور در اردیبهشت ماه سال 86 تاکید کرد جلسات آن هر دو ماه یکبار به طور منظم برگزار شود اکنون با تنها یکبار جلسه در سال قرار است به عنوان بالاترین نهاد تصمیمگیری کشور گره از مشکلات جوانان بگشاید.

به گزارش خبرنگار مهر، با وجود این که در ابتدای آغاز به کار دولت نهم مسئولان سازمان ملی جوانان به عنوان دبیرخانه برگزار کننده جلسات شورای عالی جوانان از برگزار شدن نامنظم و کم تعداد جلسه ها در دولتهای قبل انتقاد کردند ولی گویا این بار این بی توجهی گریبانگیر آنها هم شده است ، چرا که در مدت چهار سال فعالیت دوره نهم و عمر یکساله دولت دهم تنها هفت جلسه آن تشکیل شد.

شورای عالی جوانان که اساسنامه آن در سال 71 به تصویب شورایعالی انقلاب فرهنگی رسید وظیفه بررسی نقش و عملکرد نهادها و سازمانهایی که در امور جوانان مسئولیت دارند و نیز ایجاد هماهنگی بین دستگاههایی که وظایف آنها به نحوی با‌ مسائل جوانان مربوط می‌شود را دارد.

آغاز به کار دولت نهم با تعطیلی یکساله این شورا همراه شد و همین تعطیلی یکساله و نیمه در دولت دهم تکرار شد و بالاخره در روزهای ابتدایی تیرماه خبر تشکیل جلسه این شورا با حضور رئیس جمهور اعلام شد.

تعطیلی طولانی مدت و برگزار نشدن جلسه های شورای عالی جوانان به ریاست جمهور در حالی است که حل مشکلاتی همچون اشتغال، مسکن و ازدواج به عنوان مهمترین دغدغه امروز جوانان هنوز درگرو اتخاذ تصمیمهای جدی است. اهمیت این موضوع سبب شده تا دولت بارها رسیدگی به امور جوانان را جزو اهداف و سیاستهای اصلی خود اعلام کند.

شورای عالی جوانان در دولتهای هفتم و هشتم 15 بار تشکیل جلسه داد که در این جلسات سندهای ساماندهی امور جوانان به تصویب رسید. سندهایی که دولت در برنامه چهارم توسعه مکلف به تهیه آن شده بود.

شورای عالی جوانان که مهمترین و اصلی ترین شورای تصمیمگیری مسائل جوانان در کشور است بعد از آخرین جلسه خود در بهمن ماه سال 87 تنها یک جلسه در تیرماه جاری تشکیل داد در حالی که برگزاری این جلسات با فاصله زمانی طولانی و به صورت نامنظم از دو حال خارج نیست یا اینکه موضوع و مشکلی برای رسیدگی در این شورا وجود ندارد و یا مسئولان نسبت به امور جوانان بی تفاوتند و با وجود شعارهای مختلف در واقعیت چندان دغدغه ای ندارند.

شورای عالی جوانان ؛ بی تصمیم در بالاترین سطح تصمیمگیری !

شورای عالی جوانان از زیرمجموعه های شورای عالی انقلاب فرهنگی با اهدافی مانند رشد متعادل و همه جانبه شخصیت جوانان بر اساس اصول، اهداف و آرمانهای انقلاب اسلامی، تأمین نیازهای فکری، اجتماعی، جسمی، روحی و تلطیف و هدایت عواطف و احساسات جوانان، فراهم کردن زمینه‌های مشارکت جوانان در حیات اجتماعی و پیشبرد جامعه و دفاع از وطن، جمهوری اسلامی ایران و حفظ و تقویت نشاط و شادابی جوانان برای عظمت و سربلندی ایران اسلامی تشکیل شد.

در اساسنامه این شورا، وظایفی مانند بررسی نقش و عملکرد نهادها و سازمانهایی که در امور جوانان مسئولیت دارند و نیز ایجاد هماهنگی در دستگاههایی که وظایف آنها به نحوی با‌ مسائل جوانان مربوط می‌شود، پشتیبانی از تحقیقات در مورد خصوصیات روحی، اخلاقی، فکری و عاطفی جوانان و اهتمام در بهره‌گیری از آنها در برنامه‌های جوانان و کمک به‌ تربیت نیروی متخصص برای این منظور و معرفی شخصیتهای متعالی برای زندگی انسان و به خصوص نسل جوان تبیین شده است.

همچنین زمینه‌سازی مناسب برای ابراز شخصیت جوانان و مطالعه راههای مبارزه با سنتهای ناروا و عوامل برخوردهای تحقیرکننده جوانان، مساعدت برای ایجاد و توسعه کانونها و مراکز اجتماعی و فعالیت خلاق جوانان و حمایت از خلاقیتهای فرهنگی، هنری، علمی و ورزشی ‌برای جوانان و مطالعه و بررسی زمینه‌های مناسب برای اشتغال و ازدواج جوانان و حمایت از ایجاد و توسعه واحدهای مشاوره از دیگر وظایفی است که به عهده این شورا نهاده شده است.

‌شورای عالی جوانان به ریاست رئیس جمهور ‌و در غیاب وی با معاون اول رئیس جمهور تشکیل می‌شود و اعضای هئیت دولت مانند وزرای آموزش و پرورش، علوم ، تحقیقات و فناوری، فرهنگ و ارشاد اسلامی، کار و امور اجتماعی، بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، کشور، رئیس سازمان صدا و سیما، رئیس سازمان تربیت بدنی و مشاور رئیس جمهور در امور زنان در آن عضویت دارند.

انتظار می رفت شورای عالی جوانان با چنین ترکیبی تاثیر بسیار زیادی در بهبود و ساماندهی وضعیت موجود و اتخاذ سیاستها و تصمیمهای موثری در حل مشکلات جوانان داشته باشد در حالی که این شورا در آغاز دولت نهم تقریبا یکسال تشکیل جلسه نداد که حاج علی اکبری رئیس وقت سازمان ملی جوانان علت آن را نداشتن مصوبه ای در دستور کار شورا اعلام کرد.

شورای عالی جوانان و رویای روزهای پرکار گذشته

شورای عالی جوانان از ابتدای تشکیل یعنی سال 72 تا سال 76 ، 11 جلسه تشکیل داد که مهمترین مصوبه آن تصویب منشور تربیتی نسل جوان بود و در بین سالهای 76 تا 84 یعنی دولت هفتم و هشتم 15 جلسه داشت.

در این جلسه ها 12 سند در حوزه جوانان مانند سند اشتغال، سند ازدواج، سند ارتقا رفاه و تامین اجتماعی، سند اوقات فراغت و هویت دینی تهیه شد. اسنادی که در برنامه چهارم توسعه، تدوین آنها و ابلاغ به سازمانها برای اجرا پیش بینی شده بود.

در واقع جلسه های شورای عالی جوانان که در سالهای پایانی دولت هشتم برگزار شد بسیار پر رونق و پرکار بود به طوری که اسناد مهمی از ساماندهی امور جوانان در آن بررسی و به تصویب رسید.

در این میان دولت نهم کار چندانی برای تهیه اسناد فرادستی در حوزه جوانان نداشت و شاید به همین دلیل بود که رئیس سازمان ملی جوانان علت تاخیر یکساله را نداشتن دستور جلسه عنوان کرده بود.

در هفدهمین جلسه شورای عالی جوانان سند ویژه فرابخشی ساماندهی امور جوانان در هجدهمین جلسه که آبان 83 تشکیل شد سند ازدواج جوانان، نوزدهمین جلسه در دی ماه 83 برنامه ساماندهی اوقات فراغت جوانان، مصوبه بیستم برنامه ساماندهی مسکن جوانان، جلسه بیست ویکمین در بهمن 83 ساماندهی اشتغال جوانان، مصوبه بیست و دومین جلسه در اسفندماه 83 برنامه ارتقای هویت دینی و ملی جوانان در برنامه چهارم، جلسه بیست و چهارم در خرداد 84 سند توسعه و ارتقای مشارکت جوانان، بیست و پنجمین جلسه در 18 خرداد ماه سال 84 سند برنامه ارتقا توانمندی سازی جوانان در حوزه فناوری اطلاعات و در بیست و ششمین جلسه در تیر 84 سند ارتقای رفاه و تامین اجتماعی جوانان تصویب شد.

دوره جدید جلسات شورا با صورت جلسه های تکراری

به گزارش مهر ، بعد از تاخیری یکساله، در بیست و هفتمین جلسه در سال 85 سیاستهای اوقات فراغت که پیش از این سند سیاستگذاری و راهبری آن تدوین شده بود بررسی شد. 6 جلسه شورای عالی جوانان در مدت پنج سال گذشته با صورت جلسه های تکراری که تنها به بخشهایی از ساماندهی اوقات فراغت و پیش بینی تسهیلاتی برای ازدواج جوانان مانند سفر به مشهد و یا افزایش وام ازدواج می پرداخت برگزار شد که با موفقیت چندانی در اجرا همراه نشد.

بیست و هشتمین جلسه شورای عالی جوانان در اردیبهشت ماه سال 86 برگزار و اولویتهای برنامه های اوقات فراغت در جریان آن بررسی شد. بعد از آن بیست و نهمین جلسه در مردادماه 86 به مناسبت روز ملی جوان برگزار شد و در سی امین جلسه در تیرماه سال 87 که قرار بود روند اجرای برنامه های اوقات فراغت مصوبه بیست و هشتمین جلسه، وضعیت ازدواج و ساماندهی مطالعاتی، علمی و پژوهشی در آن بررسی شود، تنها به بررسی و تصویب روند اجرای برنامه های اوقات فراغت و پیش بینی ردیف بودجه در تمامی دستگاههای اجرایی و استانداریها پرداخت.

در سی و یکمین جلسه این شورا نیز در مهرماه سال 87، سازمان ملی جوانان مکلف به تدوین آیین نامه اجرایی ساماندهی مطالعاتی، علمی و پژوهشی در حوزه جوانان و برنامه های روز ملی جوان شد. سی و دومین جلسه و آخرین جلسه این شورا نیز در دولت نهم بهمن ماه سال 87 تشکیل شد.

در این میان مشکلات جوانان در حوزه های مختلف مانند اشتغال در این چند سال اخیر جایی در جلسات شورایعالی جوانان نداشته است.

بر اساس گزارش عملکردی که از سوی دولت در حوزه جوانان ارائه شده، اولویتهای اجرایی برنامه های ملی هویت و مشارکت جوانان در نوبت تصویب شورای عالی جوانان قرار دارد و همچنین چهار برنامه حفظ و ارتقای سلامت جسمی، روانی، اجتماعی و معنوی جوانان، برنامه ملی ساماندهی شاخصهای امور جوانان، برنامه ملی ارتقای نقش نهاد خانواده در امور جوانان، برنامه شناسایی و تقویت سمنهای جوانان و سمنهای مرتبط با جوانان و ادامه تدوین برنامه ملی اصلاح ساختار و توانمند سازی سازمانهای مسئول دولتی و غیر دولتی در حال اتمام و قرار گرفتن در نوبت تصویب شورایعالی جوانان است.

آیین نامه ستاد ساماندهی استانی و اختصاص شورای برنامه ریزی استان به امور جوانان، طرح تشکیل شورای هماهنگی تشکلهای سراسری، سیاستها، راهبردها و برنامه های اوقات فراغت جوانان، 12 اولویت فرهنگی برنامه ازدواج جوانان، اهداف و برنامه های روز جوان، فرآیند برنامه ریزی، اطلاع رسانی و ارزیابی اقدامات اجرایی اوقات فراغت و کلیات برنامه ساماندهی مطالعاتی، علمی و پژوهشی در حوزه جوانان از مصوبه های این دوره شورایعالی جوانان بوده است که نشان می دهد این شورا به دغدغه های اصلی و مشکلات جوانان توجهی نداشته است.

با این اوصاف به نظر می رسد جز برگزاری برخی همایشها که عمدتا سلیقه ای ، با هزینه ای گزاف و بدون راهبرد تبیین شده از سوی نهادهایی چون شورای عالی جوانان و با تبلیغات فراوان انجام می شود ؛ جوانان جایی به غیر از "حاشیه" در مسائل کلان کشور نداشته باشند!

تشکیلات جلسات در انتظار موافقت رئیس جمهور

رئیس دبیرخانه شورای عالی جوانان در مورد علت تشکیل نشدن 17 ماهه جلسه های این شورا می گوید: اواخر سال گذشته درخواست تشکیل جلسه شورا را به رئیس جمهور اعلام کردیم و منتظر دریافت پاسخ بودیم که بالاخره در 6 تیرماه این جلسه تشکیل شد.

علیرضا مختاری با بیان اینکه سازمان ملی جوانان دبیر این شوراست و وظیفه فراهم کردن دستور کار جلسات را دارد اضافه می کند: محتوای این جلسه ها باید با همکاری همه اعضا تعیین شود.

وی با انتقاد از این که در این مدت هیچیک از دستگاهها درخواست تشکیل جلسه شورایعالی جوانان را نداده اند ادامه می دهد: مشارکت این دستگاهها پس از برگزاری آخرین جلسه در حد صفر بوده است به طوری که در مدت ماههای گذشته دبیرخانه شورای عالی جوانان از هیچیک از دستگاهها درخواست تشکیل جلسه دریافت نکرده که این مسئله یک چالش اساسی برای شورا به حساب می ‌آید.

------------------------------------- 

گزارش از ندا ریحانی

کد خبر 1125327

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha