شهاب منا نویسنده و پژوهشگر حوزه موسیقی در گفتگو با خبرنگار مهر از پایان نگارش کتابی پژوهشی درباره حبیب سماعی خبر داد و گفت: "حبیب سماعی و راویان آثار او" کتابی شامل تحقیقات میدانی و کتابخانه ای است که از بهار سال 83 کار پژوهش آن را آغاز کرده و به تازگی نگارش و ویرایش آن به پایان رسیده و برای چاپ آن با سوره مهر قرارداد بسته ام.
وی ادامه داد: حبیب سماعی به عنوان آخرین استاد سنتور بازمانده از دوره قاجار و آخرین راوی از سبک قدیم سنتورنوازی است که در این کتاب به بررسی زندگی و آثار وی و همچنین زندگی و آثار 15 شاگرد به جا مانده از وی پرداخته ام.
مولف مجموعه دو جلدی "مجموعه مقالات درباره سنتور" با اشاره به اینکه بخش مهمی از مطالب این کتاب از منابع دسته اول تهیه شده است بیان کرد: درباره این نوازنده سنتور و حتی شاگردان وی چندان اطلاعات مدونی در دسترس نیست و تاریخ موسیقی درباره بسیاری از شاگردان او سکوت کرده و شرح حالی از آنها در دسترس نیست . من برای اطلاع از زندگی و شیوه کار آنها با بازماندگان آنها که غالبا در ایران هم ساکن نبودند تماس گرفته و خواستم منابع مکتوب و صوتی خود را در اختیارم بگذارند.
منا افزود: این کتاب که بیش از 550 صفحه شده است همچنین به بررسی شیوه سنتورنوازی حبیب سماعی و مکتب سنتورنوازی دوره قاجار منتسب به "محمد صادق خانی" می پردازد. از آنجا که تاکنون کار تحقیقاتی مفصل درباره سبک نوازندگی سماعی نبوده است این کتاب می تواند به عنوان منبعی برای علاقمندان باشد.
این پژوهشگر شیوه دستیابی خود به برخی اطلاعات درباره حبیب سماعی را اینگونه تشریح کرد: از آنجا که به طور مستقل درباره وی در کتابهای موسیقی چندان مطالب زیادی آورده نشده است من در مطالعات کتابخانه ای از منابع پراکنده که درباره رجال معاصر به ویژه دوره قاجار بود مطالبی به دست آوردم.
وی با تاکید بر اینکه درباره این شخصیت تاریخ موسیقی کمتر کتاب مستقل پژوهشی نوشته است عنوان کرد: پیش از این یک رساله با نام "حبیب سماعی" توسط ارفع اطرایی نوشته شده که 80درصد مطالب آن برگرفته از مقالات نوشته شده درباره حبیب سماعی به قلم روح الله خالقی است.
منا در بخش دیگر صحبتهایش از چاپ جلد دوم کتاب "مجموعه مقالات درباره سنتور" خبر داد و گفت: در جلد دوم و پایانی این مجموعه که به زودی توسط سوره مهر منتشر می شود درباره ساخت سنتور و ساختار آن بحث تفصیلی شده است.
وی با بیان اینکه این کتاب در دو بخش تدوین شده، افزود:در بخش اول ساختار سنتور و تأثیر اجزاء آن در صدادهی سنتور مورد بررسی قرار گرفته؛ همچنین طرحهای انجامشده برای بهبود سیستم نگهدارنده کوک و نیز اقسام طرحهای انجامشده برای رفع محدودیتهای صوتی سنتور در مرکبنوازی و... بررسی شده است.
منا در پایان توضیح داد: در بخش دیگر هم به مصاحبه با سنتورسازان برجسته و درج تجربیات ارزنده آنها در بهبود صدادهی و ساخت سنتور اختصاص دارد.
نظر شما