یک پژوهشگر میراث فرهنگی در گفتگو با خبرنگار مهر در اصفهان ساخت پارکینگ در زیر این میدان تاریخی را عاملی برای لغزش و گسست خاک دانست و گفت: این موضوع در آینده خطرساز خواهد بود.
وی که خواست نامش ذکر نشود تاکید کرد: بافت میدان عتیق از دوران آل بویه و اوایل اسلام ساخت و ساز متمرکز و نزدیک به هم داشته اما پی و اجزای زیربنایی آن به دلیل نبود تکنولوژیهایی چون آرماتور بندی به هم پیوسته نیست لذا در این میدان فضاهای میان تهی فراوانی وجود داشته است.
این کارشناس میراث فرهنگی ادامه داد: به عنوان مثال آبرسانی به محلات این منطقه از طریق نهرها و مادیهای شهری صورت می گرفته و چاهی وجود نداشته است، از این رو کانال ها و زیرگذرهایی در زیر میدان مشاهده می شود.
وی ضمن تأکید بر اینکه همه این فضاها به صورت میان تهی بوده اند، تصریح کرد: چنانچه ارتعاشی به این فضاهای خالی وارد شود، احتمال شکاف و ریزش تقویت خواهد شد و این جابه جایی ذرات خاک در بلند مدت آسیب رسان خواهد بود.
این پژوهشگر این ارتعاشات را مساوی گسست زمین دانست و گفت: ارتعاشات مانند جریان گدازه های یک آتشفشان در فضاهای میان تهی عمل کرده و به پیش می روند.
میدان بهترین گزینه ساخت پارکینگ بود
معاون عمرانی شهردای اصفهان در این باره به مهر گفت: میدان بهترین گزینه و نقطه برای ساخت پارکینگ است.
علیرضا قاری قرآن ادامه داد: ساخت پارکینگ در زیر این میدان طبق نقشه مشاور طرح بوده و مشاور نیز حساسیتهای لازم را در این خصوص داشته است.
وی در پاسخ به این سئوال که آیا امکان ایجاد پارکینگهای کوچک در آخر دسترسی های سواره به جای ایجاد پارکینگ متمرکز وجود نداشت، میدان عتیق را مرکز ثقل تبادلات محلی دانست و افزود: ایجاد پارکینگهای متعدد کوچک تر نیز میتوانست برررسی شود.
معاون شهردار اصفهان اضافه کرد: در حال حاضر در 32 هکتار از وسعت این میدان، کاربریهای پارکینگ دیگری نیز وجود دارد.
مشاور نگذاشت خارج از طرح های فنی عمل کنیم
این مقام مسئول در شهرداری اصفهان ادامه داد: در مواردی که اجرای طرح فنی و مطابق با نقشههای مشاور دشوار بود، از پیمانکار تقاضا میشد که خارج از طرح عمل شود اما مشاور این اجازه را نمی داد و بر اجرای دقیق طرح تأکید داشت.
قاری قرآن اضافه کرد: نقشه های مشاور به صورت دقیق اجرا شده و هیچ گونه خروجی از این طرحها صورت نگرفته است.
امکان ترافیک در مبادی ورودی پارکینگ میدان
از سوی دیگر پارکینگ 27 هزار متر مربعی این پروژه تنها دو ورودی دارد که این امر احتمال ایجاد ترافیک خودروها در مبادی ورودی را افزایش میدهد و ممکن است زمینه نارضایتی شهروندان را فراهم کند.
مدیر اجرایی طرح احیای میدان عتیق نیز در این خصوص تنها اظهار امیدواری کرد که این نارضایتی به وجود نیاید.
سعید کوهرنگ بهشتی در ادامه سخنان خود گفت: این پارکینگ به دلیل قرار گرفتن در هسته مرکزی رفت و آمدهای منطقه، شاهد حجم زیادی از تبادلات خواهد بود.
وی توزیع پارکینگ در دسترسیهای دیگر و عدم ساخت پارکینگ متمرکز در زیر میدان را گزینهای مناسب دانست که می توانست اجرا شود.
در هر صورت به اذعان کارشناسان هرگونه ساخت و ساز در حریم این میدان اعم از ساخت پارکینگ و دیگر موارد، خطرناک است و ارتعاشات عبور مکرر خودروها از این محل به منظور ورود به پارکینگ خطری جدی برای میدانی است که مرکز اصلی نصف جهان طی هزاران سال بوده به شمار میرود.
انتظار میرود دستگاههای متولی در خصوص ساخت و ساز در اصفهان در نحوه عملکرد خود به گونهای عمل نمایند تا در نهایت شاهد ماندگاری بناهای تاریخی در این شهر بوده و علاوه بر آن در نوع و نحوه هزینههای خود به گونهای عمل کنند تا شاهد از میان رفتن این سرمایههای ملی نباشیم.
نظر شما