۳ شهریور ۱۳۸۹، ۸:۴۷

گزارش خبری مهر/

طرحهای اشتغالزایی ایلام در بلاتکلیفی

طرحهای اشتغالزایی ایلام در بلاتکلیفی

ایلام - خبرگزاری مهر: یکی از اهداف سیاست اصل 44 قانون اساسی کاهش تصدیگری دولت در سرمایه گذاری طرحهای اشتغالزایی است اما تاکنون نتایج مثبت این طرح در استان ایلام نمایان نشده و طرحهای اشتغالزایی این استان در بلاتکلیفی بسر می برد.

به گزارش خبرنگار مهر در ایلام، ایلام یکی از استانهای محروم و توسعه نیافته کشور است که از زمان شروع اصل 44 قانون اساسی هنوز به توسعه ای که می توانست دست یابد، نرسیده است و در حال حاضر شاهد عدم سرمایه گذاری بخش خصوصی و کاهش سرمایه گذاری دولت در استان هستیم.

با توجه به عدم وجود امکانات مطلوب برای سرمایه گذاری بخش خصوصی در این استان، محدودیتها و تنگناهای استان ایلام با سرمایه گذاری دولت باید رفع شود.

عدم ارتباط مناسب با مرکز کشور و سایر مراکز عمده تولید و مصرف و دورافتادگی و انزوای جغرافیایی همچنین در حاشیه بودن استان موجب انزوا و عدم پیوند فیزیکی آن با فضا و اقتصاد ملی شده است.

نبود آزاد راه، بزرگراه، راه آهن، فرودگاه مناسب و نامناسب بودن شبکه جاده ای موجود از نظر کمی و کیفی از اساسی ترین مشکلات استان ایلام است که باعث عدم سرمایه گذاری بخش خصوصی در استان ایلام شده است.

کمبود امکانات و تاسیسات زیربنایی، خدماتی و رفاهی و خروج نیروهای متخصص و تحصیل کرده بومی از استان به دیگر مناطق کشور و در نتیجه فقدان سرمایه اصلی و موثر توسعه یافتگی از دیگر مشکلات استان است.

استان ایلام از قابلیتها و امکانات فراوانی در راه توسعه برخوردار است که از مهمترین آن گوناکونی شرایط اقلیمی به دلیل وضعیت توپوگرافی و تفاوت عرض جغرافیایی و در نتیجه امکان کشت انواع محصولات زراعی و باغی از محصولات سرد سیری تا گرمسیری است.

از دیگر قابلیتهای استان ایلام منابع آبهای زیر زمینی بخصوص آبهای سطحی، وجود اراضی وسیع قابل آبیاری که تا کنون مورد بهره برداری قرار نگرفته و یا بصورت دیم کشت می شود، وجود مراتع بالقوه غنی و قابلیت افزایش وسعت جنگلها، وجود ذخائر غنی نفت و گاز، وجود نیروی انسانی و همجواری منطقه با استان خوزستان به عنوان قطب صنعتی و کشاورزی کشور و امکان استفاده از برخی امکانات این استان در راه توسعه است.

همچنین موقعیت مرزی استان که در صورت تامین شرایط لازم می تواند به استان نقش ویژه ای در مبادلات برون مرزی و تبادل فعالیتهای اقتصادی بین شهرهای مرزی ایفا کند، از دیگر مزیتهای این منطقه است.

همجواری با کشور عراق و امکان ترانزیت - فروش و بازاریابی کالاهای مورد نیاز عراق که می تواند از طریق بازارچه های مرزی استان انجام گیرد و هزاران استعداد بالقوه در این منطقه ارزش آن را دارد تا با ایجاد زیرساختهای لازم زمینه افزایش سرمایه گذاری بخش خصوصی را فراهم کرده و چهره ای جدید از این استان ارائه شود.

در منطقه محرومی چون استان ایلام ایجاد اقتصاد پویا جز با دخالت وسیع دولت و تزریق منابع مالی به شکل سرمایه گذاری مستقیم و ایجاد بستر سازی توسعه، امکان پذیر نیست.

توان ناچیز مالی و سازمان نیافتگی نیروهای متخصص بومی، نبود جاذبه در استان برای جلب نیروهای متخصص و سرمایه های غیربومی باعث شده تا در مراحل اولیه توسعه منطقه، نا گزیر باید با سرمایه گذاری مستقیم بخشهای دولتی کار را آغاز کرد.

این اقدامات در حکم ایجاد محرکهای اولیه توسعه تلقی می شود و لازم است بطور موازی اقدامات لازم توسط دولت در راستای ایجاد زیرساختها و تاسیسات زیر بنایی و اجتماعی لازم فراهم شود.

مهمترین عامل در خروج استان از انزوای جغرافیایی بدون تردید ایجاد شبکه های ارتباطی سریع و توسعه سیستم حمل و نقل است و ارتقا کمی و کیفی شبکه های جاده ای باید در این مقطع زمانی مورد توجه قرار گیرد.

برای نشان دادن ناموفق بودن ورود سرمایه گذاران بخش خصوصی در راستای ایجاد اشتغال می توان به چندین طرح اشتغالزایی بزرگ برای رفع مشکل بیکاری استان که همواره مشکل اصلی استان بوده اشاره کرد که این طرحها هم اکنون بدون سرمایه گذار بوده یا در مراحل مقدماتی سپری می کنند.

کارخانه سیمان آبدانان و کارخانه سیمان بدره به دلیل عدم سرمایه گذار در نقطه صفر هستند، کارخانه سیمان مهران بعد از چندین سال به دلیل مشکلات نقدینگی پیشرفت چندانی ندارد، پیشرفت کارخانه سیمان شهرستان دهلران نیز بعد از پنج سال مناسبت نیست.

ساخت پتروشیمی دهلران به دلیل عدم سرمایه گذار در هاله ای از ابهام قرار گرفته و ساخت پالایشگاه نفت مهران و دهلران نیز به دلیل عدم سرمایه گذاری در بلاتکلیفی بسر می برند.

که تمامی این نمونه ها نشان می دهد که باید ابتدا دولت در این منطقه زیرساختها را فراهم کرده تا سرمایه گذاران بخش خصوصی به سرمایه گذاری در این منطقه ترغیب شوند.

نماینده مردم ایلام در مجلس در این ارتباط به خبرنگار مهر گفت: توسعه صنعتی در جهان امروز صرفا ضرورت اقتصادهای صنعت محور نیست به طوری که حتی در اقتصادهایی که زیربنای تولید ملی در بخش کشاورزی قرار دارد نیز صنعت اهمیت بسیار زیادی دارد زیرا صنعت هم در تأمین نهاده‌های تولید در بخش کشاورزی مهم و مؤثر است و هم نقشی اساسی در ایجاد ارزش افزوده در بخش کشاورزی از طریق تبدیل و فرآوری محصولات و آماده‌سازی آن برای فروش و صدور دارد.

علی عزتی افزود: استان ایلام اقتصادی مبتنی بر کشاورزی، دامپروری و منابع طبیعی دارد و از این نظر حقیقتا دارای پتانسیلهای بسیار ارزشمندی است اما تجربه نشان داده بدون نگاه به سایر بخشهای اقتصادی ایلام از جمله صنعت و معدن، گردشگری، ترانزیت و بازرگانی بین‌المللی نمی‌توان انتظار رشد قابل توجه اقتصادی و کاهش بیکاری در استان ایلام را داشت.

نماینده دهلران گفت: رشد بالقوه صنعت استان ایلام به طور مشخص سه محور دارد، نفت و گاز و پتروشیمی، صنایع معدنی و کانی های غیرفلزی و صنایع تبدیلی بخش کشاورزی اما با وجود این استعدادها، سرمایه ‌گذاری در بخش صنعت استان سرعت مطلوبی ندارد و دلیل مهم این رکود، نبود بخش خصوصی توانمند در استان است که با اجرایی شدن سیاستهای کلی اصل 44 و قانون مصوب مجلس و ضرورت کاهش تصدیهای دولتی با غیبت دولت در این سرمایه گذاریهای مواجه هستیم.

وی بیان داشت: به عبارت دیگر سیاستهای کلی اصل 44 و قوانین هم راستای با آن گرچه از ضروریات کارآمد شدن اقتصاد ملی است اما توسعه صنعتی و سرمایه‌گذاری در زیرساختهای تولید در مناطق محروم جز با مدد دولت امکان‌پذیر نیست.

وی افزود: در این میان دولت و مجلس باید با سیاستهای حمایتی مالیاتی، گمرکی، بیمه‌ای و تأمین تسهیلات ارزان قیمت ارزی و ریالی این خلأ را پرکنند.

وی یادآور شد: تشکیل صندوق توسعه ملی که جز سیاستهای کلی برنامه پنج ‌ساله پنجم است می‌تواند خلأ حضور دولت در سرمایه‌گذاری صنعتی در مناطق محروم را پرکند، به نحوی که با اعطای تسهیلات مناسب و با اعمال اولویت برای مناطق کمتر توسعه یافته نقشی اساسی در توسعه ملی ایفا کنند.

.......................................

رمضان نوری

کد خبر 1132137

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha