مجید ابهری در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان این مطلب افزود: نتایج پژوهشهای گروه اجتماعی مرکز مطالعات استراتژیک آریا نشان می دهد 20 درصد تصادفات کشور ناشی از خستگی و خواب آلودگی است و مرگ ومیر ناشی از آن سه برابر و مجروحان نیز دو برابر سایر تصادفات است.
استاد دانشگاه شهید بهشتی تهران ادامه داد: همچنین تعداد کشته ها و مجروحان تصادفات ناشی از خواب آلودگی 50 درصد بیشتر از تعداد کشته ها و مجروحان کل تصادفات است.
این کارشناس علوم رفتاری اظهار کرد: از آنجا که تصادفات مربوط به خواب آلودگی منجر به مرگ و یا جراحت شدید می شود آمار نقص عضو در این گونه تصادفات بسیار بالاتر از سایر تصادفات است.
وی گفت: 79 درصد از رانندگانی که به خاطر خستگی و خواب آلودگی کشته شده اند مرد بوده و 21 درصد مابقی نیز زن بوده اند.
ابهری با اشاره به تاثیر راهها در وقوع تصادفات ناشی از خستگی و خواب آلودگی افزود: راههای یکنواخت، اتوبانها، جاده های خشک و کویری از عوامل افزایش خستگی و خواب آلودگی هستند چرا که راههای شهری به دلیل تردد بیشتر در آنها به رانندگان کمک می کند که هوشیارتر باشند.
وی عنوان کرد: رانندگان مرد زیر 30 سال پرمخاطره ترین گروههایی هستند که به دلیل خستگی و خواب آلودگی در وقوع تصادفات جاده ای نقش دارند.
این کارشناس علوم رفتاری گفت: رانندگان جوان در ساعات اولیه صبح و ساعات پایانی شب اوج خستگی و خواب آلودگی را دارند و رانندگان میانسال در ساعات 10 تا 11 صبح دچار خواب آلودگی می شوند.
نظر شما