سهراب صفایی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: قانون بیمه های اجتماعی قالیبافان و بافندگان فرش و شاغلان صنایع دستی شناسه دار و کد دار، در تاریخ 18 مرداد ماه سال گذشته در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید و آیین نامه اجرایی آن در تاریخ 22 آذر ماه سال 88 در کمیسیون اجتماعی دولت الکترونیک به استناد اصل 138 قانون اساسی مصوب شد.
وی با اشاره به اینکه این مصوبه در تاریخ سوم بهمن ماه سال گذشته به تایید رئیس جمهور رسید، تاکید کرد: مصوبه مجلس به همراه آیین نامه و تایید ریاست جمهوری با بخشنامه امور فنی بیمه شدگان از حوزه معاونت فنی و درآمد با عنوان اجرای قانون بیمه های اجتماعی قالیبافان و بافندگان فرش و شاغلان صنایع دستی شناسه دار از تاریخ 13 مرداد ماه امسال به تمامی ادارات کل و شعب تامین اجتماعی برای اجرا ابلاغ شد.
صفایی با اشاره به تعاریف قانونی این نوع بیمه در آیین نامه مذکور افزود: منظور از قانون صنایع دستی شناسه دار صنایع دستی خانگی و یا گروههای مصوب شناسه دار است و مشمولان این قانون تمامی شاغلان در مشاغل قالی، قالیچه و گبه و صنایع دستی خانگی و سایر شاغلان وابسته که مجوز فعالیت و کارت شناسایی معتبر از وزارت بازرگانی یا سازمان میراث فرهنگی و صنایع دستی و گردشگری دارند، هستند.
معاون امور بیمه شدگان صندوق تامین اجتماعی تاکید کرد: سازمانهایی که می توانند این مشمولین را به تامین اجتماعی معرفی کنند وزارت بازرگانی، سازمان میراث فرهنگی و صنایع دستی هستند که این مراجع پس از شناسایی متقاضیان واجد شرایط را به سازمان آموزش فنی و حرفه ای معرفی می کنند تا مبادرت به اخذ کارت فنی مهارت کنند و در نهایت این افراد با داشتن کارت مهارت فنی به شعب سازمان تامین اجتماعی برای انعقاد قرارداد بیمه مراجعه می کنند.
وی افزود: کارفرمایان کارگاههای مشمول قانون مذکور نیز می توانند به منظور بهره مندی از سهم کارفرمایی در قبال فرد دارنده کارت مهارت فنی معتبر مدارک مربوطه را به شعب تامین اجتماعی ارائه کنند تا نسبت به ثبت و ذخیره اطلاعات کارت مذکور در سیستم مکانیزه و ارسال مدارک مربوطه در پرونده فنی بیمه شده اقدام شود.
شرط پذیرش بیمه، از 15 سال تا 55 سال
معاون اداره کل امور فنی بیمه شدگان صندوق تامین اجتماعی با اشاره به شرط پذیرش درخواست ها برای انعقاد قرارداد بیمه در شعب تامین اجتماعی گفت: شرط پذیرش بر این مبناست که حداقل سن واجدین شرایط باید 15 سال و حدکثر 50 سال باشد و این افرد از لحظه تاریخ ثبت تقاضایشان در دفتر شعب تامین اجتماعی درخواستشان پذیرفته می شود و می توانند حق بیمه خود را پرداخت کنند.
سهراب صفایی افزود: افرادی که سنشان بیش از 50 سال است نیز درخواستشان با این شرط پذیرفته می شود که اولا سنشان بیش از 55 نباشد و دوم اینکه حق بیمه مازاد 50 سال را به طور یکجا پرداخت کنند. شرط دیگر این است که از تاریخ پذیرش تقاضا توسط صندوق تامین اجتماعی تا تاریخ پرداخت حق بیمه بیش از یک ماه فاصله ایجاد نشود و هر فرد فقط یکبار می تواند متقاضی پرداخت حق بیمه مازاد50 سال شود.
پرداخت حق بیمه بر مبنای حداقل دستمزد است
صفایی با اشاره به اینکه ضوابط انعقاد قرارداد و وصول حق بیمه در فرمی جداگانه طراحی شده که شامل مشخصات متقاضی، نوع شغل و دستمزد مبنای پرداخت حق بیمه است، اظهار داشت: مبنای پرداخت حق بیمه نمی تواند از یکصد و یکهزار ریال کمتر و از 700 و هفت هزار ریال در روز بیشتر باشد و این فرم بعد از اینکه به ثبت رسید و سازمان بررسیهای لازم را انجام داد در نهایت مورد موافقت قرار می گیرد و فرد درخواست کننده باید حق بیمه مقرر خود را در زمان تعیین شده و بر اساس قانون پرداخت کند.
وی تاکید کرد: زمان پرداخت حق بیمه در بیمه قالیبافان نباید بیش از سه ماه فاصله داشته باشد، حال ممکن است در سیستم پیش بینی شود که افراد حق بیمه خود را به صورت پیش پرداخت بپردازند که این زمان می تواند حداقل سه ماهه باشد اما در نهایت این موضوع بستگی به سیاستهایی دارد که به هنگام اجرا لحاظ می شود.
صفایی اضافه کرد: مبنای محاسبه نرخ حق بیمه بر اساس حداقل دستمزد مصوب شورای عالی کار تعیین می شود که بر مبنای یکصد و یک هزار ریال است و اگر کسی بخواهد دستمزد بالاتری را انتخاب کند شخصا مسئول پرداخت صد در صد حق بیمه مازاد بر حداقل است.
وی در ادامه اظهار داشت: بر این اساس میزان پرداخت حق بیمه دولت بر مبنای دستمزد صد و یک هزار ریال و نرخ 20 درصد هفت میلیون و 373 هزار ریال در سال و 614 هزار و 417 ریال در ماه برای سال 89 است.
صفایی تاکید کرد: نرخ حق بیمه مشمولین مطابق نرخ مقرر در ماده 28 قانون تامین اجتماعی که 20 درصد حق بیمه سهم کارفرما بر عهده دولت است و هفت درصد نیز توسط بیمه شده پرداخت می شود که 27 درصد در مجموع است.
بیمه شدگان انفرادی مشمول بیمه بیکاری نمی شوند
معاون اداره کل امور فنی بیمه شدگان صندوق تامین اجتماعی با اعلام اینکه بیمه شدگانی که به صورت انفردای حق بیمه پرداخت می کنند از شمول قانون بیمه بیکاری خارج اند، اظهار داشت: اما مشمولانی که توسط کارفرما حق بیمه شان پرداخت می شود چون مزد بگیر هستند مشمول پرداخت سه درصد حق بیمه بیکاری می شوند و نرخ حق بیمه شان 30 درصد است.
صفایی در ادامه گفت: شرایط برقراری مستمریهای کوتاه مدت و بلند مدت و بازنشستگی و مستمری بازماندگان و از کارافتادگان و استفاده از خدمات درمانی و بهداشتی عینا مطابق تعاریف مندرج در قانون تامین اجتماعی برای کلیه بیمه شدگان تعیین شده است.
وی با اعلام اینکه تامین اعتبار دفترچه های درمانی بیمه شدگانی که حق بیمه شان را به صورت انفرادی پرداخت می کنند تا پایان دوره ای است که فردحق بیمه اش را پیش پرداخت کرده است، افزود: این موضوع در خصوص بیمه شدگان کارفرمایی همانند سایر بیمه شدگان اعمال می شود.
وی درباره نحوه پرداخت حق بیمه توسط بیمه شدگان اضافه کرد: برای اینکه مراجعات مکرر به شعبه صورت نگیرد متناسب با توان مالی و مناطق محل زندگی افراد این موضوع به صورت توافقی با بیمه شده انجام می شود.
صفایی اظهار داشت: حوادث ناشی از کاری که در این نوع بیمه تعریف شده حوادثی است که در ارتباط به حرفه بافندگی قالی و قالیچه و گبه و همچنین صنایع دستی خانگی با تشخیص سازمان تامین اجتماعی برای بیمه شده حادث می شود، پیش بینی شده است.
بیمه شدگان قبل از سال 76 ما به التفاوت حق بیمه خود را بپردازند
صفایی با اشاره به اینکه بیمه شدگان قالی بافان مصوب 11 آذر ماه سال 76 مجلس که قبل از تصویب این قانون بیمه شده بودند نیز می توانند مشمول قانون جدید شوند، افزود: این افراد ضمن استمرار بیمه پردازی به منظور استفاده از این بخشنامه ظرف سه ماه باید نسبت به اخذ کارت مهارت فنی از سازمان آموزش فنی حرفه ای و ارائه آن به سازمان اقدام کنند.
وی تاکید کرد: در قانون قبلی بیمه شده بر مبنای نرخ 14 درصد حق بیمه پرداخت می کرد و مبنای پرداخت حق بیمه نصف حداقل دستمزد بود. بنابراین افرادی که در این بیمه سابقه داشته باشند در صورت تمایل می توانند مشمول قانون جدید شوند و آنها باید سوابق خود را تکمیل کنند و ما به التفاوت حق بیمه را به سازمان تامین اجتماعی پرداخت کنند و به این ترتیب سابقه شان کامل می شود.
تامین اجتماعی بدون تعیین محل اعتبار از سوی دولت تکلیفی ندارد
معاون اداره کل امور فنی بیمه شدگان صندوق تامین اجتماعی در ادامه گفت: در ماده 12 آیین نامه اجرایی این قانون آمده است که اجرای این قانون و تداوم آن در سالهای آینده منوط به تامین اعتبار لازم در قوانین بودجه ای سالانه کشور از سوی دولت است که به حساب سازمان واریز می شود.
صفایی افزود: این بدان معناست که اگر در سالهای آتی دولت محلی برای پرداخت حق بیمه این افراد در بودجه سالیانه کشور تعیین نکند این افراد باید خودشان تمام حق بیمه را پرداخت کنند.
وی با اشاره به اینکه در این موضوع قانونگذار به صراحت اعلام کرده که باید پول به حساب سازمان تامین اجتماعی واریز شود، اظهار داشت: در صورتی که این اتفاق نیفتد سازمان تامین اجتماعی هیچ تکلیفی نسبت به اختصاص 20 درصد حق بیمه سهم دولت به افراد را ندارد.
صفایی در ادامه اظهار داشت: فرم های درخواست در همه شعب در تمام استانها به یک شکل ارائه شده و از همکاران در تمام نقاط کشور خواهشمندیم در صورت چاپ مجدداین فرم کوچکترین تغییری در فرمت این فرم ندهند چون پرونده افراد بیمه شده متناسب با محل انتخابی آنها به دلیل جابجایی احتمالی فرد همواره در حال چرخش دربین بیش از 500 شعبه در سراسر کشور است و هرگونه تغییری در شکل فرم ها موجب بروز اختلال می شود.
افراد اسناد مربوط به پرداخت حق بیمه خود را نگهداری کنند
معاون اداره کل امور فنی بیمه شدگان صندوق تامین اجتماعی با اشاره به اینکه در قرارداد نکاتی که لازم است تا بیمه شده از آن اطلاع داشته باشد به صورت کامل قید شده است، تصریح کرد: قرار داد در دو برگ چاپ شده است و از مسئولین و همکاران خود در سراسر کشور تقاضا داریم که حتما فرم ها کامل و چاپ شده در اختیار مردم قرار دهند و چنانچه بیمه شده ای با فرم غیر چاپی مواجه شد از قبول آن امتناع کند.
وی در توصیه ای به افراد در زمینه نگهداری اسناد مربوط به پرداخت حق بیمه گفت: بیمه شدگان قالیباف، بیمه شدگان حرف مشاغل آزاد، رانندگان و هرکسی که شخصا متولی پرداخت حق بیمه خود است بهتر است اسناد پرداخت حق بیمه خود را در یک پوشه ای نگهداری کنند که اگر زمانی بین بیمه شده و سازمان اختلافی پیش آمد این اسناد را ارائه دهند تا بر اساس آن اسناد رفع اختلاف شود.
وی با اعلام اینکه ممکن است برای بررسی سوابق و مدارک افراد زمانی صرف شود اما این زمان آنقدر نیست که اجرای قانون معطل بماند، اظهار داشت: افراد می توانند در این زمینه ارائه درخواست کنند و در عین حال نرم افزار مورد نیاز برای ثبت درخواست افراد نیز در حال آماده سازی است.
نظر شما