به گزارش خبرگزاری مهر، حسین امیرعبداللهیان در مصاحبه با روزنامه الوسط چاپ بحرین به پرسش های خبرنگار این روزنامه در خصوص مسائل منطقه ای، بین المللی و روابط دوجانبه پاسخ داد. متن کامل گفتگو با سفیر به شرح زیر است.
سوال) گفته می شود در کویت شبکه ای کشف شده که برای ایران جاسوسی می کرده اند و یکی از آنها در بحرین بازداشت شده است، مسئله چیست؟
جواب) مسئله ای که برخی در کویت به آن دامن می زنند بی اساس بوده و مستند نمی باشد، برخی طرفها سعی دارند سیاست ایران هراسی را در منطقه اعمال نمایند و برخی طرفها نیز در داخل کشورهای منطقه سعی دارند از این موضوع استفاده کنند. ما تاکید می کنیم که روابط بین ما وبحرین روابط خوبی است وتاکنون هیچ سند مستدلی دال بر صحت این مساله ارائه نشده است، لذا معتقدیم این یک مساله تبلیغاتی بیش نیست و دستگاه امنیتی بحرین آن را عاری از صحت دانسته است.
س) در خصوص بیانیه صادره از سوی سازمان امنیت ملی بحرین که طی آن اشاره شده که ایران هیچ ارتباطی با هسته های نهفته که اوایل ماه مبارک رمضان در بحرین دستگیر شده اند، ندارد، نظر شما چیست؟
ج) از همان روزهای اولی که این مسئله مطرح شد با جهات ذی ربط در بحرین موضوع پیگیری شد، آنها پس از بررسی موضوع اعلام کردند که این مسئله صحت ندارد. در آغاز هفته جاری نیز از وزارت خارجه بحرین با من تماس گرفته و اعلام کردند آنچه که در روزنامه کویتی "القبس" آمده دروغ وعاری از صحت می باشد. بیانیه صادره از سوی سازمان امنیت بحرین نیز با شفافیت و صراحت این موضوع را اثبات می نماید. مایلم با صراحت و با صدای بلند اعلام کنم که ایران نیازی به تشکیل هسته های محرمانه و زیر زمینی در منطقه ندارد که در صورت حمله احتمالی رژیم صهیونیستی که یک جنگ روانی بیش نیست، فعال شوند. استراتژی دفاعی ایران به روشنی ترسیم و به تایید مقام معظم رهبری رسیده است و بر این اساس روابط استراتژیک ما با کشورهای منطقه و کشورهای عضو شورای همکاری، نیازی به هیچگونه اقدامات سری در منطقه ندارد.
س) مذاکرات گازی بین بحرین وجمهوری اسلامی ایران به کجا رسیده است؟
ج) در این موضوع هر دوطرف تمایل جدی و صادقانه دارند. در این خصوص دعوتنامه ای به وزیر نفت وگاز بحرین تسلیم و به آنها گفتیم که طی سفر به ایران در آینده نزدیک می توانید این مذاکرات را به انجام برسانید. رفت وآمد و ارتباطات میان وزارتخانه های نفت دو کشور ادامه دارد، از طرف ایران همه چیز برای توسعه همکاریهای منطقه ای آماده است، مذاکرات فنی کارشناسان گاز دوکشور نیز به مرحله تکمیل رسیده است.
س) حدود یک هفته پیش مسئول وزارت خزانه داری آمریکا به بحرین آمد، ما بانک المستقبل را داریم که 67 درصد آن از ایران است، آیا محدودیتهائی علیه این بانک اعمال نشده است؟
ج) در مورد فعالیتهای بانک المستقبل، این بانک به عنوان یک بانک خصوصی در بحرین به ثبت رسیده است و تمامی معاملات آن تحت نظر بانک مرکزی بحرین و وزارت دارائی این کشور است. فعالیتهای این بانک کاملا حرفه ای و شفاف و براساس قوانین ومقررات بحرین می باشد.
س) آیا فعالیتهای بانک مشمول قطعنامه تحریم سازمان ملل نمی باشد؟
ج) فعالیتهای بانک المستقبل کاملا شفاف و واضح بوده و از موسسات بانکی فعال بحرین بشمار می رود ومشمول قوانین و مقررات بحرین می شود.
س) در بیانات اخیر رهبر معظم جمهوری اسلامی آمده بود که گفتگو با آمریکا زمانی آغاز می شود که آمریکا از برخی سیاستهای خود دست بردارد. این بیانات چه مفهومی دارند؟
ج) مشکل اساسی آمریکائی ها این است که می خواهند در مذاکرات خود از این روش استفاده کنند که اولاً دستور کار مذاکرات را آنها می خواهند تعیین کنند، دوم اینکه می خواهند نوع مذاکرات را آنها تعیین کنند، و سوم اینکه می خواهند قبل از ورود به مذاکرات نتایج آن را تعیین کنند، قطعاً جمهوری اسلامی ایران چنین روشی را نمی پذیرد.
طی سنوات اخیر در مورد عراق مذاکراتی را با طرف آمریکائی انجام دادیم که با درایت ومنطق جمهوری اسلامی ایران، دستور کار از سوی دو طرف متعادل و بدون هیچ پیش شرطی انجام شد. ولی مشکل اصلی آمریکائی ها در مذاکرات این است که افرادی را برای مذاکرات تعیین می کنند که از اختیارات لازم برخوردار نیستند. روش مذاکرات آمریکائی ها منطقی نیست بلکه براساس اتهامات واهی است. ما امیدواریم که از طریق سیاستهای جدید اوباما چنین روشی تغییر کند. ما برای مذاکرات منطقی براساس حکمت، منطق و عقلانیت مشکلی نداریم.
در کاخ سفید عقلائی وجود دارند که می خواهند مسایل را با حکمت و منطق مدیریت کنند، اوباما نیز همچنان شعار تغییر را سر می دهد ولی دولت آمریکا به بیماری سختی مبتلا شده است، بیماری لابی صهیونیستی که چون اختاپوسی کاخ سفید را فراگرفته است. اگر لابی صهیونیستی از دولت اوباما دور شود و اگر تندروهای کاخ سفید اجازه دهند، صاحبان عقل و خرد و منطق بسیاری هستند که می توانند به اوباما کمک کنند. ما بارها اعلام کرده ایم که گفتگو بهترین وسیله است وعلیرغم تهدیدهای تندرو ها و لابی صهیونیستی جهت آغاز جنگ جدیدی در منطقه، ولی رهبری ایران اجازه نخواهد داد منطقه وارد جنگ جدیدی شود. هرچند برای هرگونه اقدام احتمالی، از آمادگی دفاعی کاملی برخورداریم. ما معتقدیم از طریق گفتگو با روش مناسب و نه از موضع سلطه، راه باز خواهد شد. ما تاکید می کنیم که نمی خواهیم روابط ما با آمریکا تا ابد قطع باشد. اما آمریکائی ها باید روش خود را تغییر دهند وخود را از اسارت لابی صهیونیستی رها سازند.
س) چرا ایران سه آمریکائی را همچنان نگه داشته است؟ چرا آنها آزاد نمی شوند تا سرآغازی برای ابراز حسن نیت برای صاحبان عقل وخرد کاخ سفید باشند؟
ج) درمورد سه تن آمریکائی آنها به صورت غیر قانونی وارد اراضی جمهوری اسلامی ایران شده اند و اتهام وارده به آنان این است که با برنامه از پیش تعیین شده و برای جاسوسی در ایران وارد کشور شده و شواهدی وجود دارد.
س) دادگاه آنان چه زمانی تشکیل می شود؟
ج) این افراد در اختیار دستگاه قضائی کشور می باشند و با توجه به حساسیت موضوع آنها همه جوانب را مورد توجه قرار می دهند. ولی این افراد در شرایط بسیار خوبی نگهداری می شوند.
س) حکم آنان کی صادر می شود؟
ج) مسئله در دست دستگاه قضائی کشور است.
س) ایران با مسأله خوبی مواجه شد ولی عمل مقابله به مثل نکرد، باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا برای اولین بار بخاطر کودتا علیه دولت منتخب مصدق در دهه پنجاه عذرخواهی کرد. علاوه بر آن در سال 2009 م رهبران ایران را بطور مسالمت آمیز و با احترام مخاطب قرار داد، چرا شما شواهدی دال بر حسن نیت خود را نشان نمی دهید؟
ج) همه ما سخن زیبای اوباما را در سال گذشته، با سخن زیبا پاسخ دادیم اما رفتار آمریکا ملاک اصلی است. طی دوران ریاست جمهوری کلینتون نیز خانم مادلین اولبرایت چنین مسئله ای را تکرار کرده بود عذر خواهی کرده بود. درست است وقتی اوباما عذر خواهی می کند این مسئله قابل توجه است ولی کسی که از رفتار ناشایست گذشته عذر خواهی می کند باید وضعیت آینده را درست کند ولی آنچه را که در طی این مدت ملاحظه نمودیم کاملا مغایر با چنین شعاری بوده است. اوباما طی حوادث سال گذشته پس از انتخابات بصورت شتاب زده مداخله کرد. مقامات عالیه جمهوری اسلامی ایران با ارسال پیامهای کاملا واضحی برای دولت آمریکا گفتند که شعار تغییر خوب است ولی ما منتظر عمل هستیم. به آنها گفتیم که امیدواریم در خاورمیانه شاهد چنین تغییری باشیم.
س) درصورت احتمال حمله به ایران، آیا پاسخ ایران خطری برای بحرین خواهد بود؟
ج) اولاً ما معتقدیم که شبح جنگ از منطقه دور است، دوم اینکه جمهوری اسلامی ایران به هرگونه حمله احتمالی با قدرت پاسخ خواهد گفت. ما در هرصورت هرگونه اقدام رژیم صهیونیستی به جنگ را به حساب منطقه نخواهیم گذاشت. مسایل کاملا جداست، جمهوری اسلامی ایران با همان دقتی که ماهواره در مدار زمین ارسال کرد، دشمن را با دقت نشانه می رود و در صورت هرگونه حمله ای، استراتژی دفاعی ایران دشمن را هدف قرار خواهد داد.
س) هزاران نفر از بحرینی ها از اماکن مقدس ایران زیارت می کنند آیا امتیاز خاصی برای بحرینی ها در نظر گرفته شده است؟
ج) ما در هزینه صدور روادید تجدید نظر به عمل آوردیم و حدود 40 درصد کاهش دادیم. دوم اینکه صدور روادید به سرعت انجام می شود، سوم اینکه تعداد خطوط پروازی بین شهرهای دو کشور را افزایش داده ایم. به گونه ای که تعداد پروازهای هفتگی بین منامه و شهرهای ایران به 40 پرواز در هفته می رسد.
س) آیا آماری از تعداد روادیدهای صادره سفارت ایران برای بحرینی ها وجود دارد؟
ج) تعداد ویزاها در مناسبتها و به مناسبت تعطیلات متفاوت می باشد.
س) آیا تا شش ماه دیگر تولید برق از رآکتور اتمی بوشهر آغاز خواهد شد؟
ج) تا 90 روز دیگر به تدریج رآکتور بوشهر به شبکه برق مرتبط خواهد شد. پس از تکمیل عملیات ارتباط برق تولیدی از رآکتور به شبکه، تولید برق به هزار مگاوات خواهد رسید. اکنون مساله مهم در رآکتور بوشهر این است که بخش مهمی از امور بدست نیروهای ایرانی انجام می شود و علیرغم همکاری بین ایران و روسیه تمرکز ما بر روی متخصصین ایرانی است.
س) درمورد مراعات مسایل ایمنی در رآکتور بوشهر بفرمایید؟
ج) رآکتور برای مردم بوشهر و سایر مناطق هیچ خطری ندارد، متخصصین ایرانی آمادگی کامل دارند تا تجربیات خود را در این زمینه به کشورهای منطقه منتقل کنند. آژانس انرژی اتمی بر سطح ایمنی رآکتور که در سطح جهان بهترین است، کاملاً واقف می باشد.
س) ایران گفته است که یک رآکتور دیگر احداث خواهد کرد، این رآکتور کجا احداث خواهد شد؟
ج) به موقع اعلام خواهد شد.
س) آیا راه حلی برای تحریم ها وجود دارد و آیا مسئله غنی سازی حل خواهد شد؟ آیا ایران برای پرونده غنی سازی راه حل عملی پیشنهاد خواهد کرد؟
ج) در مورد بیانیه صادره در تهران بین ایران، برزیل وترکیه ما بدان پایبند هستیم، ما به آنها اعلام کرده ایم که گفتگوهای ما با گروه وین پس از ماه مبارک رمضان آغاز خواهد شد، موضوع این مذاکرات ارائه سوخت به ایران در اهداف تحقیقاتی می باشد، و درمورد مذاکرات با گروه (1+5) مذاکرات شامل تمامی پرونده ها می باشد. در حال حاضر غنی سازی با نسبت 20درصد انجام می شود ودر آینده نزدیک میله های سوخت نیز تولید خواهیم کرد و در صورتی که گفتگوها به نتیجه مطلوبی برسد در آن زمان تصمیم مناسب را اتخاذ خواهیم کرد.
ما درهر صورت عملیات غنی سازی اورانیوم را متوقف نخواهیم کرد، ولی کاملاً تحت نظارت آژانس بین المللی انرژی هسته ای خواهد بود البته اگر برای همکاری جدیت ببینیم، در آن زمان تصمیم لازم را خواهیم گرفت.
سفیر ایران در بحرین در گفتگویی ضمن هشدار درباره اقدام ماجراجویانه علیه ایران گفت که در صورت هرگونه ماجراجویی واکنش ایران پشیمان کننده خواهد بود.
کد خبر 1143076
نظر شما