۱۶ شهریور ۱۳۸۹، ۸:۴۹

گزارش خبری مهر /

آغاز دور جدید مذاکرات گازی تهران - دهلی/ بنگلادش مشتری جدید خط صلح

آغاز دور جدید مذاکرات گازی تهران - دهلی/ بنگلادش مشتری جدید خط صلح

دور جدید مذاکرات گازی تهران - دهلی برای تعیین تکلیف مسیر خط لوله دریایی گاز در حالی به زودی آغاز می شود که بنگلادش نیز برای خرید گاز از مسیر خط لوله صلح اعلام آمادگی کرده است.

به گزارش خبرنگار مهر، با گذشت حدود 20 سال از آغاز مذاکرات گازی سه جانبه ایران، هند و پاکستان برای نهایی کردن قرارداد گازی خط لوله صلح اما اجرای این پروژه با چالش‌های بسیاری روبرو بوده است.

ادامه غیبت هند در مذاکرات سه جانبه موجب شد که ایران و پاکستان خرداد ماه امسال قرارداد 25 ساله ای را برای انتقال سالانه 7.8 میلیارد متر مکعب گاز طبیعی تا فروردین ماه سال 1393 امضا کنند.
 
همچنین در این قرارداد گازی منعقد شده با دولت اسلام آباد، مجوز ترانزیت گاز طبیعی ایران به کشورهای ثالث همچون هند و چین نیز صادر شده است که امکان انتقال گازهای ترش پارس جنوبی تا شرق آسیا و حتی سایر کشورهای متقاضی از جمله بنگلادش را فراهم می کند.
 
اما اخیرا طرف هندی با واسطه قراردادن یک شرکت بین المللی، قصد دارد به طور مستقل و با ساخت یک خط لوله زیر دریایی اقدام به واردات گاز طبیعی از ایران کند.
 
آغاز دور جدید مذاکرات گازی با هند 
 
جواد اوجی معاون وزیر نفت در گفتگو با مهر با اشاره به اعلام آمادگی مجدد هند برای پیوستن به مذاکرات خط لوله صلح، گفت: هنوز تاریخ جدید آغاز مذاکرات 2 جانبه گازی نهایی نشده است اما پیش بینی می شود این مذاکرات پس از پایان ماه مبارک رمضان برگزار شود.
 
وی درباره انتخاب مسیر انتقال گاز طبیعی ایران به هند اظهار داشت: تاکنون برای انتخاب مسیر خشکی یا دریایی برای انتقال گاز به هند تصمیم گیری نشده است.
 
به گفته مدیر عامل شرکت ملی گاز ایران، ترانزیت گاز ایران از خاک پاکستان و انتقال مستقیم گاز از مسیر دریایی مهمترین گزینه ها برای  انتقال گاز به هند است.

پیش از این مذاکراتی نیز میان شرکت ملی گاز ایران و شرکت سیج هند برای انتقال گاز طبیعی از مسیر دریایی انجام شده بود که قرار شد هند با ساخت خط لوله ای یکهزار و 100 کیلومتری برای انتقال سالانه بیش از 10 میلیارد متر مکعب گاز طبیعی اقدام کند.
 
بررسیهای اقتصادی نشان می دهد ساخت این خط لوله زیردریایی حدود چهار میلیارد دلار منابع مالی نیاز دارد، این خط لوله از بندر چابهار در ایران آغاز می‌شود و پس از عبور از دریای عمان و اقیانوس هند، گاز را به ایالت گجرات منتقل خواهد کرد.
 
چند شرکت ایتالیایی هم برای مشارکت در ساخت این خط لوله گاز زیر دریایی مذاکراتی را با هند آغاز کرده اند.

بنگلادش مشتری جدید گاز ایران شد
 
کارشناسان اقتصادی از کناره گیری موقت هند از جریان مذاکرات و وقوع پدیده سیل و زیر آب رفتن بیشتر مناطق پاکستان به عنوان مهمترین چالشها برای اجرای خط لوله 2 هزار و 700 کیلومتری صلح یاد می کنند.
 
این در حالی است که با وجود مرتفع نشدن مشکلات اجرای پروژه بزرگ انتقال گاز به شبه قاره هند، بنگلادش نیز اخیرا برای حضور در این خط لوله گازی اعلام آمادگی کرده است.
 
با توجه به اینکه طرح کنونی از گسترش این خط لوله گاز تا شهر کلکته هند حکایت می کند بنگلادش هم می تواند از این پروژه برای مقابله با بحران روز افزون انرژی در این کشور استفاده کند.
 
این در حالی است که علاوه بر کاهش ذخایر گاز بنگلادش و  کمبود برق در این کشور، تامین انرژی از منابع مختلف در دستور کار این کشور قرار دارد.
 
تحلیلگران بین المللی بر این باورند که پیشنهاد ایران برای پیوستن بنگلادش به این پروژه می تواند تلاشی برای بازگرداندن هند به میز مذاکره و افزایش سرمایه گذاری‌های خارجی برای ساخت این خط لوله باشد.
 
تاکنون مسئولان وزارت نفت به طور رسمی واکنشی نسبت به اعلام آمادگی بنگلادش برای حضور در این پروژه گازی نشان نداده اند.
کد خبر 1146986

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha