صمد رحیمی سوره در گفتگو با خبرنگار مهر در بجنورد افزود: با توجه به این شرایط مقوله توسعه روستایی در کشور از اهمیت شایانی برخوردار است.
وی تصریح کرد: توجه به توسعه روستایی هم از منظر عدالت و کاهش نابرابریهای موجود بین جامعه روستایی، عشایری و جامعه شهری و هم از منظر تولیدات کشاورزی و امنیت غذایی اجتناب ناپذیر است.
وی تنگناها و مشکلات بخش کشاورزی را موانع تاریخی، ساختاری،طبیعی اکولوژیکی، فنی و تکنیکی و اقتصادی ذکر کرد.
رحیمی سوره همچنین پایین بودن سهم سرمایه گذاری بخش کشاورزی، عدم وجود سازو کارهای حمایتی مناسب نسبت به جایگاه بخش کشاورزی و نقش آن در توسعه ملی، بهره برداری نامناسب از منابع پایه، پایین بودن سهم فرآوری محصولات کشاورزی و پراکنش نامناسب استقرار صنایع تبدیلی و تکمیلی، پایین بودن میزان بهره وری و در نتیجه پایین بودن رقابت پذیری محصولات در عرصه جهانی و ... را از عمده ترین چالشهای حوزه کشاورزی عنوان کرد.
وی با اشاره به تنگناهای فرآروی توسعه روستایی تصریح کرد: ساختار سنتی تولید که مانع اصلی افزایش بهره وری منابع است، نااطمینانی در تولید محصولات کشاورزی و دامی، غلبه نظام کشاورزی معیشتی برکشاورزی تجاری، نبود نظامهای حمایتی گسترده و متناسب با ساختار جامعه روستایی، محدودیت امکانات رفاهی و زیربنایی در این مناطق، نرخ نسبتا بالای مهاجرت، وجود فقر و درآمد سرانه اندک، وجود رابطه سلطه بین شهر و روستا و خرد و پراکنده بودن زمینهای کشاورزی در روستاها نیز از جمله این تنگناها است.
وی ویژگیها و جهت گیریهای عمده برنامه پنجم پیشرفت و عدالت در بخش کشاورزی و منابع طبیعی و توسعه روستایی را شامل تکیه بر انجام امور زیربنایی در بخش، توجه به تواناییهای بخش خصوصی و سیاستهای کلی اصل 44، تغییر نگرش و تحول در نظام حمایتی در بخش، توجه به اصلاح الگوی بهره برداری از جنگلها و مراتع، سلامت غذا و تامین امنیت غذایی و توسعه روستایی عنوان کرد.
معاون موسسه پژوهشهای برنامه ریزی اقتصاد کشاورزی و توسعه روستایی وزارت جهاد کشاورزی گفت: نقش توسعه روستایی و اهمیت آن در توسعه ملی انکارناپذیر است.
صمد رحیمی سوره اظهارداشت: برگزاری این همایش در هم اندیشی صاحبنظران و کارشناسان امر به جهت ارائه راهکارها و جهت گیریهای اساسی توسعه روستایی بسیار با اهمیت است.
وی افزود: متاسفانه موضوع توسعه روستایی به جهت حاکمیت رویکردهای رشد اقتصادی و تمرکزگرا و از بالا به پایین و همچنین غلبه برنامه ریزی مجرد بخشی و تداوم نابرابریهای در توزیع فرصتها و سرمایه گذاریها در نواحی شهری و روستایی در برنامه های توسعه قبلی، جایگاه بایسته و شایسته خود را نیافته است اگرچه در برنامه پنجم گام جدی در گنجاندن مقوله "توسعه روستایی" به عنوان یک موضوع مستقل و در عین حال متعامل با سایر موضوعات برداشته شده است.
نظر شما