به گزارش خبرنگار مهر در شیراز، پسربچه مقابل قفسه کیفهای مدرسه ایستاده و به مادرش کیفی که عکسهایی از "اسپایدرمن" بر روی آن نقش بسته را نشان می دهد که قیمت آن 15 هزار و 500 تومان است و مادر نیز در گوش فرزندش نجوا می کند این خیلی گران است و سعی دارد او را متوجه کند که از خریدن آن صرف نظر کند اما بچه فقط آن کیف را می خواهد و عاقبت نیز پیروز می شود.
نمونه این شرایط در جای جای شهرهای کشور از جمله کلانشهر شیراز قابل مشاهده است. خانواده هایی که در آستانه سال تحصیلی جدید سعی دارند برای فرزندان خود لوازم و مایحتاج تحصیل را خریداری کنند اما قیمتهای گزاف این اقلام آنها را به عقب نشینی وا می دارد.
در این میان خانواده های اقشار متوسط جامعه که شاید دارای چند فرزند نیز باشند با مشاهده قیمتهای این اقلام به ناچار بخشی از لوازم التحصیل و یا اقلام مورد نیاز فرزندان خود را تهیه و از خرید قسمت دیگر صرف نظر کرده و خانواده هایی که توانایی مالی کمتری دارند مجبور می شوند فقط لوازم بسیار ضروری را خریداری کنند یا از لوازم و پوشاک سالهای قبل استفاده کنند.
250 هزار تومان هزینه آماده سازی یک کلاس اولی
خبرنگار مهر در این خصوص گزارشی از قیمت لوازم التحصیل در فروشگاه های جنوب (طالقانی)، شمال(معالی آباد) و مرکز شهر (مشیر فاطمی) تهیه کرد. بر این اساس قیمت میانگین کیفهای مدرسه برای مدارس ابتدایی از حدود 15 هزار تومان شروع می شود و تا 40 هزار تومان و بیشتر نیز ادامه دارد، میانگین قیمت دفترچه های معمولی از یک هزار تومان تا دفترچه های با کیفیت خارجی پنج تا شش هزار تومانی، روپوش و یا لباس فرم برای دختران و پسران ابتدایی با میانگین 20 هزار تومان، هزینه سرویس مدرسه با میانگین 140 هزار تومان، هزینه خریداری لوازم التحصیل نظیر مداد، مدادرنگی و... حدود 15 هزار تومان درشیراز برآورد می شود.
با این تفاسیر می توان یک حساب سرانگشتی کرد که برای یک دانش آموز مقطع ابتدایی که باید برای ورود به مدرسه تمامی این اقلام را تهیه کند چه میزان هزینه ای پرداخت شود.
این هزینه ها شامل یک کیف مدرسه، حداقل چهار جلد دفترچه، تعدادی مداد، پاک کن، مدادرنگی، لباس یا روپوش، هزینه خرید کتاب مدرسه، پول سرویس و... است و خانواده این دانش آموز مقطع ابتدایی در شیراز با توجه به قیمتهای مذکور که از مناطق مختلف شیراز به دست آمده باید هزینه ای حدود 250 هزار تومان را صرف کند تا فرزندشان آماده ورود به مدرسه در این مقطع شود البته این رقم در شرایطی به دست آمده که یک خانواده ارزان ترین اقلام و وسایل را انتخاب کرده باشد.
در این رهگذر باید خانواده هایی را فرض کرد که دارای چند فرزند مقطع ابتدایی، دبیرستان، راهنمایی، پیش دانشگاهی نیز هستند.
در کنار این موضوع تعرفه های سرویس مدارس نیز یک دغدغه مهم برای اولیا به شمار می رود به خصوص اینکه امسال نرخ سرویسها نیز 10 درصد افزایش یافته و بر اساس آنچه به تصویب رسیده به عنوان نمونه هزینه سرویس مدرسه یک دانش آموز مقطع ابتدایی در ارزان ترین قیمت یعنی زمانی که مسافت خانه تا مدرسه بین یک تا پنج کیلومتر باشد با خودروی پیکان، روآ و پراید یک میلیون و 650 هزار ریال است و این تعرفه با خودروهای مدل بالاتر، مسافتهای طولانی تر و یا مقاطع تحصیلی بالاتر افزایش می یابد به طوریکه در مقطع دبیرستان تعرفه سرویس خودروهای پیکان، پراید و روآ در مسافت 15 تا 20 کیلومتر به 350 هزار تومان نیز در شیراز رسیده است.
یک کارمند: فرزندمان با لباسهای سال قبل به مدرسه برود
باقر، کارمند 20 سال خدمت یکی از ارگانهای دولتی دارای یک پسر در مقطع تحصیلی دبیرستان و یک دختر دبستانی است که برای خرید به خیابان مشیر فاطمی شیراز آمده اما به گفته خودش نتوانسته مطالبات فرزندانش را برای خرید اقلام سال تحصیلی جدید برآورده سازد.
وی به خبرنگار مهر گفت: کیفهای دخترانه که کیفیت پایینی نیز دارند فقط به واسطه استفاده از رنگهای شاد با قیمتهای بالا به فروش می رسد و اگر هم قرار باشد که چنین ارقامی را تنها برای یک کیف پرداخت کنیم دیگر توان خرید قلم و دفتر را نخواهیم داشت.
وی ادامه داد: لوازم التحریر تنها قلم و خودکار نیست بلکه دفتر، کتاب، کتابهای آموزشی، مدادرنگی و جامدادی نیز محسوب می شود که اگر قرار باشد از ارزانترین نوع آنها نیز خریداری شود باید حدود 20 تا 30 هزار تومان خرج کرد و در صورت چنین خرجی فرزندم باید با لباسهای سال قبل به مدرسه برود که البته از لحاظ من مانعی ندارد ولی چرا باید در این ایام تمامی قیمتها افزایش داشته باشد.
باقر به ایامی که هم سن و سالهای خودش به مدرسه می رفتند نیز اشاره کرد و گفت: با این شرایط قیمتها، فرزندانمان نیز باید با لباسهای سال قبل به مدرسه بروند مگر ما نیز زمانی که دانش آموز بودیم چنین کاری نکردیم.
خانم محمودی که خود را آموزگار معرفی می کند نیز ضمن گلایه از نرخهای اقلام مورد نیاز دانش آموزان گفت: پسر من امسال در کلاس پنجم مشغول خواهد شد اما بدلیل رشد خوب باید از البسه چند سایز بزرگتر استفاده کند که باید پول بیشتری پرداخت شود اما افزایش قیمتها به حدی بالاست که توان خرید کامل وجود ندارد.
مردان عنکبوتی و باربی هایی که قیمت کیف و دفتر را بالا می برند
سالها پیش زمانی که وسایل ارتباطات جمعی پیشرفت چندانی نداشت نسل جوان و نوجوان جامعه نیز از شخصیتهای کارتونی و سینمایی دنیای غرب اطلاع چندانی نداشت اما امروز با گسترش این وسایل ارتباطی دیگر باربی ها، مردان عنکبوتی، مردان خفاشی و... از دنیای غرب در بطن زندگی خردسالان، نوجوانان و جوانان نفوذ کردند و بر این اساس اقلام تحصیلی آنها نیز از وجود چنین شخصیتهایی بی بهره نماند.
تا دیروز برای بچه ها فرقی نمی کرد که دفترچه مدرسه شان چه کیفیتی دارد اما امروز دفترچه ها و کیفهایی در بازار گسترش یافته اند که با عکسهایی از شخصیتهای سینمایی غرب تزئین شده و هرچند از لحاظ کاغذ کیفیت چندانی نداشته باشند اما به واسطه عکسهای روی آن مورد اقبال جامعه هستند و بر همین اساس ارقامی برای این اقلام مشاهده می شود که چندان معقول و منطقی نیست.
این در حالیست که اقشار کم بضاعت و بی بضاعت جامعه از یک سو باید تقاضای فرزندان خود را مبنی بر خریداری این اقلام عوام پسند برآورده کنند و از سویی دیگر باید حقوق یک ماه خود را برای خریداری آنها بپردازند.
اما در این میان بازار پوشاک کاملا متفاوت است چراکه به لطف تولیدات چین انواع قیمت شلوار و پیراهن در سایزهای دانش آموزان دبستان و راهنمایی یافت می شود که خارج از بحث کیفیت دارای ظاهری قابل قبول است اما در این بخش خانواده ها معتقدند در ازای قیمت کمی که باید برای این البسه بپردازند باید منتظر باشد که به سرعت کیفیت خود را از دست بدهند و دوباره باید آن را خریداری کنند.
با این تفاسیر باید به خاطر داشت شاید قیمتهای این کالا به تنهایی و جداگانه چندان به چشم نیاید اما زمانی که خانواده ها مجبور باشند بخش قابل توجهی از اقلام تحصیلی فرزندان خود را خریداری کنند و از سویی دیگر در هر خانواده بیش از یک دانش آموز نیز وجود داشته باشد آن زمان است که حقوق یک خانواده کارمند با سطح مالی متوسط کفاف تقاضای فرزندان را نخواهد داد.
جمله بابا پول لوازم تحصیل ندارد با چنین شرایطی به طور کامل در جای جای مناطق شیراز قابل لمس و مشاهده است و باید برای این مشکل چاره اندیشی شود.
نظر شما