۲۷ شهریور ۱۳۸۹، ۹:۴۹

کشف آتشگاه ویگل در اصفهان

کشف آتشگاه ویگل در اصفهان

اصفهان - خبرگزاری مهر: مسئول بخش باستان شناسی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری استان اصفهان گفت: کاوشهای باستان شناسی در ویگل از سال 85 آغاز شده و در پی این کاوشها یک آتشگاه منحصر بفرد در این منطقه کشف شده است.

 به گزارش خبرنگار مهر در اصفهان محسن جاوری در همایش کشف آتشگاه در اصفهان و در جمع علاقمندان به این موضوع که با همت مرکز اصفهان شناسی برگزار شده بود با اشاره به اینکه منطقه تاریخی ویگل در شمال اصفهان قرار گرفته افزود: منطقه تاریخی ویگل متعلق به دوران ساسانی است و از اهمیت بالایی برخوردار است که این منطقه از لحاظ نحوه برخورد مردم از انتقال دوران تاریخی به دوران اسلامی مورد مطالعه قرار گرفت.

وی با اشاره به اینکه 85 درصد از قلعه شرقی این محوطه باستانی در سه سال نخست پس از پیروزی انقلاب اسلامی تخریب شده است، اظهار داشت: در چند سال اخیر نیز حفاریهای گسترده و وسیع غیر مجازی در این منطقه انجام شده که هر چند که این حفاریها ناصحیح است اما در نهایت در برهه نخست بخشهایی از شهر را در اختیار ما قرار داد.

قاچاقچیان در فضاهای معماری شهر تاریخی کمپ زده بودند

وی با اشاره به اینکه سازمان میراث فرهنگی در سه سال اخیر یک پوشش حفاظتی برای این منطقه قرار داده است، گفت: پیش ازآن قاچاقچیان با خیال راحت در منطقه حفاری می‌کردند به طوریکه حتی آنان در بخشی از فضاهای معماری این شهر تاریخی وسایل کمپ خود را قرار داده بودند.

جاوری به کشف دو حلقه چاه آب متعلق به آن دوران نیز اشاره کرد و اظهار داشت: یکی از این چاه‌ها به سبک منحصر به فردی بود چرا که بجای استفاده از گومهای سفالی دیواره‌های چاه را سوزانده بودند که این موضوع خاک را همچون سفال مقاوم کرده بود.

این عضو هیئت علمی پژوهشکده باستان شناسی افزود: در این منطقه تاریخی نزدیک به پنج هزار قطعه سفال یافت شد که در آنها تنوع تاریخی بسیاری دیده می‌شود.

کشف کارگاه ذوب آهن

جاوری با اشاره به اینکه در این منطقه تراکم خانه ‌وجود دارد و برخی از حرفه‌ها نیز در این منطقه انجام می‌شده، اظهار داشت: بقایای فعالیت کارگاهی در ارتباط با ذوب فلز نیز در این شهر مشهود است.

وی با اشاره به اینکه از سال 87 گمانه زنی‌های این منطقه تاریخی آغاز شد، اظهار داشت: بر اساس این گمانه‌زنی‌ها قدیمی ترین استقرار در این منطقه متعلق به دوران ساسانی است که البته پس از این دوران مردم ساکن در این منطقه به دو منطقه دیگر در مجاورت آن رفته و ساکن شدند.

کشف آتشگاه منحصر بفرد در منطقه

این باستان شناس با اشاره به اینکه این آتشگاه یک چهار طاقی است، اظهار داشت: پایه آتشدان به دست آمده در این منطقه در نوع خود بسیار بی‌نظیر است و برای اولین بار است که با آن برخورد می‌کنیم .

عکس تزئینی است

وی ادامه داد: البته پیش‌تر نمونه‌های دیگری در پارس جنوبی و یا شرق مازندران از این نمونه دیده شده است.

جاوری در خصوص ویژگی‌های این پایه آتشدان اظهار داشت: این پایه همانند یک نخل وارانه است که دارای 38 پره است که ساختار مغز آن را قلوه سنگ و ساروج تشکیل می‌دهد و بسیار محکم است و یک روکش بدنه دارد.

وی در خصوص ویژگی‌های این آتشگاه نیز اظهار داشت: این آتشگاه دارای چهار ورودی است که بالای این ورودی‌ها با رنگ قرمز تزئین شده است.

این باستان شناس ادامه داد: این آتشگاه و منطقه می‌تواند اطلاعات جدیدی از آئین زرتشت به ما بدهد.

 تزئین آتشکده با رنگ قرمز و تصاوری چون دل

جاوری با اشاره به اینکه از دوران ساسانی هیچ بنای تاریخی تزئین شده‌ای بر جای نمانده گفت: در آتشکده یافت شده تصاویری تزئینی از دل و رنگ قرمز اخروی یافت شده که اکنون در حال تحقیق و مطالعه بر روی آن هستیم.

وی با اشاره به اینکه این شهر به دو قسمت شرقی و غربی تقسیم می‌شود که آتشکده یافت شده در قسمت شرقی است، گفت: این رنگ قرمز در بخشی از شهر غربی نیز به چشم می‌خورد و احتمال وجود آتشکده در این منطقه نیز وجود دارد.

جاوری همچنین به محور ساختمان سازی در این منطقه نیز اشاره کرد و اظهار داشت: محور ساختمان سازی در این منطقه از شمال غرب به جنوب شرق است که از ابتدای دوران ساسانی در این منطقه به سبب ویژگی آب و هوایی لحاظ شده است.

این باستان شناس همچنین ادامه داد: در حال حاضر هنوز عملیات باستان شناسی در این منطقه بطور کامل به انجام نرسیده و حفاری‌های لازم در بافت مسکونی باقی مانده است.

ویگل و هراسگان دو شهر تاریخی منطقه آران و بیدگل هستند و در هر دو شهر یافت شده یک قلعه و یک مرکز سیاسی وجود دارد و این بناها از نظر تاریخی بسیار باارزش هستند.

کد خبر 1153198

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha