۲۹ شهریور ۱۳۸۹، ۹:۲۵

فرهنگ و تمدن اسلام و ایران/

صفی الدین اردبیلی؛ عارف و شاعر قرن هشتم هجری

صفی الدین اردبیلی؛ عارف و شاعر قرن هشتم هجری

خبرگزاری مهر - گروه دین و اندیشه: صفی الدین ابوالفتح اسحاق ملقب به شمس الدین و معروف به شیخ صفی عارف و شاعر قرن هشتم هجری قمری است .

نسب او را با نوزده واسطه به امام موسی کاظم(ع) امام هفتم شیعیان رسانده اند . او فرزند مردی زارع بود و در روستای کلخوران واقع در شمال غربی اردبیل زاده شد . به جز مدتی که به فارس و گیلان سفر کرد، تا پایان عمر در همان روستا ساکن بود .

شیخ صفی از کودکی توجه خاصی به امور مذهبی داشت. در جوانی قرآن را حفظ کرد و ضمن تحصیل علوم مقدماتی به زهد و ریاضت پرداخت و به مشاهده ظهورات غیبیه و عوالم غیر مرئیه توفیق یافت .

شیخ صفی از عارفان نامی عهد اولجایتو و پسرش، ابوسیعد بهادرخان ایلخانی بود که با مریدان خود در آن ایام در کلخوران در اطراف مقبره پدر خود می زیست .

شیخ صفی به سبب مقام بلند عرفانی خود همواره از توجه ایلخانان مغول برخوردار بود، وی در دستگاه غازان خان به اعتبار مراد مقتدر خود شیخ زاهد قرب و منزلتی داشت .

شیخ صفی بیش از 30 سال به هدایت و ارشاد طالبان اشتغال داشت و گفته اند که بیش از 100 هزار نفر را تربیت کرد.

وی در پایان زندگی به حج رفت و پیش از رفتن پسرش صدرالدین را به جای خود گماشت . در بازگشت از این سفر بیمار شد و پس از دوازده روز بیماری صبح روز دوشنبه 12 محرم در 85 سالگی در اردبیل زندگی را بدرود گفت.

فرزندان او به ویژه پادشاهان صفوی بر سر قبر او بنای بسیار باشکوهی ساختند که اکنون به بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی معروف است و از بناهای باشکوه تاریخی ایران به شمار می رود .

کد خبر 1154244

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha