طاهر نوربخش در گفتگو با خبرنگار مهر در شهرکرد با اشاره به اقدامات شش ماه نخست مدیریت آب و خاک استان اظهار داشت: مدیریت آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی با مطالعه و بررسی تعدادی از قناتها و تامین اعتبار لازم لایروبی و مرمت 50 رشته قنات را در دستور کار خود قرار داده است.
وی با بیان اینکه چهارمحال و بختیاری دارای 840 رشته قنات است، افزود: بیشترین تعداد رشته قنات در شهرستان شهرکرد وجود دارد که یک سوم آنها به طور کامل خشک شده و مابقی بین 30 تا 70 درصد با کاهش آب دهی مواجه شدهاند.
نوربخش با اشاره به علل کمآبی قنوات در استان گفت: عدم بارندگی مناسب(برف)، عدم لایروبی و مرمت به موقع قنوات توسط بهرهبرداران و حفر چاههای غیر مجاز در حریم قنوات از دلایل کاهش آب دهی و خشکیدگی قناتها به شمار می رود.
وی تصریح کرد: لایروبی و مرمت به موقع و سطحی قنوات توسط بهرهبرداران حداقل یک مرتبه در سال، تغذیه مصنوعی قناتها، انجام عملیات آبخیزداری در بالادست قناتها و جلوگیری از هدر رفت آب آن در فصل زمستان از اقداماتی است که باید برای احیا و بازسازی قناتها انجام شود.
کارشناس قنات سازمان جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه قنات در 40 کشور سابقه دارد و هنوز در برخی از این کشورها فعال است، تصریح کرد: با این حال در بیشتر کشورها قناتها نابود شده و با پیشرفت سریع فناوری و مدرنیسم، جوامع و دولتها به این موضوع بیتوجه شدهاند و حفر چاه برای دستیابی سریعتر به آب، جای قنات را گرفته که البته این امر ضررهای خاص خود را دارد.
وی درباره تفاوت قنات و چاه آب گفت: بزرگترین مزیت قنات در مقایسه با چاه در این موضوع است که قنات افت سطح آب در سفره زیرزمینی ایجاد نمیکند و در واقع بیشترین تاکید محققان و پژوهشگران بر این نکته است که قنات به عنوان زهکش عمل کرده و مانع از افت سطح آب میشود.
نوربخش با بیان اینکه قنات روشی پاک برای استحصال آب است، گفت: وقتی از چاهها بیش از ظرفیت سفره برداشت شود، سطح آب زیرزمینی افت کرده و نخستین نتیجه آن خشک شدن قنات است.
نظر شما