۲۴ مهر ۱۳۸۹، ۱۱:۳۵

یثربی:

استفاده بهینه از قله‌های فرهنگی با سیاستگذاری درست محقق می‌شود

استفاده بهینه از قله‌های فرهنگی با سیاستگذاری درست محقق می‌شود

استاد بازنشسته فلسفه و عرفان اسلامی دانشگاه علامه طباطبایی معتقداست بزرگانی چون: حافظ، مولوی، سعدی و فردوسی در صورتی به کار ما می‌آیند که با یک سیاست‌گذاری درست فرهنگی به سراغ انها برویم.

دکتر سید یحیی یثربی در گفتگو با خبرنگار مهر در مورد دلیل توجه زیاد به مولوی در جهان معاصر گفت: این عنوان که مولوی در جهان معاصر زیاد مورد توجه قرار گرفته است خود مسئله محل بحث است که آیا اکنون دردنیا روی مولوی حساب جدی باز کرده‎اند یا مثل بودا و شکسپیر یا مثل ادیبان و عرفای معروف اقوام و ملل مختلف که آن‏هم به نوبه خود مورد توجه قرار گرفته‏اند، مورد توجه قرار گرفته است.

وی افزود: اما به مولوی و عرفان به دلایل مختلف در جامعه ما و شاید بعضی از مواقع از بیرون از جامعه ما به عنوان سیاست توجه می‎شود. بدین ترتیب که در جامعه ما کسانی که با نظام سر ناسازگاری دارند اینطور فکر می‎کنند که گرایشهای عرفانی یک نوع رقیب فقه وشریعتند میان طریقت و شریعت از قدیم هم رودرویهایی در میان عوام (طبقه‏ای که خیلی تعریف شده به دو طرف نگاه نمی‏کنند) مطرح بوده است. عده‎یی هم که از متعصبان نظام هستند می‎گویند عرفان را نفی نکنیم اگر ما عرفان را نداشته باشیم پس از دین چه باقی می‎ماند.این دیگر به دلایل مختلف در جامعه جا افتاده که عرفان در مقابل شریعت راهی باز می‎‌ند علتش هم خودنمایی عده‏ای است که با عرفان برای خود دکانی باز کرده‏اند و رازجویی عده‎ای دیگر است که بدنبال بازشدن دری از رازهای هستی هستند.

استاد بازنشسته فلسفه و عرفان اسلامی دانشگاه علامه طباطبایی درمورد اینکه چه وجوهی از اندیشه مولوی بیشتر به کارما که با بحران هویت دست به گریبانیم می‎آید همچنین گفت: اگر ما مهندسی فرهنگی داشته باشیم و بدانیم چه چیزی را می‎خواهیم و چقدر می‎خواهیم و چه چیزی را نمی‎خواهیم وبرای چه نمی‎خواهیم آن‌وقت خیلی روشن و معلوم می‎شود که مولوی در جامعه ما چه جایگاهی باید داشته باشد. برای مثال در ترکیه مولوی برای سیاستمدارانش تعریف شده است و از مولوی به عنوان یک جاذبه جهانگردی بهره می‎گیرند. بارها گفته‏ام که با مولوی کاسبی می‎کنند اما درآموزش و پرورش و پژوهشهایشان معلوم نیست که جایی برای مولوی باز کرده باشند. ولی مردم طبق معمول خودشان می‎توانند مولوی را دوست داشته باشند یا نداشته باشند آن حسابش با دولت جداست.

این مؤلف تفسیر روزقرآن درادامه افزود:  ولی در سیاست گذاریهای کشور ما تکلیف این مسائل روشن نیست.الان در این شرایط بلاتکلیفی خود عرفان و خود مولوی شاید از عواملی باشد که به هویت ما آسیب بزند. یعنی ما واقعاً ندانیم که مولوی را می‏خواهیم یا نمی‎خواهیم.

این محقق و پژوهشگر تصریح کرد: اما از نظر کلی جای هیچ شکی نیست که مولوی جزو پنج یا شش نفر بزرگان ادب و عرفان ماست که بالاخره اگر هویت ایرانی مورد توجه قرار بگیرد حتماً باید اینها هم به یاد مردم بیایند. ما این آدمها را در قله ادب و عرفان خود داریم اما آنچه را که عرض کردم بیشتر روی حجم ذهنی اشخاص و چگونگی گرایشهای مردم است که درجامعه ما مهندسی نشده و کارها را عشقی پیش می‎بریم هرکس به دلخواه خودش.

یثربی درمورد اینکه تاچه اندازه ضرورت شرح و بازنویسی مثنوی برای استفاده غیرمتخصصان دردیار ما احساس می‎شود هم اظهارداشت: در اینگونه موارد وقت گذاشتن برای مردم و جوانان اتلاف وقت است. زیرا در یک کلمه اگر معارف عرفانی می‏خواهیم آن با عمل میسر می‎شودو باید ریاضت کشید و کار کرد تا به جایی رسید اما هیچ کس با خواندن شعر به جایی نمی‏رسد مگر اینکه به قول فلوطین ارزش تشویقی داشته باشد. شما اگر یک دوره کلاسهای مثنوی را ببینید تشویق می‎شوید که سیر و سلوک معنوی بکنید ولی اگر دومی را انجام ندهید اولی به شما چیزی نمی‏دهد.

این نویسنده آثار فلسفی و عرفانی درپایان یادآورشد: حقایق عرفانی بیان ناپذیرند بویژه که الان خیلی‏ها از آن دکان بازکرده‏اند و نان می‎خورند و به دلخواه مردم حرف می‏زنند عرفان را عامل درمان و حاجت جویی و روا شدن حاجات معرفی می‏کنند و می‏گویند شما عارف شوید و اگر عمل نکردید و ریاضت نکشیدید عیبی ندارد، چیزی مانند فال حافظ می‌شود که هرکس به دلخواه مرادش را درآن پیدا می‏کند. اینها برای جامعه‏ای که بخواهد یک تحول و حرکت درستی داشته باشد آسیب می‏زنند و مسئولان باید به فکراین قضیه باشند.

کد خبر 1160005

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha