به گزارش خبرنگار مهر در شیراز، چندی پیش بود که خبر رسید راهسازی در بستر دریاچه پریشان آغاز شده و بر همین اساس مشکلاتی را برای این تالاب ارزشمند بین المللی ایجاد کرده است.
بر همین اساس اقدامات مختلفی صورت گرفت تا روند جاده سازی در این تالاب متوقف شود اما اکنون خبرها از احداث جاده دیگری در محوطه تاریخی بیشاپور در این شهرستان حکایت دارد که این امر خطراتی را متوجه آثار تاریخی منطقه کرده است.
شهرستان کازرون در حدود 120 کیلومتری شهرستان شیراز قرار دارد و با برخورداری از آثار تاریخی ارزشمند نظیر شهر تاریخی بیشاپور، غار شاپور و همچنین تالاب پریشان یکی از مناطق حائز اهمیت در حوزه میراث فرهنگی و محیط زیست به شمار می رود.
لایه برداری دهانه شمالی تنگ چوگان برای عملیات راهسازی
منطقه تنگ چوگان یک منطقه دایره ای شکل است که دارای دو ورودی اصلی شامل ورودی شمالی و ورودی جنوب است و از سالهای قبل تنها ورودی تنگ چوگان، ورودی جنوبی آن به شمار می رفته که در این ورودی شش نقش برجسته منحصر به فرد ساسانی قرار دارد.
عضو شورای مرکزی انجمن هم اندیشان جوان شهرستان کازرون در این رابطه به خبرنگار مهر در شیراز گفت: راه دهانه جنوبی راهی بوده که همیشه وجود داشته و راه دسترسی روستائیان و گردشگران به شمار می رفته که می خواستند به نقوش برجسته یا غار شاپور مراجعه کنند، این جاده تا اواسط تنگ چوگان ادامه داشته و بعد تمام می شده است.
محسن عباسپور افزود: از چند هفته قبل یک عملیات جدید در منطقه شروع شده که بر اساس آن قرار است یک محور جدید از دهانه شمالی وارد تنگه چوگان شود که ورودی این محور چند مشکل اساسی دارد که اولین آن مربوط به شش نقش برجسته ای است که در یک دهانه آن وجود دارد و همچنین مجسمه شاپور که در این دهانه قرار دارد.
وی همچنین بیان کرد: بعید به نظر می رسد که در این دهانه آثار تاریخی وجود نداشته باشد و انفجارهایی که در این منطقه برای کوه بری و همچنین تردد ماشین آلات راهسازی انجام می شود امکان انجام کاوشها را در آینده محال می کند.
عضو شورای مرکزی انجمن هم اندیشان جوان شهرستان کازرون عنوان کرد: امکان دارد با این انفجارها، آثار تاریخی مدفون در زیر خاک تحت تاثیر قرار گرفته و از بین بروند.
عباسپور با بیان اینکه از میراث فرهنگی سئوال داریم که بر چه مبنا و اصولی اقدام به صدور مجوز برای عملیات راهسازی کرده، افزود: ما می خواهیم گزارشهایی که اعلام می کنند مربوط به عملیات کاوش و باستان شناسی در این منطقه است را منتشر کنند و چنانچه این اقدام را انجام دهند خیال دوستداران میراث فرهنگی راحت خواهد شد.
وی با بیان اینکه اگر نتایج کاوشهای این محدوده را اعلام کنند هیچ مشکلی وجود ندارد ولی بعید می دانیم که در این محدوده کاوشی صورت گفته باشد، تصریح کرد: به رغم این مسائل، هنوز عکس العملی نشان داده نشده است.
عضو شورای مرکزی انجمن هم اندیشان جوان شهرستان کازرون با بیان اینکه برای این کار نیاز به کاوشهای میدانی وجود دارد، افزود: مشکل دوم این محدوده مربوط به ورود این جاده از دهانه شمال و ارتباط آن با جاده کازرون - شیراز است که از طرف قائمیه انجام می شود و مسیر را کوتاه تر می کند.
عباسپور توضیح داد: همین جاده علاوه بر این مسیر کازرون به بوشهر را 10 دقیقه کوتاه تر می کند که به دلیل اتصال با جاده همیشگی کاربری روستایی و گردشگری تبدیل به یک جاده ترانزیتی می شود که در آینده شاهد تردد نفتکشها و اتوبوسها یا به تعبیری دیگر گروه هایی خواهیم بود که هدف گردشگری ندارند.
وی ادامه داد: تنگ چوگان با این کار تبدیل به محورهای پر خطر و تهدیدی برای نقوش برجسته خواهد شد و نگرانی عمده ما این است که چرا میراث فرهنگی اقدامی انجام نمی دهد.
عضو شورای مرکزی انجمن هم اندیشان جوان شهرستان کازرون خاطرنشان کرد: سازمان میراث فرهنگی مدعی است که تمامی کنترلهای لازم برای اینکه انفجارها تاثیری بر روی نقش برجسته و مجسمه شاپور نداشته باشد را انجام داده اما این انفجارها نه تنها در مجسمه شاپور تاثیر می گذارد بلکه آثار احتمالی مدفون در زیر خاک را نیز تهدید می کند.
به گزارش مهر، شهرستان کازرون به لحاظ وجود چنین آثار تاریخی یکی از فرصتهای مناسب گردشگری برای استان فارس به شمار می رود که نباید با تصمیمات غیر کارشناسی و غیر علمی شرایط گردشگر پذیری و کاوشهای باستان شناسانه را تحت شعاع قرار داد.
امروز به گفته دوستداران میراث فرهنگی، انفجارهایی که برای راهسازی در این حوالی صورت می گیرد لرزه بر اندام میراث فرهنگی با قدمت و با ارزش منطقه انداخته که اگر بر اثر این انفجارها و یا عملیات راهسازی این آثار آسیبی ببیند هیچگاه جبران پذیر نیست.
نظر شما