۱۹ مهر ۱۳۸۹، ۱۲:۰۳

حافظ و اندیشه ایرانی - 18/

اقتباس حافظ از گذشتگان مجتهدانه است

اقتباس حافظ از گذشتگان مجتهدانه است

یک کارشناس و منتقد ادبی معتقد است: فقط برخی از نکته‏های قدیمی و عناصر فکری، کلامی که در نوشته‎های پیشینیان بوده مثل عشق و عقل و جدال ایندو وارد شعر حافظ شده ولی حافظ مواجهه مجتهدانه با این معارف دارد و اینها را تکرار نمی‏کند.

دکتر عبدالعلی دستغیب در گفتگو با خبرنگار مهر در مورد وجود بسیاری از معارف فلسفی، عرفانی و دینی تا زمان حافظ در اشعارش گفت: بله پیشینه ادبی ،هنری و کلامی پیش از حافظ در دوره اسلامی در اشعار حافظ وجود دارند. آنجایی که در فلسفه و کلام بوده آثار فارابی ،غزالی و اینها بوده بعلاوه رویدادها و سوابق فرهنگی قبل از اسلام هم در شعر حافظ وجود دارند. منتها این معارف را به وسیله مقصود بیانش در می‏آورد و برداشتش با برداشت بزرگانی چون ناصر خسرو و غزالی تفاوت وجود دارد. حافظ یک نگاه خاصی به دنیا دارد و از این معارف فلسفی ،کلامی و ادبی استفاده می‏کند برای اینکه نگاه خودش را بیان کند.

وی افزود: اگر بگوییم حافظ این مطالب را تکرار کرده است جواب شما منفی است و اگر هم بگوییم بسیاری از این معارف را بیان کرده است باز هم اینطور نیست. فقط برخی از نکته‏های قدیمی و عناصر فکری، کلامی و ادبی که در نوشته‎های پیشینیان بوده مثل عشق و عقل و جدال ایندو و نگاه کردن به آغاز و پایان جهاناینها وارد شعر حافظ شده ولی حافظ اینها را تکرار نمی‏کند بلکه در حافظ به صورت ابزار تفکرخ اص خودش در آمده است.

این کارشناس و منتقد ادبی در مورد این سخن که حافظ، حافظه ماست هم اظهار داشت: به نظر من این سخن مقداری مبالغه است. این تعارفها و تکلفاتی است که از قدیم مرسوم بوده است. حافظ شاعر خوبی است اما فردوسی و خیام و نظامی و سعدی و مولوی و دیگر شاعران و نویسندگانی مثل بیهقی و ناصر خسرو همچنین ادبیات فولکلوریک ما که باورها و عواطف و احساسات ما در طول تاریخ هستند اینها حافظه ما هستند. اما در سالهای اخیر به مولوی و حافظ توجه بیشتری نشان داده‏اند و بار و سنگینی تحقیقات پژوهشگران روی آثار ایندو جمع شده است به خصوص اینکه در غرب و در تاجیکستان ترجمه‎های اشعار ایندو پرفروش بوده‎اند و یک مقداری از شاعران دیگر غفلت کرده‏ایم.

این محقق و پژوهشگر درادامه تصریح کرد: باید اشعار مولوی و حافظ و دیگر شاعران سرآمد گذشته را به زبان امروزی تبدیل کنیم و جوانان با آنها بیشتر مأنوس شوند. اینکه این شاعران کهنه نیستند و سخنانشان مدرن هم است و توجه جوانان را از فیلمهاو رمانهای مدرن به سمت و سوی آنها سوق دهیم صرف نظر از اینکه آنها چه عقیده‏ای داشته‎اند باید توجهمان به عناصر سازنده اشعارشان و متن آنها بشود و متنی که در اختیار ماست باید امروزی بشود.

دستغیب در مورد رابطه حافظ و بحرانهای پیشرو معاصر هم گفت: حافظ راه‌حلی برای بحرانهای امروزی ارائه نمی‏دهد. برای مثال نباید از حافظ انتظارداشت که بحران ترافیک یا آلودگی هوا را ازبین ببرد یا سیاستهای روز سیاستمدارانمان بر گفته‎های حافظ بنا شود. حافظ فقط برای زندگی ماشینی امروزی یک تسکین دهنده است و از دلهره‏ها و تشویشها و اضطرابها و دل نگرانیها می‎کاهد.

کد خبر 1164484

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha