به گزارش خبرنگار مهر، در سال 1380 به دلیل پیگیری نکردن به موقع میراث فرهنگی خوزستان و در پی صدور حکم نهایی دادگاه، اجازه ساخت یک هتل چند طبقه که اکنون از آن به عنوان تالار عروسی استفاده می شود در حریم درجه یک محوطه باستانی اشکفت سلمان صادر شد اما اینبار پس از 9 سال نهادی دیگر بدون توجه به ضوابط ساخت و ساز در 500 متری دهانه اشکفت سلمان اقدام به ساخت و ساز کرده است.
ساخت بنایی گسترده در کنار اشکف سلمان
این در حالی است که در صورت تکمیل این بنای در دست احداث که احتمال می رود از آن به عنوان یک ساختمان اداری استفاده شود و تکمیل فازهای بعدی تالار عروسی، ارسال پرونده شهر ایذه با عنوان " ایذه موزه روباز سنگ نگاره ها و نگارکندهای ایلامی"به شورای ثبت جهانی با چالش اساسی مواجه می شود.
غاری متعلق به دوره ایلخانی در کنار اشکفت سلمان
سخنگوی انجمن دوستداران میراث فرهنگی تاریانا در این باره به خبرنگار مهر گفت: بر اساس قوانین مربوط به میراث فرهنگی که به عنوان قانون به تمامی نهادهای کشوری، لشکری و انتظامی نیزابلاغ شده است، ساخت بنا در نزدیکی محوطه اشکفت سلمان غیر مجاز است و نیاز به انجام استعلامهای مربوطه از سازمان میراث فرهنگی دارد.
به گفته مجتبی گهستونی، اکنون با آغاز ساخت بنایی دیگر که حریم منظر اشکفت سلمان را کور می کند اعتراض دوستداران میراث فرهنگی شکل گسترده تری به خود می گیرد چرا که تا کنون پیگیریهای زیادی شده تا در آینده شهر ایذه در فهرست آثار جهانی ثبت شود.
تنگ اشکفت سلمان و نگار کندها
اشکفت سلمان یا نیایشگاه تاریشا از جمله گنجینه های ایلامی است که جز نخستین محوطه هایی محسوب می شود و به شماره 2595 در سال 1378 در فهرست آثار ملی ثبت شده است. این نیایشگاه که بزرگترین خط نوشته دوره ایلام نو در آن قرار دارد در جنوب غربی شهر ایذه و در انتهای دره ای واقع شده که به دوره ایلام نو در سده هفتم و هشتم پیش از میلاد نسبت داده شده است. در این بنا برای نخستین بار حضور مصور زن دوشادوش مرد قابل مشاهده است.
در اشکفت سلمان و در منتهی الیه کوهی در روبه روی آن، دو نقش نیم رخ برجسته ای که در درون چهارگوش حجاری شده اند به چشم می خورد و از سویی دیگر دو نقش برجسته در درون اشکفت که بر روی آن خطوط ایلامی قابل مشاهده است در سالهای اخیر به دلیل عدم مراقبت آسیب جدی دیده اند.
تخریب و رنگ پاشی سنگ نگاره ها و سنگ نوشته ها
دره اشکفت بر بلندای تپه و مشرف به شهر ایذه و بناها و محوطه های دیگری نظیر طاق تویله، کوشک نورآباد، تالاب میانگران ، کول فرح و... واقع شده است.
نظر شما