در حالی روز گذشته 15 مهر ماه جنگ افغانستان وارد دهمین سال خود شد که چشم اندازی برای دستیابی آمریکا به اهدافش در این کشور وجود ندارد و هر روز بر مخالفین جنگ افزوده می شود. "باراک اوباما" بر استراتژی ناکام خود در افغانستان تاکید دارد اما با مروری بر آمار تلفات نظامیان می توان دریافت که در دوران ریاست جمهوری اوباما در مقایسه با رئیس جمهوری پیشین آمریکا نه تنها پیشرفتی در جنگ حاصل نشده بلکه هر روز بر مشکلات واشنگتن درباره افغانستان افزوده شده است.
اوباما در حالی بر کارآمد بودن استراتژی آمریکا در افغانستان تاکید می کند که این راهبرد با واکنش مختلف مقامات ارتش آمریکا و دولتی مواجه شده است. در همین حال "باب وودوارد" از خبرنگاران معروف آمریکایی در کتاب خود تحت عنوان "جنگهای اوباما" فاش کرد در کاخ سفید شدیدتر از سابق درباره سیاست رئیس جمهوری آمریکا در افغانستان بحث و اختلاف نظر به وجود آمده است.
همچنین جنگ افغانستان در حالی وارد دهمین سال خود شد که کاخ سفید و پنتاگون هیچکدام آشکارا به سالگرد جنگ توجهی نکردند. در این بین پنتاگون شمار نظامیان کشته شده در جنگ را از سال 2001 تاکنون هزار و 309 نفر اعلام کرده است.
اوباما در 27 مارس 2009 پیش از اعلام تصمیم خود برای اعزام 30 هزار نظامی آمریکایی به افغانستان هدف از حضور نظامیان در این کشور را خلع سلاح و نابودی القاعده در افغانستان و پاکستان معرفی کرد و با اطمینان خاطر گفت که دیگر پناهگاهی برای افراد تروریست در آمریکا و اقصی نقاط جهان وجود نخواهد داشت اما با آغاز دهمین سال جنگ می توان دریافت که فاصله ای پرنشدنی تا دستیابی آمریکا به این هدف وجود دارد.
نکته دیگر درباره جنگ افغانستان این است که اقدامات برخی از نیروهای ایالات متحده در این کشور نشان دهنده آن است که نظامیان از اختلالات روانی رنج می برد، چنانچه واشنگتن پست در گزارشی افشا کرد گروهی از نظامیان آمریکایی برای سرگرمی بعد از کشتن غیرنظامیان افغان، اندام آنها را قطعه قطعه می کنند، از اجساد آنها عکس می گیرند و به جمع آوری جمجمه و استخوانهای کشته شدگان می پردازند.
همچنین اسناد منتشر شده از سوی ارتش آمریکا نشان می دهد که 12 نظامی این کشور غیرنظامیان افغانی را برای سرگرمی خود کشته، جنازه آنها را قطعه قطعه می کردند و انگشتان آنها را به عنوان یادگاری نزد خود نگاه می داشته و از قربانیان عکس می گرفتند.
بر اساس اسناد منتشر شده ارتش آمریکا، پنج آمریکایی به قتل غیرنظامیان افغانی و هفت فرد دیگر متهم به مشارکت در مخفی کاری قتل های صورت گرفته متهم هستند. تمام این نظامیان در سالهای 2009 و 2010 در نزدیکی قندهار در جنوب افغانستان عملیات نظامی انجام می دادند.
همچنین درحالیکه ارتش آمریکا تقریبا 900 طرح را برای کنترل آمار خودکشی در 400 پایگاه نظامی در سراسر جهان در نظر گرفته، اما گزارش وزارت دفاع این کشور نشان می دهد که این برنامه ها تاثیری در کاهش آمار خودکشی نظامیان نداشته است.
سال گذشته 309 نظامی آمریکایی خودکشی نافرجام داشتند. در سال 2008 همچنین 267 سرباز و در سال 2007 حدود 224 نظامی ایالات متحده دست به خودکشی زدند.
آمار خودکشی در میان نظامیان آمریکایی از آغاز درگیریها در عراق و افغانستان به طور پیوسته و یکنواخت افزایش یافته است و نیروی ویژه وزارت دفاع آمریکا که موظف به کنترل آمار خودکشی نظامیان است، درباره اینکه چرا روشهای دیگر برای کاهش آمار خودکشی در نظر گرفته نمی شود، ابراز بی اطلاعی کردند.
در این بین به رغم ناکامی غرب در افغانستان، نمایندگان طالبان و دولت "حامد کرزای" مذاکرات سری و در سطح عالی را به منظور پایان دادن جنگ داخلی آغاز کرده اند. دولت حامد کرزای با هدف اجرای طرح آشتی با شبه نظامیان افغانستان، فهرستی 70 نفره به عنوان اعضای شورای عالی صلح را معرفی کرده است. در میان اسامی اعلام شده در این شورا شماری از رهبران گروههای جهادی پیشین افغانستان از جمله "برهان الدین ربانی" و "سبقت الله مجددی" و نیز "پیرمحمد روحانی" از سران پیشین طالبان به چشم می خورد.
به گفته سخنگوی کرزای، 8 زن نیز جزو اعضای شورای عالی صلح هستند. رئیس جمهوری افغانستان پیشتر از تشکیل شورایی عالی با حضور بزرگان این کشور برای پایان دادن به درگیریهای داخلی خبر داده بود.
در حقیقت تردیدی وجود ندارد که حضور مستمر آمریکا در افغانستان حکایت از توسعه جنگ طلبی این کشور دارد و برقراری ثبات و امنیت در این کشور بهانه ایالات متحده بر ادامه اشغال افغانستان است.
نظر شما