۱۸ مهر ۱۳۸۹، ۱۱:۴۲

کارگاه تبادل تجربه پروژه‌های تالابی در ارومیه آغاز شد

کارگاه تبادل تجربه پروژه‌های تالابی در ارومیه آغاز شد

کارگاه تبادل تجربه پروژه‌های تالابی بین‌المللی با حضور کشورهایی از خاورمیانه، شمال آسیا و گروه‌هایی از بلاروس، مقدونیه، بوسنی، پاکستان، بحرین، اردن، ترکیه، ژاپن و برنامه توسعه عمران ملل متحد و دبیرخانه کنوانسیون رامسر از صبح یکشنبه در ارومیه آغاز شد.

به گزارش خبرنگار مهر، در این کارگاه سه روزه که از صبح یکشنبه آغاز شده چالشهای پیش روی مهمترین پروژه‌های بین‌المللی تالابی در قالب طرح ملی حفاظت از تالابهای ایران با دعوت از مسئولان و نمایندگان وزارتخانه‌های نیرو، جهاد کشاورزی، میراث فرهنگی، صنایع و معادن وسازمان محیط زیست به بحث گذاشته شد.

در نخستین روز این کارگاه علی نظری دوست رئیس طرح حفاظت از تالابهای ایران گفت: سازمان محیط زیست برای مدیریت بهتر تالابها، ساماندهی تالابهای دارای مشکل را با حمایت صندوق تسهیلات جهانی و سازمان عمران ملل متحد از سال 2005 در دستور کار خود قرار داده و در طول این مسیر با فرآیندهای مختلف تلاش دارد تهدیدات و مخاطرات تالابهای ایران را شناسایی کند.

رئیس طرح حفاظت از تالابهای ایران افزود: در این کارگاه سعی داریم زمینه‌ای را فراهم کنیم تا تجارب بین کشورهای مختلف و پروژه‌های بین‌المللی برای حفاظت بهتر از تالابها به مشارکت گذاشته شود و تهدیدات پیش رو در این کارگاه پیاده سازی و رویکردهای مدیریتی ارائه شود.

وی تاکید کرد: با این هدف می‌توانیم زمینه ارتقای زیست بوم‌های حساس و باارزش مثل دریاچه ارومیه را فراهم کنیم و به طور قطع در این فرآیند نیازمند همکاری دستگاههای دولتی برای رعایت استانداردهای زیست محیطی هستیم.

برای احیای تالابها باید فعالیتهای تخریبی متوقف شود 

مشاور ارشد کنوانسیون رامسر در سوئیس گفت: ایران میزبان کنوانسیون رامسر است و کشور مهمی در زمینه تالابها به حساب می‌آید با این حال معتقدم برای احیای تالابها باید فعالیت‌های تخریبی مانند جنگل‌زدایی، استفاده بیش از حد از منابع آبی و تخریب رودخانه‌ها متوقف شود.

لویانگ اضافه کرد: یکسال پیش در ارتباط با مدیریت تالابهای منطقه‌ای نشستی برگزار شد که مدیران پروژه‌های بین‌المللی تالابها معتقد بودند باید روش مدیریتی برای کمک به احیای تالابها پیش بینی شود. امیدواریم نتیجه این کارگاه چند روزه بتواند کمکی برای بهبود وضعیت تالابها شود.

وی افزود: سال آینده (2011) چهلمین سالگرد کنوانسیون رامسر است که در سال 1971 به میزبانی ایران و با حضور 18 کشور به امضا رسید ولی امروز 160 کشور این کنوانسیون را امضا کرده‌اند و بالغ بر هزار و 890 سایت تالابی به آن پیوسته اند.

لویانگ تاکید کرد: امیدوارم کارگاه تبادل تجربیات مدیریت تالابی در ارومیه فقط به بررسی گذشته نپردازد و با ارائه راهکارها بتواند وضعیت مدیریت تالابها را بهبود دهد. مایل هستم در این باره توضیح دهم که در بعضی از کشورهای توسعه یافته حتی تالابها در حال از بین رفتن هستند.

نابودی تالابها اثرات فرهنگی اجتماعی زیانباری دارد

در ادامه این کارگاه مشاور ارشد کنوانسیون رامسر در سوئیس تصریح کرد: وزارتخانه‌ها و نهادهای خارج از سازمان محیط زیست در ایران و سازمان جنگلها که فعالیت‌های آنها تالابها را متاثر می‌کند باید متوجه اثرات تخریبی از بین رفتن تالابها باشند.

میترا بهنام با اشاره به مخاطراتی که از بین رفتن تالابها در جهان  دارد افزود: نابودی تالابها اثرات فرهنگی اجتماعی زیانباری دارد و به طور طبیعی می‌تواند بسیاری از مسایل طبیعی مانند سیلابها را مهار کند به همین دلیل برنامه عمران ملل متحد برای توسعه هزاره سوم به حفاظت از تالابها اهمیت می‌دهد.

وی افزود: برنامه عمران ملل متحد با همکاری سازمان محیط زیست و طرح ملی حفاظت از تالابهای ایران تلاش دارد فضای مناسبی را برای بهبود توسعه جوامع محلی و همچنین ایجاد راهکار برای رویارویی با چالشها با ایجاد آگاهی اجتماعی و بهبود شرایط معیشتی در میان مردم ایجاد کند.

وی افزود: با این حال پروژه حفاظت از تالابها پروژه‌ موفقی ارزیابی می‌شود چرا که علیرغم همه مشکلات مانند گرمایش زمین و تغییرات اقلیمی و شرایط خشکسالی در ایران تلاش کرده وضعیت تالابها را بهبود دهد. همچنین کوشش شده مدیریت یکپارچه‌ای برای تطبیق و هماهنگی میان بخشی برای مدیریت صحیح منابع طبیعی به وجود آید.

وی همچنین با اعلام امضای سند پروژه همکاری جدید مدیریت یکپارچه منابع طبیعی با سازمان محیط زیست گفت: مدیریت یکپارچه می‌تواند وضعیت بهتری برای مدیریت تالابها ایجاد کند.

در ادامه این نشست ابراهیم حق جو سرپرست معاونت برنامه ریزی استانداری آذربایجان غربی با اشاره به شکل‌گیری کمیته راهبردی برنامه مدیریت جامع دریاچه ارومیه با حضور معاون اول رئیس جمهور گفت: در دور سوم سفرهای استانی برای مدیریت بهتر دریاچه ارومیه و خارج کردن این تالاب از وضعیت بحرانی کمیته‌ای شکل گرفت.

20 میلیون متر مکعب از آبهای ذخیره شده پشت سدها به دریاچه ارومیه ریخته می شود

حق جو با اشاره به این پیشنهادات اظهار داشت: مهمترین این پیشنهادات انتقال آب حوزه‌ای از حوزه زاب و ارس، تبدیل اراضی از آبیاری سنتی به آبیاری تحت فشار از سوی سازمان جهاد کشاورزی، لایروبی مسیر رودخانه‌های ختم شده به دریاچه و خودداری از ایجاد سدهای جدید و ... است.

وی اضافه کرد: بیش از 30 هزار هکتار از زمین‌های کشاورزی اطراف دریاچه طبق پروژه مدیریت جامع دریاچه ارومیه از آبیاری سنتی به آبیاری تحت فشار تغییر ماهیت دادند چرا که با این کار هم راندمان زمین‌ها بالا می‌رود و هم میزان مصرف آب پایین می‌آید.

وی اضافه کرد: دیروز در جلسه شورای اداری استانداری آذربایجان غربی مقرر شد 20 میلیون متر مکعب از آبهای ذخیره شده پشت سدها به دریاچه ارومیه ریخته شود اگرچه معتقدیم برای حفاظت از دریاچه کافی نیست اما برای نگهداری و بدتر نشدن اوضاع آن مفید است.

وی همچنین اشاره کرد: در حال حاضر دریاچه ارومیه 3 متر از استاندارد اکولوژیک خود و 5 متر از تراز آبی سالهای قبل پایین‌تر رفته است و ما تلاش داریم با استفاده صحیح از منابع آبی وضعیت دریاچه را بهبود دهیم حتی اگر بتوانیم 10 سانتی‌متر سطح آب را بالا بیاوریم کار بزرگی صورت گرفته است.

همچنین مدیرکل اداره محیط زیست آذربایجان غربی در این کارگاه گفت:‌ آذربایجان غربی سه میلیون نفر جمعیت دارد و دومین استان پر آب کشور است و سومین استان سرسبز ایران به حساب می‌آید. در این استان 14 رودخانه دایمی و فصلی داریم و 30 تالاب فصلی و دایمی در این سرزمین وجود دارد.

حسن عباس‌نژاد با اشاره به خشکسالی چند دهه گذشته در ایران افزود: تالاب بین‌المللی دریاچه ارومیه به وضعیت بحرانی رسیده است به طوری که سه هزار کیلومتر مربع از وسعت 5 هزار کیلومتر مربعی آن تبدیل به شوره زار شده و به عنوان یک تهدید جدی برای جوامع انسانی پیرامون مطرح است.

وی با اشاره به تغییر ماهیت بحث حمایت از تالابها به حفاظت از تالابها گفت:‌ مشکل دریاچه ارومیه دیگر از یک مسئله محلی فراتر رفته و به یک بحران ملی و بین‌المللی تبدیل شده است اما تلاشهایی برای بهبود وضعیت تالاب ارومیه در حال انجام است که مهمترین آن تلاش برای تامین نیاز 1/3 میلیارد مترمکعبی آب از منابع آبخیز اطراف است.

عباس‌نژاد همچنین به تالابهای اقماری در ارومیه و امضای اولین سند مدیریت زیست بوم در استان اشاره کرد و گفت: برنامه‌های جامعی برای مشارکت جوامع محلی و دستگاه‌های بین بخشی برای ایجاد مدیریت صحیح تالابها در دستور کار است که برای نمونه باید به رقابت و تلاش مردم محلی برای مدیریت تالاب کانیبرازان به عنوان یک سایت بین‌المللی پرنده نگری اشاره کرد.

کد خبر 1167634

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha