دکتر سروش دباغ در گفتگو با خبرنگار مهر درباره وضعیت فلسفه دین در ایران گفت: شاید تاکنون فلسفه دین نسبت به دیگر فلسفههای مرتبه دوم وضعیت بهتری داشته است اما میتوان گفت در سالهای آتی سایر رشتههای فلسفی مرتبه دوم نیز وضعیتشان بهتر خواهد شد.
وی ادامه داد: وضعیت بهتر فلسفه دین نخست به این دلیل است که برخی از مباحثی که فلاسفه به آن میپردازند، مانند پلورالیسم آن حیث که ما مسلمان و متدینیم و بسیاری از مباحث دینی با نحوه زیست ما مربوطند، در نتیجه مباحث مربوط به فلسفه دین نیز برای اندیشمندان و متفکران ما بسیار مسئلهانگیزتر از موضوعات دیگر بوده است.
عضو هیئت علمی مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران تصریح کرد: از آن جایی که این گونه مباحث در سایر رشتههای فلسفی مرتبه دوم در ایران صورت نگرفته است، - شاید از آن جهت که مسایل آنها، مسایل ما نبودند - طبیعتاً متفکران ما هم کمتر بدانها پرداختهاند.
این پژوهشگر فلسفه افزود: تاکنون کتابها و مقالات بسیاری درباره فلسفه دین ترجمه و نوشته شده است که در نتیجه آنها، فلسفه دین نسبت به سایر فلسفههای مرتبه دوم ملموستر و پررنگتر شده است هر چند در سالهای اخیر سایر فلسفههای مرتبه دوم مخصوصاً فلسفه اخلاق، فلسفه علم، فلسفه زبان و فلسفه ذهن هم رفته رفته جدیتر از گذشته مورد اقبال قرار گرفتهاند.
دباغ در پاسخ به این سؤال که در حال حاضر چه موضوعاتی در حوزه فلسفه دین، بیشتر مورد نیاز فضای فرهنگی - معرفتی جامعه ماست، گفت: مباحثی مانند رابطه دین و اخلاق یا مسئله شر از جمله مباحثی هستند که میتوانند به کار ما بیایند و تحقیق و پژوهش درباره آنها ضروری به نظر میرسد.
این استاد فلسفه درباره آینده فلسفه دین در ایران اظهار داشت: مباحث فلسفه دین در فضای فکری و اندیشگی دهه به طور تخصصیتری مطرح خواهند شد و در نتیجه به درد کسانی میخورند که به طور تخصصی دلمشغول مباحث فلسفه دین باشند.
این محقق و پژوهشگر فلسفه در پایان سخنان خود به تفاوتهای مباحث فلسفه دین در دهه هفتاد و امروز اشاره کرد و سخنانش را این چنین پی گرفت: تفاوت روشنی که مباحث امروز با مباحث دهه هفتاد دارد این است که این مباحث در آن زمان بیشتر جنبه روشنفکرانه داشت و مخاطبان وسیعی را پوشش میداد اما هم اکنون فلسفه دین به سمت تخصصیتر شدن پیش رفته است.
نظر شما