به گزارش خبرنگار مهر، نشست خبری سیزدهمین جایزه دوسالانه کتاب دفاع مقدس صبح امروز با حضور محمدرضا سنگری و سیدمحمد میرکاظمی دبیران علمی و اجرایی این جایزه و نیز سرهنگ پاسدار حسن رسولی معاون ادبیات و انتشارات بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس در محل پژوهشگاه علوم و معارف دفاع مقدس این بنیاد برگزار شد.
معرفی 62 اثر برگزیده و شایسته تقدیر در دوسالانه کتاب دفاع مقدس
در ابتدای این نشست محمدرضا سنگری با اعلام پایان داوری دوسالانه کتاب دفاع مقدس، از برگزاری این دوره از جایزه در روز 24 آبان و در تالار اندیشه حوزه هنری خبر داد و گفت: در این مراسم از حدود 62 نفر از برگزیدگان و شایستگان تقدیر و 13 نفر از ناشران نمونه و نیز چهرههای جهانی فعال در عرصه آثار دفاع مقدس تقدیر به عمل خواهد آمد.
وی با اشاره به تاثیر جشنواره "ربع قرن کتاب دفاع مقدس" - که سال گذشته برگزار شد - بر تحولات نشر آثار حوزه دفاع مقدس، از گردآوری مجموعاً 7313 کتاب مربوط به این عرصه تاکنون خبر داد و افزود: آن جشنواره منتج به گردآوری 6350 اثر در این عرصه شد که ما همه این آثار را به دانشگاه تهران دادیم و در حال حاضر یک کتابخانه تخصصی حوزه دفاع مقدس در این دانشگاه به دانشجویان و پژوهشگران برای تدوین پایاننامه و کتابهایی مستقل در این عرصه یاری میرساند.
دبیر علمی دوسالانه کتاب دفاع مقدس در ادامه از رقابت 863 عنوان کتاب چاپ شده از 156 ناشر در سالهای 87 و 88 در 15 گروه علمی و توسط بیش از 65 داور این دوره از جایزه خبر داد و گفت: داوران ما در طول 2.5 ماه مجموعاً 150 هزار صفحه را ارزیابی کردند.
اطلاعات تفکیکی بخشهای 15 گانه جایزه
سنگری سپس به ارائه اطلاعات تفکیکی از آثار داوری شده در هر یک از شاخههای 15 گانه سیزدهمین دوسالانه کتاب دفاع مقدس پرداخت که این آمار به ترتیب زیر است:
حوزه پژوهشهای ادبی: 11 اثر که دقیقاً هم تعداد با آثار دوره قبل بود. در این حوزه 3 اثر حائز رتبههای اول تا سوم شدهاند.
حوزه پژوهشهای نظامی، سیاسی و حقوقی: 91 اثر که در مقایسه با 21 اثر دوره قبل رشد قابل توجهی داشته است. در این حوزه یک اثر حائز رتبه دوم، دو اثر حائز رتبه سوم و 2 اثر حائز عنوان تقدیری شدهاند
حوزه پژوهشهای فرهنگی: 24 اثر که در مقایسه با 10 اثر در دوره قبل رشد داشته است. در این حوزه یک اثر حائز رتبه اول و 2 اثر حائز عنوان تقدیی شدهاند.
حوزه داستان: 80 اثر که در مقایسه با 20 اثر دوره قبل رشد قابل توجهی داشته است. در شاخه داستان کوتاه یک اثر به عنوان رتبه اول حائز عنوان برگزیده شده است. در شاخه رمان هم یک اثر به عنوان رتبه اول حائز عنوان برگزیده شده است. همچنین در مجموع این دو شاخه دو اثر دیگر حائز رتبههای دوم و سوم و یک اثر حائز عنوان تقدیری شده است.
حوزه جُنگ ادبی: با 6 اثر به گفته دبیر علمی رو به افول است. در این حوزه یک اثر حائز عنوان تقدیری شده است.
حوزه زندگینامه داستانی: 75 اثر که در مقایسه با 22 اثر در دوره قبل رشد داشته است. در این حوزه یک اثر حائز رتبه سوم و یک اثر حائز عنوان تقدیر شده است.
حوزه شعر: 92 اثر که در مقایسه با 49 اثر دوره قبل رشد داشته است. در این حوزه 3 اثر حائز رتبههای اول تا سوم و 3 اثر حائز عنوان تقدیری شدهاند.
حوزه نثر ادبی: 10 اثر که به گفته دبیر علمی همین تعداد اندک از نظرگاه کیفی هم ضعیف بودهاند. در این حوزه 2 اثر حائز عنوان تقدیری شدهاند.
حوزه زندگینامه و وصیتنامه: 135 اثر که نسبت به دوره قبل رشد را نشان میدهد. در این حوزه یک اثر حائز عنوان برگزیده و یک اثر حائز عنوان تقدیری شدهاند.
حوزه داستان کودک و نوجوان: 41 اثر که در مقایسه با 11 اثر دوره قبل رشد داشته است. در شاخه داستان کودک یک اثر حائز رتبه سوم و یک اثر حائز عنوان تقدیری شده است. در شاخه داستان نوجوان نیز 3 اثر حائز رتبههای اول تا سوم شدهاند.
حوزه شعر کودک و نوجوان: 41 اثر که در مقایسه با 17 اثر دوره قبل رشد داشته است. در این حوزه 3 اثر حائز رتبههای اول، دوم و سوم شدهاند.
حوزه ادبیات نمایشی: 15 اثر که کاهش زیادی را نسبت به دوره قبل نشان میدهد. در این حوزه سه اثر حائز رتبههای اول تا سوم و یک اثر حائز عنوان تقدیری شده است.
حوزه ترجمه: 11 اثر که نسبت به دوره قبل کاهش داشته است. در این حوزه 4 اثر حائز عنوان تقدیری شدهاند.
حوزه خاطره: 231 اثر که نسبت به 102 اثر دوره قبل رشد داشته است. در شاخه خاطرات اسارت، دو اثر حائز رتبههای دوم و سوم شدهاند. در حوزه خاطرات خودنوشت، دو اثر حائز رتبههای دوم و سوم شدهاند. در حوزه خاطرات دیگرنوشت هم 3 اثر حائز رتبههای برگزیده اول تا سوم و 3 اثر هم حائز تقدیر شدهاند.
حوزه نقاشی و گرافیک کتاب: همه 863 عنوان کتاب ارسالی ارزیابی شدهاند. در شاخه طراحی جلد کتاب سه اقر حائز رتبههای اول تا سوم یک اثر حائز عنوان تقدیری شده است. در شاخه تصویرسازی کتاب 8 اثر حائز عنوان تقدیری شدهاند.
بر اساس آمار فوق مجموعاً 9 اثر حائز رتبه اول، 10 اثر حائز رتبه دوم، 13 اثر حائز رتبه سوم و 30 اثر حائز عنوان تقدیری شدهاند.
کنارهگیری انتشارات بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس از دریافت جایزه
سنگری در ادامه از معرفی ناشران نمونه در سیزدهمین جایزه دوسالانه دفاع مقدس خبر داد و گفت: انتشارات بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس جزو ناشران نمونه ما بود که مسئولان این انتشارات از دریافت جایزه خودداری کردهاند. ما در روز برگزاری جایزه از 5 ناشر خصوصی و 2 ناشر دولتی و نیز 6 چهره فرهنگی تقدیر میکنیم.
دبیرعلمی این جایزه با اشاره به ویژگیهای دوره فعلی با دورههای قبل، تاکید کرد: برخی ژانرها و گونههای ادبی جدید گوی سبقت را از انواع کهن ادبی ربودهاند. ویژگی دیگر فعال شدن ناشران خصوصی است.
دو نگرانی دبیر علمی نسبت به آینده جایزه
وی همچنین دو حوزه ترجمه و ادبیات کودک را از دغدغههای مسئولان این جایزه برشمرد و اضافه کرد: از این بابت نسبت به حوزه ترجمه نگرانی داریم که بدانیم چقدر از آثار حوزه دفاع مقدس به جهان معرفی میشود. نگرانیمان نسبت به حوزه ادبیات کودک هم از این بابت است که بدانیم این آثار چقدر به نسلهای بعدی منتقل میشود.
سنگری از رقابت آثار 98 نویسنده زن در سیزدهمین دوسالانه کتاب دفاع مقدس خبر داد و گفت: شاهد حضور نسل سوم نویسندگان در عرصه دفاع مقدس هستیم.
در این نشست همچنین سرهنگ پاسدار حسن رسولی معاون ادبیات و انتشارات بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس در سخنی کوتاه از دائمی شدن دبیرخانه جایزه کتاب سال دفاع مقدس و برگزاری آن از سال آینده به صورت سالیانه خبر داد و گفت: در مراسم سیزدهمین دوره جایزه علاوه بر برپایی نمایشگاهی از تمامی 863 عنوان کتاب داوری شده در این دوره، ویژهنامهای را که حاوی مجموعه مقالاتی در این باره است، منتشر میکنیم.
مبلغ جوایز تغییری نکرده است
همچنین سیدمحمد میرکاظمی دبیر اجرایی جایزه مذکور در پاسخ به سوال خبرنگار مهر درباره احتمال تغییر جوایز این دوره گفت: با توجه به اینکه کتابها در یک رقابت فشرده و بسیار نفسگیر داوری شد و آثار هم مربوط به دو سال بود، طبیعتاً باید مبلغ جوایز افزایش پیدا میکرد اما چنین اتفاقی نیفتاده است.
نظر شما