دکتر حسین هوشنگی در گفتگو با خبرنگار مهر در مورد نسبت میان نظر و عمل است و اینکه این موضوع تا چه اندازه میتواند در عام کردن فلسفه مؤثر واقع شود گفت: این موضوع در فلسفه بحث مهم، ضروری و اولویت دار برای مطرح شدن در برابر فلسفه اسلامی است .
وی افزود: نظر و تعقل و عقل نظری در فلسفه اسلامی جایگاه ممتازی داشته و این مسئله را در تعریفی که فلاسفه ما از سعادت داشتند میبینیم که سعادت نهایی را سعادت نظری و عقل نظری تعریف میکردند، بدینصورت که انسان به همه حقایق یا عمده حقایق پی ببرد و در این مشخصه میبینیم که مباحث انتزاعی فلسفه که بخش متافیزیک و احکام کلی وجود است خیلی بسط و عمق یافته و رشته همت اصلی حکمای ما بوده است.
استاد گروه فلسفه امام صادق(ع) تصریح کرد: در مقابل میبینیم حکمت عملی کمتر به آن پرداخته شده به گونهای که در فلسفه متأخر باب مستقلی را بعنوان حکمت عملی نمیبینیم. از عارضههای این تلقی جنبه نظری در فلسفه، کم پرداختن به فلسفههای مضاف است آنجایی که شما از مباحث و مبانی متافیزیک استفاده میکنید برای اینکه در مورد هنر، اخلاق و سیاست داوری داشته باشید.
وی یادآور شد: اینها مسائلی است که به صورت پراکنده مطرح شده ولی مورد اهتمام نبودهاند و همایش روز جهانی فلسفه در ایران با این عنوان تا حدی میتواند این نقیصه را مرتفع سازد بدین معنا که اندیشمندان مسلمان و ایرانی به آن ظرفیتهایی که در حکمت عملی و در آثار حکمای ما وجود دارد به اینها نظم و نظامی داده، آنها را بسط دهند.
هوشنگی گفت: عام کردن فلسفه نیاز مبرم و ضروری امروز است که بتوانیم فلسفه را تا پشت دروازههای علوم انسانی و استفاده از آن در فلسفه های مضاف به کار گیریم تا بتوانیم در رقابت و در عرض اندام دیگر مکاتب حرف خودمان را داشته باشیم.
نظر شما