به گزارش خبرنگار مهر در اهواز، شامگاه دوشنبه ستاد راهبردی پزشک خانواده با حضور استاندار خوزستان تشکیل جلسه داد و اعضا و مدیران دستگاه های مرتبط با اجرای این طرح موارد و مشکلات آن را بررسی کردند که نتیجه جلسه این شد که وزارت خانه های رفاه و بهداشت به عنوان اصلی ترین متولیان این طرح باید جلسه تشکیل و ابهامات فراوان طرح که مانع از اجرای آن در خوزستان شده را بررسی و حل کنند.
در این جلسه رئیس دانشگاه علوم پزشکی جندیشاپور اهواز گفت: 92.7 درصد پزشکان عمومی فعال در استان از مشارکت در اجرای طرح پزشک خانواده حمایت نکرده اند به همین دلیل برای اجرای این طرح در 10 شهر زیر 25 هزار نفر جمعیت در استان خوزستان در حال حاضر با کمبود 68 پزشک مواجه شده ایم.
محمد حسین سرمست افزود: برای هر دو هزار و 500 نفر جمعیت یک پزشک عمومی در نظر گرفته می شود که برای هر 10 هزار نفر تیمی 17 نفره شامل چهار پرشک عمومی، یک نفر کارشناس مامایی، یک نفر ماما، سه نفر کارشناس بهداشت خانواده، یک نفر کاردان مبارزه با بیماری و... مشغول فعالیت می شوند.
در زمانبدی اجرای این طرح قرار بود در مدت زمان 14 مهرماه تا سوم آبان، دفترچه های جدید مخصوص طرح پزشک خانواده توسط وزارت رفاه تهیه و بین شهرهای مجری طرح اجرا شود که تاکنون چنین اقدامی از سوی وزارت رفاه انجام نشده است.
این در حالیست که رئیس مرکز شبکه و ارتقای سلامت وزارت بهداشت روز 13 مهرماه گفته بود: صدور دفترچه های جدید "طرح نظام ارجاع و پزشک خانواده" آغاز شده و توزیع آنها به زودی در سه استان کشور به عنوان پایلوت اجرای برنامه پزشک خانواده در شهرهای زیر 50 هزار نفر جمعیت کشور آغاز می شود.
دکتر محمد شریعتی افزود: این دفترچه ها برای تمامی افراد بیمه شده در شهرهای سه استان خوزستان، سیستان و بلوچستان و چهارمحال و بختیاری صادر می شود.
دفترچه ها به خوزستان نرسیده اند
اما مدیرکل تامین اجتماعی خوزستان در این جلسه در مورد علت تاخیر توزیع دفترچه های جدید گفت: به غیر از سازمانهای زیر مجموعه بهداشت، سازمانهای بیمه گر از اجرای طرح پزشک خانواده بی خبر بوده اند.
علی ترکاشوند افزود: قرار شد این دفترچه ها توسط وزارت رفاه تولید و به مراکز اجرای طرح ارسال شود که تا به امروز این دفترچه ها به دست ما نرسیده است به همین دلیل تا وقتی این دفترچه ها به دست ما نرسد نمی توانیم اجرای آن را آغاز کنیم.
وی ادامه داد: اما مشکل این طرح فقط صدور رفترچه جدید نیست. اکنون اگر فراخوان دادیم و دفترچه های جدید را به مردم تحویل دادیم بعد از آن چه اتفاقی رخ می دهد و چه دستگاهی باید اجرا کند و کدام سازمان باید هزینه اجرای آن را بپردازد. بی شک اجرای این طرح با این شیوه، سازمانهای بیمه گر را با مشکل مواجه می کند.
خوزستان نباید سپربلای این طرح شود
ترکاشوند تاکید کرد: هم اکنون حرفهای ضد و نقیض در خصوص چگونگی اجرای طرح فراوان است و من پیشنهاد می دهم این طرح در استان خوزستان اجرا نشود چراکه احساس می کنم خوزستان در این خصوص سپربلا شده است.
مدیرکل تامین اجتماعی خوزستان توضیح داد: در استان قرار شد برای نمونه این طرح در 10 شهر زیر 25 هزار جمعیت اجرا شود و مردم بیمه شده این شهرها با گرفتن دفترچه های جدید در قالب طرح پزشک خانواده به معالجه بپردازند ولی مشکل اصلی اینجاست که اکثر مردم شهرهای کوچک در شهرهای بزرگ شاغل هستند و بیمه شده شهرهای بزرگ هستند.
وی اضافه کرد: مثلا در شهرهای حمیدیه و شیبان اغلب مردم بیمه شده شهر اهواز هستند بنابراین در این مورد آنها با وجود سکونت در شهرهای مجری طرح قادر نخواهند بود از این طرح استفاده کنند و به علت اینکه قرار است پزشکانی که در این طرح مشارکت نکرده اند تنها به صورت آزاد فعالیت کنند این مردم برای معالجه خود با مشکل مواجه می شوند. برعکس این حالت هم صدق می کند و برخی از ساکنین شهرهای بزرگ در شهرهای کوچک بیمه شده اند(همانند کارکنان نیروگاه رامین که در اهواز ساکن هستند ولی بیمه شده شیبان هستند) و آنها وقتی به اجبار دفترچه های پزشک خانواده را دریافت کردند باید برای معالجه به شهرهای محل بیمه خود مراجعه کنند که بی شک در این رفت و آمدها مردم با مشکل مواجه می شوند.
کار ابتدا پخته شود
معاون درمان سازمان تامین اجتماعی خوزستان نیز در خصوص مشکلات این طرح گفت: اگر این طرح به این شکل اجرا شود و شکست بخورد تا سالهای سال دیگر نمی توانیم مردم را به استقبال از آن ترغیب کنیم به همین دلیل پشنهاد می دهم اول کار کاملا پخته شود و بعد آن را در شهرهای استان خوزستان اجرا کنیم.
نبود توافق اساسی بین وزارتخانه های رفاه و بهداشت
علی پناهی زاده افزود: هنوز حتی یک خط توجیهی در خصوص اجرای این طرح به ما ابلاغ نکرده اند و ما برای اجرای آن اطلاعات کافی نداریم ضمن اینکه هنوز میان وزارتخانه های رفاه و بهداشت توافق اساسی به عمل نیامده است.
وی ادامه داد: در اجرای طرح پزشک خانواده بیمار باید 10 درصد هزینه را خود بپردازد در حالیکه اکنون در اغلب بیمارستانهای تامین اجتماعی کلیه هزینه های درمانی رایگان است بنابراین مردم برای اجرای آن مقاومت خواهند کرد ضمن اینکه در این صورت مردم شهرهایی که طرح در آنها اجرا شده است به شهرهای دیگر مراجعه و خواستار درمان رایگان همانند سایر مردم آن شهر می شوند و این موضوع باعث بروز مشکلاتی می شود.
پناهی زاده تصریح کرد: سازمانهای بیمه گر با این طرح با مشکل مواجه می شوند چراکه اکنون باید با اعضای تیمهای 17 نفره قرارداد ببندد در حالیکه آنها بیشتر اقدام به خرید خدمات می کنند ضمن اینکه این موضوع حتی با قانون کار هم در تعارض است و این اتفاق برای سایر استانهای مجری طرح پزشک خانواده هم مشکل ساز شده است.
وی افزود: یکی دیگر از مشکلات اجرای این طرح این است که برخی پزشکان که سالهای سال است در شهرهای کوچک در حال طبابت هستند و قصد حضور در این طرح را نداشته باشند با نبود یا کمبود بیمار مواجه می شوند چراکه در طرح پزشک خانواده بیمار تنها می تواند به پزشک خود مراجعه کند و برای مراجعه به سایر پزشگان باید هزینه های آزاد بپردازد در این شرایط ما با پزشکانی که سالهاست در این شهرهای محروم زحمت کشیده اند برخورد مناسبی نداشته ایم.
این طرح که قرار بود در 10 شهر استان شامل شیبان، حمیدیه، سوسنگرد، شهید چمران، باغملک، رامشیر، گتوند، لالی، هندیجان و هفتکل برگزار شود با دستور استاندار تنها در شش شهر اجرا می شود و فعلا در چهار شهر شیبان، حمیدیه، سوسنگرد و شهید چمران ماهشهر به علت نزدیکی به شهرهای اصلی و احتمال بروز مشکلات حذف شد.
استاندار خوزستان هم در این جلسه گفت: ما در استان کاری به اختلافات در تهران و بین دو وزارتخانه نداریم و باید کارهای خود را به پیش ببریم و آن را به سرعت در استان آغاز کنیم.
سید جعفر حجازی افزود: حالا که استان خوزستان به عنوان یکی از نخستین استانهای کشور در اجرای این طرح انتخاب شده ما قدرت انتخاب نداریم و تنها باید به سمت اجرای هر چه بهتر آن گام برداریم.
وی تصریح کرد: باید با معاون اول رئیس جمهور در این خصوص مکاتبه کنیم و مشکلات این طرح را با وی در میان گذاشته تا آقای رحیمی نسبت به صدور دستور برای برگزاری جلسه میان وزاری بهداشت و رفاه به همراه همه معاونین برای رفع ابهامات موجود اقدام کند.
دکتر مرضیه وحید دستجردی یک ماه قبل در حاشیه بازدید از نحوه اجرای طرح پزشک خانواده در شهرهای استان خوزستان افزود: برای ماندگاری نیروهای تخصصی برنامه ریزیهایی صورت گرفته به طوریکه سال گذشته یک هزار و 200 پزشک متخصص در حوزه تخصصی اشتغال یافتند و امسال نیز یک هزار و 200 تا یک هزار و 300 نیروی متخصص در مناطق محروم توزیع می شوند.
وی افزود: در بومی گرایی نیروهای تخصصی، استان خوزستان یکی از استانهای اولویت دار است و با توجه به وجود رشته های تخصصی و فوق تخصصی در دانشگاه علوم پزشکی اهواز سعی داریم امکان تربیت بیشتر نیروی انسانی را در این دانشگاه فراهم کنیم.
وزیر بهداشت با اشاره به اجرای طرح پزشک خانواده و نظام ارجاع در شهرها یادآور شد: این طرح از نیمه دوم سال جاری در سه استان خوزستان، چهارمحال و بختیاری و سیستان و بلوچستان اجرا می شود که هدف از بازدید، بررسی آمادگی مراکز درمانی و بهداشتی این استان بود.
وحید دستجردی با اشاره به تخصیص اعتبار برای پرداخت پزشکانی که در مناطق محروم مشغول به خدمت هستند، گفت: از سال گذشته در بودجه بندی اعتباری برای این گروه از پزشکان در نظر گرفته شده که امیدواریم این اعتبار در بودجه سال 90اجرایی شود. این اعتبار حدود 100 میلیارد تومان است که در صورت تصویب و تخصیص بخش عمده ای از مشکلات گروه های تخصصی در مناطق محروم حل می شود.
وی درباره اجرای ویزیت پایه گفت: مراکز مجری نظام ارجاع از ماه جاری آمادگی دارند که ویزیت پایه مردم را انجام دهند البته ما ادعا نداریم که این کار در ابتدا به صورت 100 درصد اجرا شود اما به صورت تدریجی و با پایش و نظارت سعی داریم به اهداف خود دست یابیم.
با این وجود به نظر می رسد این طرح برای اجرا با مشکلات اساسی مواجه است و نباید اجرای به گونه ای باشد که مردم شهرهای کوچک که عمدتا از طبق محروم جامعه هستند با اجرای آن دچار سردرگمی شوند.
نظر شما