دکتر اسماعیل بنی اردلان در گفتگو با خبرنگار مهر در مورد نقش برگزاری همایش روز جهانی فلسفه در ایران در معرفی فلسفه ایرانی به جهانیان گفت: درمرحله اول تذکری است به اینکه در سنت خود ما چه پیش از اسلام و چه بویژه بعد از اسلام فلسفه جایگاه خیلی مهمی در این سرزمین داشته و فیلسوفانی مانند فارابی و ابن سینا داشتهایم که آراء و عقاید آنها در حوزههای علم هم اثر گذاشته است.
وی افزود: بعنی فلسفه یک بحث انتزاعی صرف نبوده لذا تحولات فرهنگی زیادی را در گذشته ما میبینیم که از ناحیه فلسفه بوده است. ارج گذاشتن برای این روز که خوشبختانه این روز در ایران هم خیلی جدی برگزار میشود میتواند کم کم ما را با مبانی فلسفی خودمان و غرب آشنا بکند.
مدیر گروه فلسفه هنر دانشگاه هنر در مورد موضوع این همایش که نسبت میان نظر و عمل است و اینکه این موضوع تا چه اندازه میتواند در عام کردن فلسفه مؤثر واقع شود هم اظهارداشت: این یک بحث بسار جدی از خیلی قدیم هم در سنت فلسفه یونانی است که افلاطون نسبت میان نظر و عمل را دو چیز جدا از هم نمیداند بلکه هردو را یک چیز و یک نکته میداند.
این محقق و پژوهشگر درادامه تصریح کرد: وقتی که ما میگوییم الاعمال بالنیات ، معلوم است که میان نظر و عمل یک وابستگی و عینیت و هماهنگی وجود دارد و اگر ما فکر کنیم که عمل منفک از نظر است این مشکلات بسیاری را بوجود میآورد. لذا طرح مسئله عمل و نظر یک بحث جدی فلسفی است که بدانیم هر نوع عملی منوط و مشروط به آن نظرش است و اگر غیر از این باشد بطور قطع فاقد کارایی خواهد شد.
بنی اردلان درمورد نقش این همایش در گسترش گفتگو و تعامل بین فلسفهپژوهان ایرانی با فلسفهپژوهان خارجی هم گفت: در اصل طبیعت گفتگو در ارتقای فرهنگی نقش دارد. وقتی که بحثهای اصلی و بنیانی در حوزه تفکر مطرح میشود به طبع اثرگذار است. نه تنها در حوزه پژوهشگران حوزه فلسفه بلکه این اثراتش از این حوزه وسیعتر است. این نکته که نفس خود همایش که گفتگوی میان اهل نظر است تأثیر مثبتی دارد و باعث میشود هم ما با محافل غربی آشنا بشویم و هم آنها حرفهای سنت فلسفه اسلامی را بشنوند. لذا نفس خود این کار میتواند در ارتقای آگاهی فلسفی ما مؤثر واقع شود.
نظر شما