۱۵ مهر ۱۳۸۳، ۱۵:۴۲

فردا در تاريخ

خبرگزاري مهر : فردا پنجشنبه شانزدهم مهر سال1383 هجري شمسي ، مصادف است با بيست و يكم شعبان المعظم سال 1425هجري قمري و برابراست با هفتم اكتبر سال2004 ميلادي.

دستگيري و تبعيد مدرس :
در چنين روزي در سال 1307 ه ش ،  عمال رضاخان به سر كردگي سرتيپ در گاهي شبانه به خانه سيد حسن مدرس  ، عالم بزرگوار و نماينده مجلس شوراي ملي هجوم  برده و ايشان را دستگير كردند . پس از اين واقعه  ايشان را به خواف تبعيد كردند .
آيت الله سيد حسن بن اسماعيل بن مير عبد الباقي قمشه اي  مدرس از طايف مير عابدين مدرس ، روحاني مبارز و عالم آزاديخواه ايراني  در  10 آذر سال1316هجري شمسي بدست عوامل رضاخان به شهادت رسيد. شهيد سيد حسن مدرس در سال 1249ش . در محله دشت زواره به دنيا آمد . او تحصيلات مقدماتي  خودرا در قمشه آغاز كرد و در اصفهان پى‏گرفت و پس از اتمام تحصيلات، به عراق رفت و پس از هفت‏سال اقامت در نجف و تاييد مقام اجتهادش از سوى فضلاى اين شهر، در سال 1318 ق . از راه اهواز و چهار محال و بختيارى به ايران بازگشت.


 او در دوره دوم مجلس و ادوار بعد به نمايندگي مردم انتخاب شد  و در مجلس شوراي ملي دست به مبارزه شديد عليه رضا خان و شيوه حكومتي او زد .آغاز فعاليت هاي سياسي مدرس را مي توان از پس از دوران مشروطيت دانست .  وى در همين دوره نيابت رياست انجمن ولايتى اداره اصفهان را پذيرفت و در اين منصب منشاء اقدامات خيري براي مردم آن  سامان گشت .  وي در دوره دوم مجلس شوراى ملى ، زماني كه علماي طراز را براي تاييد مصوبات مجلس انتخاب مي كردند ، از طرف  فقها و مراجع تقليد به عنوان مجتهد طراز اول معرفى شد . او به  همراه چهار مجتهد ديگر رفت تا  برقوانين مصوب آن نظارت كند  . وي  پس از يكصد و نود و چهارمين جلسه مجلس دوم در 28 ذى حجه 1328 ق . در مجلس حضور يافت .

در ميانه  جنگ جهانى اول كه هنوز يك سال از عمر مجلس سوم نگذشته بود، قواى روس و انگليس بدون توجه به بى‏طرفى ايران به اين سرزمين تجاوز كردند . گروهى از شخصيت‏هاى سرشناس سياسى  كه مدرس در بين آنان برجستگى خاصى داشت، در شهر قم كميته دفاع ملى تشكيل دادند و سپس به سوى غرب كشور رفته، در آن جا دولت موقت تاسيس كردند . در اين دولت، مدرس مسؤوليت وزارت عدليه و اوقاف را عهده دار بود . مدرس همچنين  بعدها در برابر  قرارداد استعمارى وثوق الدوله  به شدت ايستادگي  كرد و آن را قرارداد ننگيني براي ايران و ايرانيان دانست . شهيد مدرس در دوره چهارم مجلس، نطقى قرا عليه رضاخان ايراد كرد و  طرح موهوم جمهورى خواهى او را نيرنگي بيش ندانست  . در مجلس پنجم  مدرس به شدت در تنگنا قرار گرفت و آن چنان كه بايد نتوانست نظريات سياسي خود را در جهت احقاق حقوق مردم بيان دارد . او در دوره ششم، رياست‏ سنى مجلس را به عهده داشت  وبه همين دليل از سوي عمال رضا خان  تحت فشار بيشتري  قرار گرفت .  مخالفان وي  كه ديدند فرياد حق‏طلبى مدرس خاموش نمى‏شود، نقشه ترور وى را طراحى كردند.  وي در سال 1305 ه ش در كوچه پشت مسجد سپهسالار از يك سوء قصد جان سالم به در برد . در اين ترور تقريبا ده نفر او را احاطه كرده بودند . از تيرهاي  بسياري كه به سوي او فرود آمد چهار عدد كاري شد ومدرس از ناحيه دست چپ و راست مجروح ساخت . با فرا رسيدن دوره هفتم مجلس شوراى ملى در سال 1307 ش . رضاخان تصميم گرفت‏ در يك انتخاباتى فرمايشي از ورود مدرس و يارانش به مجلس جلوگيرى كند .
سرانجام رضاخان نتوانست وجود آن عالم نستوه را تحمل كند و به همين دليل ايشان را  به خواف تبعيد كرد . آن شهيد والامقام پس از نه سال اسارت  به فرمان رضاخان روانه كاشمر شد و حوالى غروب 27 رمضان سال 1356 ق . مطابق با دهم آذر 1316 ه ش . توسط چند تن از عمال رضا خان به نام هاي ،  جهانسوزى، خلج و مستوفيان به شهادت رسيد .

در قسمتى از پيام امام خمينى(ره)براى بازسازى مرقد آن شهيد در تاريخ 28 شهريور 1363 ، مدرس به عنوان مجتهدى عظيم الشان،متعهدى برومند و عالمى بزرگوار معرفى شده كه از اظهار حق وابطال باطل دريغ نمى‏نمود .  در فرازى از اين پيام آمده است : " اين‏عالم... با جسمى نحيف و روحى بزرگ و شاداب از ايمان، صفا وحقيقت و زبانى چون حيدركرار رويارويشان ايستاد، فريادكشيد، حق ‏راگفت، جنايت را آشكار كرد... و عاقبت جان طاهر خود را در راه ‏اسلام عزيز وملت ‏شريف نثار كرد و به دست دژخيمان ستم شاهى درغربت‏به شهادت رسيد و به اجداد طاهرينش پيوست "  .

حمله بالگرد هاي  آمريكايي به قايق سپاه پاسداران انقلاب اسلامي :


در چنين روزي در سال 1366 بالگردهاي آمريكايي طي حمله اي   ناجوانمردانه  ، قايق هاي سپاه پاسداران انقلاب اسلامي را مورد هجوم  خود قرار دادند  . اين براي چندمين بار بود كه ارتش آمريكا مستقيما در جنگ عراق عليه ايران شركت مي كرد .

بمباران شيميايي سومار :


در چنين روزي در سال 1366  رژيم بعثي عراق شهر سومار را مورد هجوم شيميايي خود قرار داد كه طي آن بسياري از هموطنان  ايراني  به درجه رفيع شهادت نايل آمدند .

روز مهرگان :


به قول بر خي از  تاريخ نويسان چنين روزي  در تاريخ ايران زمين ، روز مهرگان نام داشته است . ابوريحان بيروني در كتاب التفهيم در اين باره آورده است :  مهرگان شانزدهم روز است از مهرماه و نامش مهر . و اندرين روز،  افريدون ظفر يافت به بيور اسب جادو ، آن كه معروف است به ضحاك و به كوه دماوند بازداشت  و روزها كه پس مهرگان است همه جشن اند به  كردار آنچ از پس نوروز بود  و ششم آن مهرگان بزرگ بود و رامروز نام داشت و بدين دانندش .

چنانچه ملاحظه مي شود جشن مهرگان آغازش شانزدهم مهر ماه و انجامش امروز يعني بيست و يكم مهر است . در كتاب

نخبه الدهر نيز آمده است : مهرگان در روز بيست و ششم از تشرين اول و شانزدهم مهر ماه  و در ميانه پاييز واقع است و شش روز است كه آخرين روز آن را مهرگان بزرگ مي خوانند چه در اين روز انوشيروان پسر  بابك تاج بر سر نهاد و آيين ايرانيان در اين روز چنان است كه پادشاهانشان براي خجستگي روغن بيد مشك بر تن مي مالند و لباس هاي پر زر و زيور مي پوشند و تاج هايي به شكل خورشيد بر سر مي نهند .

در گذشت ميرزا حسين قريب :
در چنين روزي در سال 1345هجري قمري ميرزا حسين قريب از علما و فضلاي گرانقدر جهان تشيع ديده از جهان فروبست . وي در حوزه علوم ادبي نيز صاحب تبحر بود و چندي نيز به تدريس در دانشكده  حقوق دانشگاه تهران مشغول . از او آثار متعددي  به جاي مانده است .

تشكيل آلمان شرقي :


 پس از جنگ جهاني دوم و  شكست  آلمان دراين  جنگ ، بلوك شرق و غرب تصميم گرفتند كشوري را كه مايه و پايه راه اندازي دو جنگ گسترده جهاني بوده است ، به دو قسمت  شرقي و غربي تقسيم كنند . بر همين اساس  و در چنين روزي در سال 1949 ميلادي ،  آلمان شرقي تاسيس شد ونماد اين جدايي ديوار برلين بود كه شهر به دو بخش كرده بود . آلمان شرقي با قرار گرفتن  تحت  سياست هاي رايج بلوك شرق ،  اقتصاد سوسياليستي را پيشه خود ساخت اما با اين حال نتوانست به پيشرفت هاي گسترده اقتصادي آلمان غربي دست يابد . اما دو آلمان پس از 45 سال در سال 1990 مجددا يكپارچه شدند . در اكتبر 1989 اريك هونكه رهبر آلمان شرقي سقوط كرد و پس از آنكه در اثر فشار مردم آلمان شرقي مرز آن كشور با چكسلواكي باز شد ، هزاران نفر توانستند اجازه خروج خود را در نهم نوامبر 1989 كسب كنند . در همين روز نيز ديوار برلين  توسط جوانان هر دو سوي ديوار فروريخت و اهالي برلين شرقي توانستند خود را در ميان هموطنان غربي شان پيدا كنند . به دنبال اين مساله حكومت آلمان شرقي نيز فرو ريخت . ادغام رسمي دو آلمان در سوم اكتبر 1990 عملي شد .

  
تولد جيمز ويتكمبو ريلي :
ريلي شاعر بر جسته آمريكايي در چنين روزي در سال 1849 ميلادي ديده به جهان گشود . مرد  زنده عنوان مهمترين اثر ادبي اوست .

تولد لئون تروتسكي :
تروتسكي رهبر انقلابي روسيه در چنين روزي در سال 1879 ميلادي به دنيا آمد . او نويسنده توانمندي نيز بود . خاطرات تبعيد عنوان مهمترين اثر اوست . لئون داوويدويچ ،  در اثر فعاليت هاي سياسي و انقلابي در سال 1902 به انگلستان گريخت و در آنجا با لنين و پلخانوف  روسي پيمان  دوستي بست . وي بعد از انقلاب به عضويت شوراي كميسرهاي مردم  در آمد و به عنوان  كميسر امور خارجه تعيين شد . وي  پيمان صلح برست ليوتسك را با آلماني ها در سال 1918 منعقد ساخت . تروتسكي عليرغم پاره اي اختلافات به لنين وفادار ماند اما در زمان استالين به سال 1927 از حزب كمونيست  اخراج و به خارج از كشور تبعيد شد . او از سال 1937 ساكن مكزيك شد و سرانجام در 21 اوت 1940 به اشاره استالين با تبر به قتل رسيد.  

تولد نيل بور :

بور فيزيكدان بر جسته دانماركي در چنين روزي در سال 1885 ميلادي ديده به جهان گشود . وي فيزيك كوانتوم را پايه گذاري كرد و گسترش داد . او در سال   1922 جايزه نوبل فيزيك را از آن خود كرد .

تولد عاليجاه محمد :
عاليجاه محمد ازآفريقاييان مسلمان كه بعدها از  رهبران مسلمانان در آمريكا شد در چنين روزي در سال 1898 ميلادي به دنيا آمد .
در گذشت ادگار آلن پو :


ادگار آلن پو ، نويسنده و شاعر آمريكايي در چنين روزي در سال 1849 ميلادي درگذشت .  آلن پو در بوستون آمريكا به جهان آمد و در ايالت هاي ريچموند و ويرجينيا تحت  سرپرستي   نامادري و ناپدري خود تربيت شد . وي مدتي را  در دانشگاه ويرجينيا  و دانشكده وست پوينت مشغول به كار شد و چندي نيز در خدمت ارتش آمريكا در آمد  . انتشار نخستين مجموعه  شعر او با  استقبال اندك جامعه  ادبي آمريكا روبرو شد اما با اين حال او از پاي ننشست و به  داستان كوتاه نويسي روي آورد . وي  درسال  1835  جزء نويسندگان  مجله ساوترن ليترري مسنجر   شد و توانست  به عنوان نويسنده مقالات ادبي و ويراستار نام خود را زبانزد مجلات ادبي كند . به همين دليل مجله هايي چون   بالتيمور، فيلادلفيا و نيويورك او را دعوت به كار كردند . آلن پو در سال 1845  با انتشار شعر كلاغ  به شهرت فراواني رسيد و درسال  1845 با انتشار گزيده افسانه ها بار ديگر به موفقيت دست يافت. اما او هيچگاه از حسادت حسودان در امان نماند و همواره مورد طعن  رقيبان و دشمنان خود بود . آنها به شهرت ادبي پو  مي تاختند و آبروي شخصي  وي را  با انواع شايعه ها و تهمت ها لكه دار مي كردند . برخي از زيباترين شعرهاي پو در سه سال آخر عمرش سروده شد. پو در بالتيمور در شرايطي درگذشت كه تاكنون علت آن پوشيده مانده است.

تصر ف روماني  :
در چنين روزي در سال 1940ميلادي و در ميانه جنگ جهاني دوم ، آلماني ها كشور روماني را به اشغال خود در آوردند .


کد خبر 117601

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha