۳ آبان ۱۳۸۹، ۱۴:۱۵

در گفتگو با مهر مطرح شد:

آنالیز وضعیت سلامت تمام حجاج/ غذاهای رژیمی حج امسال متنوع است

آنالیز وضعیت سلامت تمام حجاج/ غذاهای رژیمی حج امسال متنوع است

پیش بینی تمهیدات مناسب برای ایاب و ذهاب معلولان و جانبازان، ثبت نرم افزاری وضعیت سلامت تمامی زائران، طراحی بانک اطلاعاتی زائران و تنوع غذاهای رژیمی در حج امسال از مهمترین محورهای گفتگوی مهر با رئیس مرکز پزشکی سازمان حج و زیارت است.

به گزارش خبرنگار مهر، سید علی ریاض در نشستی در خبرگزاری مهر در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه آیا هتلها و خودروها در مکه و مدینه برای تردد زائران معلول مناسب سازی شده اظهار داشت: معلولان و جانبازانی که هیچیک از موارد منع پزشکی برای اعزام به حج را نداشته باشند هر ساله به حج اعزام می شوند و وظیفه تامین وسیله ایاب و ذهاب همانند دیگر زائران و همچنین شرایط مناسب برای تردد آنها بر عهده سازمان حج است.

وی افزود: کاروان جانبازان یک کاروان ویژه است که تحت مراقبتهای خاص و زیر نظر پزشکان بنیاد شهید قرار دارند ولی معلولان در تمامی کاروانهای حج حضور دارند.

670همراه، زائران سالمند و معلول را همراهی می کنند

 ریاض اظهار داشت: بر اساس ضوابط سازمان حج در صورت تائید پزشک کاروان، زائرانی که نیاز به همراه دارند باید با همراه به حج مشرف شوند.  

رئیس مرکز پزشکی حج وزیارت گفت: بر اساس تصمیم پزشکان کاروان 670 نفر از زائران اعم از سالمندان و معلولان با همراه به حج اعزام می شوند.

 

ریاض در پاسخ به اینکه چرا سازمان حج مانع از تشرف بیماران مبتلا به سرطان می شود اظهار داشت: اصل مهم در مناسک حج استتاعت فرد است و اگر پزشک کاروان تشخیص دهد که فرد از نظر جسمی نمی تواند مناسک حج را به درستی انجام دهد مجوز اعزام بیمار را صادر نمی کند چرا که اگر شخص بیمار به حج اعزام شود هم خود را اذیت کرده و هم مناسک حج را به درستی انجام نمی دهد.

وی افزود: حتی بیماران قلبی و ریوی هم که به تشخیص پزشک به حج مشرف می شوند با وجود پرونده پزشکی و حضور پزشک کاروان باید برخی از نسخه ها و داروهای لازم را به همراه داشته باشند زیرا ممکن است داروهای همراه بیمار در حین سفر مفقود یا تمام شود.

ریاض در مورد اینکه دسترسی پزشکان کاروانها به پرونده پزشکی زائران حج چگونه ممکن است گفت: تمامی معاینات و آزمایشات زائر در نرم افزار ویژه وضعیت سلامت زائر وارد شده و برای هر زائر یک بارکد صادر می شود تا با ورود شماره بارکد مشخصات زائر در مرکز پزشکی حج برای پزشک قابل دسترسی باشد.

وضعیت درمانی و سلامت حجاج در طول سال آنالیز می شود

رئیس مرکز پزشکی حج و زیارت با بیان اینکه این مرکز به صورت تخصصی با سه معاونت حج وعمره، عتبات، پشتیبانی در حال فعالیت است اظهار داشت: به تازگی اداره ای تحت عنوان اداره کل آموزش و پژوهش در مرکز پزشکی حج ایجاد شده تا تمامی اطلاعات پزشکی حجاج آنالیز، تحلیل، ارزیابی و تحقیق شود و بتوان از این اطلاعات برای آموزشها و ارائه خدمات پزشکی مناسب استفاده کرد.

وی افزود: پیش از این ثبت و ضبط صحیح و آنالیز دقیقی از اطلاعات زائران حج در دسترس نبود در حالی که با ایجاد بانک اطلاعاتی می توان وضعیت درمانی و سلامت حجاج را در تمامی فصول سال و نوع غذا مورد آنالیز قرار داد. به عنوان مثال یک بررسی نشان داد که بیشتر زائران ایرانی در طول مدت سفر دچار یبوست می شوند که به دلیل تعرق، خوردن موز و استرس است که رفع این مشکل در دست بررسی است.

بانک اطلاعات زائران ایرانی طراحی می شود

ریاض با بیان اینکه برنامه نرم افزاری بانک اطلاعات زائران ایرانی در حج و عتبات در حال طراحی است گفت: یکی از ملزومات استفاده از نرم افزار داشتن لب تاپ برای هر پزشک کاروان است تا جائیکه در فراخوانی به تمامی 650 پزشک کاروانها اعلام شده افرادی که لب تاپ دارند برای استفاده از اطلاعات و نرم افزار رایانه خود را همراه داشته باشند.

وی افزود: با توجه به اینکه تنها 110 نفر از پزشکان کاروانها لب تاپ داشتند، برای فراهم کردن شرایط مناسب خرید لب تاپ اقساطی برای پزشکان اقدام کردیم و حتی با چند شرکت هم در این زمینه مذاکره شد ولی چون مدت زمان برای تامین 550 لب تاپ مورد نیاز کوتاه بود نتوانستیم در این دوره از سفر حج این برنامه را به طور کامل اجرایی کنیم.

رئیس مرکز پزشکی حج اظهار داشت: پزشکانی که لب تاپ دارند با نصب نرم افزار، کلید واژه ها را در طول مدت حج برای هر زائر تکمیل می کنند و پزشکانی هم که لب تاپ ندارند باید برای هر بیمار کلید واژه ها را در قالب فرمهای کاغذی تکمیل کنند.

وی گفت: از آنجائیکه این نرم افزار و کلید واژه ها به تازگی تهیه شده است تمامی مراحل کار با جداول و فرمهای کاغذی و نرم افزاری وضعیت سلامت زائران به زودی در جلسه ای ویژه در مکه و مدینه برای پزشکان حج تشریح می شود.

تنوع غذاهای رژیمی در حج امسال

رئیس مرکز پزشکی حج در پاسخ به اینکه در سالهای گذشته متبحر نبودن آشپز کاروانها موجب نارضایتی بیماران شده بود گفت: آشپزخانه های مرکزی برای دو نوع از بیماران غذای ویژه طبخ می کند. اول بیماران مبتلا به فشار خون و دوم بیماران مبتلا به مرض قند.

وی افزود: بیشتر زائران بیمار از این گلایه دارند که چرا در مدت یک ماه سفر حج غذاها تنوع ندارد و مانند غذاهای خانگی نیست که این مشکل امسال برطرف شده و تنوع غذاهای رژیمی بیشتر شده است.

ریاض با اشاره به اینکه غیر از بیماران، زائران سالم هم از تنوع غذایی گلایه داشته اند گفت: زائران باید سطح توقعات خود را در مناسک حج پایین بیاورند زیرا سه میلیون زائر در دو شهر کوچک در مدت یک ماه به غذا نیاز دارند و با توجه به گرم بودن کشور عربستان و عدم انتقال برخی از مواد اولیه از ایران آشپزها مجبورند با مواد اولیه موجود غذا طبخ کنند.

وی اظهار داشت: حجاج مطمئن باشند که کارشناسان و بازرسان مرکز پزشکی نظارت کامل بر طبخ غذا و نوع غذای سالمندان و بیماران دارد.

-------------------------------

گفتگو از سید هادی کسایی زاده

کد خبر 1176304

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha