به گزارش خبرنگار مهر در خرم آباد، در حالی که تنها چند روزی تا افتتاح آزاد راه خرم آباد - پل زال باقی مانده بود برای بازدید از این پروژه ملی همسفر دست اندرکاران اجرای این پروژه بودیم تا از خاطرات خود در اجرای این پروژه بگویند و آنها از همه سختی ها و زیبایی های مسیر سخن گفتند.
شاید انتخاب عبارت"زاگرس تسخیر شد"در بنرهای تبلیغاتی پروژه اندکی بی انصافی باشد چراکه زاگرس پرسخاوت خود قلبش را برای عبور آزادراه گشوده است تا سلامت هدیه کند و شاهد عبور ایمن مسافران باشد.
آزادراه خرم آباد - پل زال پروژه بزرگی است که افراد زیادی در اجرای آن دخیل بوده و مشارکت کرده اند ولی شاید مهمترین فرد در تحقق این پروژه "فرخ هاشم زاده" مجری پروژه باشد.
ازاو می خواهیم راجع به خودش حرف بزند و او به سبک همگان برای معرفی خودش از مشخصات شناسنامه ای اش می گوید: من فرخ هاشم زاده، متولد 1314 و فارغ التحصیل دانشکده فنی تهران در سال 1338 هستم و بیش از 51 سال است که در حوزه راه سازی فعالیت دارم.
هاشم زاده راجع به پروژه های مختلفی که مجری آنها بوده حرف می زند از ساختن راه در تبریز به عنوان اولین پروژه تا اتمام آزادراه خرم آباد - پل که خودش آن را خداحافظی از عرصه راه سازی می داند.
وی می گوید: بعد از بهره برداری از آزادراه خرم آباد - پل زال این آزادراه را به مانند تشک کشی می بوسم و عرصه را برای جوانترها باز می کنم.
از او می خواهیم که در پروژه های دیگر کشور نیز سرمایه گذاری کند و وی به سن و سالش اشاره می کند و به شوخی می گوید: پروژه بعدی من زدن پل و آزاد راه میان بهشت و جهنم است و اسمش را هم شما انتخاب کنید.
عکس تزئینی است
مجری آزاد راه خرم آباد - پل زال با یادآوری اینکه در ایران کارهای زیادی انجام داده است، ادامه می دهد: این فعالیتها از یک طرف به خاطراین است که ایرانی ام و دوست دارم در کشورم کار کنم و ازطرف دیگر مانند هر سرمایه گذار دیگر به برگشت سرمایه ام نیز فکر می کنم.
هاشم زاده تیم اجرای آزاد راه خرم آباد - پل زال را استثنایی می داند و می گوید: سه تا از پسرهایم که یک شرکت بزرگ در کانادا دارند در اجرای این پروژه به من کمک کردند.
وی به ادامه سرمایه گذاری برای تکمیل زیرساختهای این پروژه اشاره می کند وادامه می دهد: درحال حاضر داریم یک مجتمع رفاهی بزرگ در حاشیه آزاد راه می سازیم که تا عید آماده می شود.
پس از صحبتهای مجری آزاد راه که دیگر خود رابازنشسته کرده است پای صحبت های رئیس گروه مشاوران این پروژه که به گفته خودش در راه سازی موهایش را سفید کرده می نشینیم.
علی عسگریان هرکیلومتر این پروژه را مثل کف دستش می شناسد و درهر قسمت آن برایمان از خاطره های خود از تلخ گرفته تا شیرین می گوید.
وی با اشاره به اینکه مطالعات بخشی از پروژه در حین اجرای کار انجام شده است، ادامه می دهد: برای حفر یکی از تونلهای این آزاد راه شش ماه زمان صرف شد تا بتوانیم راه دسترسی برای رسیدن به این تونل را احداث کنیم.
رئیس گروه مشاوران پروژه آزاد راه خرم آباد - پل زال ادامه می دهد: یکی از تونلهای این پروژه را از بالای کوه و در ارتفاع 60 متری حفر کردیم به طوریکه با انفجار در یکی از صخره های عظیم زاگرس توانستیم به دهانه تونل دست پیدا کنیم.
عسگریان در عبور از هر کدام از تونلها نامهایی را زمزمه می کند، از او راجع به این نام ها می پرسیم و او می گوید: برای هر کدام از تونلهای این پروژه با توجه به نامگذاریهای محلی یک نام انتخاب کرده ایم.
وی اسامی هر 28 تونل حفر شده در این مسیر را حفظ است و در پی درخواست ما نام برخی از آنها را می گوید: تونل اول به نام شورآب، تونل دوم چمشک، تونل سوم کبکان، تونل چهارم رصد صفر، تونل پنجم...
رئیس گروه مشاوران پروژه آزادراه خرم آباد- پل زال به نام تونلهای انتهایی یعنی ترشان و خرگوشان و... می رسد ومی گوید: البته هیچکدام از این تونلها به اندازه تونل "ماهور" تیم اجرایی را اذیت نکرد.
عسگریان ادامه می دهد: این تونل تنها 230 مترطول داشت ولی به علت ریزشهای سنگین کار را برای همه ما سخت کرده بود.
از او راجع به بزرگترین تونل می پرسیم و وی با احساسی پر از فخر و مباهات از توان مهندسان ایرانی می گوید: تونل "گندمکار" بزرگترین تونل این مسیر بود که بیش از دو هزار و 300 متر طول دارد و یکسال و نیم زمان برد تا این تونل احداث شود.
رئیس گروه مشاوران پروژه آزادراه خرم آباد - پل زال به دره های عمیقی اشاره می کند که امروز روی آنها پل زده شده و با عبور از آنها متوجه نمی شویم روزی اینجا چه دره بزرگی بوده است و ادامه می دهد: در برخی موارد بیش از هفت و هشت ماه برای احداث راه دسترسی زمان صرف می شد.
صدای بوق کامیونهای عبوری که در حال تردد در مسیر آزادراه هستند و راننده های آنها دستی به نشانه تشکر تکان می دهند در گفتگویمان وقفه می اندازد.
در ادامه مسیر آزادراه در کنار این همه شرینی ناشی از احداث این راه تلخی هایی هم وجود دارد که رئیس گروه مشاوران پروژه آزاد راه خرم آباد - پل زال به آنها اشاره می کند.
خانواده ای را می بینیم که در نزدیکی آزاد راه برایشان خانه ای ساخته شده است. از آنها می پرسیم و عسگریان برایمان توضیح می دهد که اینها پیش از این در حریم آزادراه دارای "کپر" بوده اند و با توجه به قرارگیری در مسیر آزاد راه برایشان خانه ای ساخته شده است.
کپر نشینی در دل کوههای زاگرس خود روایتی تلخ است که باید در کنار همه شیرینی های آزاد راه به آن هم پرداخت.خوشبختانه با کمکهایی که از سوی متولیان ساخت آزاد راه به این خانواده شده است آنها هم دارای سرپناهی شده اند.
رئیس گروه مشاوران پروژه آزاد راه خرم آباد - پل زال کم دردسرترین مقطع ساخت پروژه را 10 کیلومتر آخر می داند و ادامه می دهد: با وجود سختیهایی که در مسیر انجام این پروژه وجود داشت در سریعترین زمان توانستیم آن را به بهره برداری برسانیم.
مدیر عامل شرکت آزادراه خرم آباد - پل زال نفر بعدی است که به صورت کوتاه به برخی سوالاتمان پاسخ می دهد. منصور چوبینه از اتمام کار آزاد راه خرم آباد - پل زال بسیار خوشحال است و می گوید: خوشبختانه به لحاظ مالی تعامل خوبی میان بخش خصوصی و دولت در اجرای این پروژه وجود داشت.
وی آزادراه خرم آباد - پل زال را ثمره پنج سال تلاش یک تیم اجرایی قوی می داند و معتقد است که جوانها در متن کار بوده اند و نیروهای با تجربه بیشتر نظارت بر کار را بر عهده داشته اند.
آزادراه خرم آباد - پل زال با وجود این همه تلاش ستودنی و مشقاتی که در مسیر اجرای آن وجود داشت به پایان رسید ولی به نظر می رسد در کنار این شیرینی ها باید تمهیداتی اندیشیده شود تا تلخی هایی چون تخریب بخشی از طبیعت لرستان و بیکاری چند هزار نفر از مردم پلدختر که در مسیر قبلی این جاده روزی خود را کسب می کرده اند نیز در کام مردم لرستان باقی نماند.
به هر حال آزادراه خرم آباد - پل زال آزادراهی بود که با وجود همه تلخی ها و شیرینی ها به نقطه پایان رسید تا با تلاش مهندسان ایرانی و با توان داخلی بخش دیگری از شاهراه ترانزیتی شمال به جنوب کشور به مردم ایران اسلامی هدیه داده شود.
.................................
صدیقه حسینی
نظر شما