محمد صفری در گفتگو با خبرنگار مهر در اهواز اظهار داشت: این طرح از سال 88 به پیشنهاد معاونت حمل و نقل شهرداری و سازمان تاکسیرانی در قالب لایحه به شورای اسلامی شهر اهواز ارسال شد و این شورا در مهرماه همان سال آن را تصویب کرد.
وی با اشاره به اینکه پس از تصویب، این لایحه به فرمانداری اهواز ارائه شد که فرمانداری هم تصویب این طرح را منوط به تائید شوراری هماهنگی ترافیک استان اعلام کرد و گفت: این شورا نیز در بهمن ماه سال 88 رضایت خود را برای اجرای این طرح اعلام کرد.
سرپرست شهرداری اهواز، هدف از این طرح را ساماندهی ترافیک در حاشیه معابر و تنظیم عبور و مرور در سطح شهر به خصوص هسته مرکزی شهر دانست.
وی طرح پارکبان برای اجرا در هسته مرکزی شهر به دلیل تمرکز اصناف تامین کننده نیازهای روزمره مردم که ازدحام آور است را لازم و ضروری دانست.
صفری همچنین با بیان اینکه در روزهای گذشته یک تیم نظارتی نامحسوس روند اجرای این طرح را بررسی کرده اند، توضیح داد: این بررسیها نشان داد، روند اجرای این طرح با نارضایتی هایی همراه بوده است.
وی ادامه داد: با توجه به ضرورت اجرای طرح و جلب رضایت شهروندان اهوازی تا رفع نواقص کارت پارک، این طرح به حالت تعویق در می آید.
صفری ورود افراد سود جو، پیمانکاران ناکارآمد، عدم همکاری دستگاه های مسئول و مرتبط و نیز ورود دستگاه های غیر مسئول را ازجمله مشکلات کارت پارک در اهواز عنوان کرد.
به گفته وی، کارت پارک در 83 شهر کشور، اجرای موفقیت آمیز داشته اما این در حالیست که با طی کردن مراحل قانونی این طرح در اهواز، انتظار می رفت اجرای موفقیت آمیز آن را شاهد باشیم.
سرپرست شهرداری اهواز، تاکید کرد: در آینده ای نزدیک، انتظار می رود با همکاری شهرداری، فرمانداری و شورای ترافیک استان خوزستان و برنامه ریزی مناسب با نظارت کافی و ایجادساز و کاری دقیق در محلهای مصوب، اجرای طرح کارت پارک با موفقیت همراه شود.
نظر شما