به گزارش خبرنگار مهر در خرم آباد، برخی از رانندگان و مسافران محور خرم آباد به جنوب در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به میزان عوارض آزادراه خرم آباد - پل زال، اظهار داشتند: این میزان عوارض در مقایسه با دیگر آزادراههای کشور رقم بسیار بالایی است.
یک راننده کامیون در این رابطه در گفتگو با خبرنگار مهر در خرم آباد عنوان کرد: با توجه به نرخهای اعلام شده میزان عوارض در این محور برای وسایل باری که به صورت مستمر در حال تردد هستند بسیار سنگین تمام می شود.
وی خواستار توجه ویژه دولت برای کاهش نرخ عوارض در این مسیر شد و بیان داشت: پروژه آزادراه خرم آباد - پل زال یکی از مهمترین پروژه ها در حوزه راهسازی کشور است که می تواند نقش زیادی در کاهش تصادفات داشته باشد.
یک راننده خودروسواری نیز با اشاره به نرخ پنج هزار تومانی عوارض در این محور بیان داشت: بهره برداری از آزادراه موجب خوشحالی راننده های فعال در این مسیر شده ولی به نظر می رسد با توجه به نرخ بالای عوارض برخی از رانندگان از استفاده از این مسیر صرف نظر کنند.
وی با یادآوری اینکه روزانه چندین بار در این محور تردد می کند، افزود: عوارض در نظر گرفته شده برای آزادراه خرم آباد - پل زال در قیاس با دیگر آزادراههای کشور بسیار بالاتر است.
این شهروند خرم آبادی با اشاره به اینکه جاده قدیمی خرم آباد به سمت جنوب یکی از پرمخاطره ترین جاده های کشور و لرستان است، افزود: با افتتاح آزادراه خرم آباد - پل زال به عنوان مسیری ایمن باید شرایط برای استفاده مردم و رانندگان تسهیل شود.
این راننده با اشاره به سفر مسئولان ارشد دولت برای افتتاح رسمی این آزاد راه خواستار توجه ویژه مسئولان برای کاهش نرخ عوارض در این محور پرتردد شد.
مجری طرح آزادراه خرم آباد - پل زال نیز در این رابطه در گفتگو با خبرنگار مهر در خرم آباد در مورد وضعیت دریافت عوارض در این مسیر آزادراهی کشور گفت: رقم عوارض دریافتی در جلسه ای با حضور نمایندگان وزارت دارایی، وزارت راه و مجری پروژه تعیین شده است.
فرخ هاشم زاده با بیان اینکه این رقم به گونه ای تعیین می شود که اعتبار صرف شده برای آزادراه در مدت زمان 25 سال برگشت داده شود، ادامه داد: مطابق نرخهای تعیین شده میزان عوارض برای خودروهای سواری پنج هزار تومان خواهد بود.
وی ادامه داد: همچنین مبلغ عوارض برای وانت و مینی بوس 10 هزار تومان، برای اتوبوس و کامیون دو محوره 12 هزار تومان، برای کامیون سه محوره 16 هزار تومان و برای تریلی 20 هزار تومان تعیین شده است.
مجری طرح آزادراه خرم آباد - پل زال با اشاره به تردد روزانه 23 هزار خودرو در محور خرم آباد به جنوب، یادآور شد: نرخ عوارض به گونه ای تعیین شده که سرمایه هزینه شده ظرف مدت زمان 25 سال برگشت داده شود.
پیش از این نیز مسعود رهنما معاون ساخت و توسعه آزاد راههای کشور با تایید نرخ های اعلام شده از سوی مجری پروژه عنوان کرده بود: این عوارض توسط کمیته ای متشکل از وزارت اقتصاد و دارایی، وزارت راه و مدیریت برنامه ریزی و بر اساس میزان سرمایه گذاری و زمان برگشت سرمایه برای خودروهای سواری پنج هزار تومان تعیین شده است.
این سخنان در حالی مطرح می شود که با بهره برداری از آزادراه خرم آباد - پل زال این مسیر لقب گرانترین عوارضی کشور را در اختیار خواهد گرفت.
این در حالیست که پیش از این شاید آزادراه اهواز - بندر امام خمینی(ره) با دریافت هزار تومان عوارض برای خودروهای سواری و پنج هزار تومان برای خودروهای دیگر به عنوان گرانترین عوارضی کشور شناخته شده بود که با افتتاح آزادراه خرم آباد - پل زال این رکورد شکسته خواهد شد.
به هر حال هر چند کاهش زمان سفر، کاهش مصرف سوخت و ایمنی در تردد فاکتورهایی است که رانندگان را برای استفاده از آزادراه خرم آباد - پل زال مشتاق می کند ولی وضعیت عوارض این آزادراه به طور قطع در استقبال رانندگان از این مسیر تاثیر گذار خواهد بود.
آزادراه خرم آباد - پل زال به طول 104 کیلومتر به عنوان گلوگاه شاهراه ترانزیتی شمال به جنوب کشور با صرف اعتباری بالغ بر 750میلیارد تومان با مشارکت 50 درصدی بخش خصوصی آماده بهره برداری است.
نظر شما