۱۵ مهر ۱۳۸۳، ۸:۱۷

امروز در تاريخ

خبرگزاري مهر : امروز چهارشنبه پانزدهم مهر سال1383 هجري شمسي ، مصادف است با بيستم شعبان المعظم سال 1425هجري قمري و برابراست با ششم اكتبر سال2004 ميلادي.

تصويب قطعنامه 588:


در چنين روزي در سال 1365 ه ش قطعنامه 588  شوراي امنيت سازمان ملل متحد درباره جنگ تحميلي رژيم بعثي عراق عليه جمهوري اسلامي ايران به تصويب رسيد .اعضاي شوراي امنيت   سازمان ملل متحد  در اين قطعنامه درباره پرهيز از جنگ و حل صلح آميز اختلاف‌ها و پذيرش فوري قطعنامه 582، تصميم گيري كرده  ولي از اعلام نام كشور متجاوز پرهيز كردند . البته جمهوري اسلامي ايران اين قطنامه  را نپذيرفت. بعدها قطعنامه 598 در باره جنگ عراق عليه ايران مطرح گرديد .

متن قطعنامه 598 : شوراي‌امنيت با تأييد مجدد قطعنامه (1986) 582 خود؛ با ابرازنگراني عميق ازاين ‌كه علي‌رغم درخواست‌هايش براي آتش ‌بس، منازعه بين ايران و عراق به شدت سابق با تلفات شديد انساني و تخريب مادي ادامه دارد؛ با ابراز تأسف از آغاز و ادامه منازعه ، همچنين با ابراز تأسف از بمباران مراكز صرفاً مسكوني غير‌نظامي، حملات به كشتيراني بي‌طرف با هواپيماهاي كشوري ، نقض قوانين بين‌المللي انسان‌دوستانه و ديگر قوانين ناظر بر درگيري مسلحانه ، به ‌ويژه كاربرد سلاح‌هاي شيميايي برخلاف الزامات پروتكل 1925 ژنو ؛ با ابراز نگراني عميق نسبت به احتمال تشديد وگسترش بيشتر منازعه، مصمم گرديد به تمامي اقدامات نظامي بين ايران وعراق خاتمه بخشد. معتقد گرديد كه بايد يك راه‌ حل جامع ، عادلانه ، شرافتمندانه و پايدار بين ايران و عراق به دست آيد؛ با يادآوري مفاد منشورملل‌متحد ، به‌ويژه تعهد همه دول‌عضو به حل اختلافات بين‌المللي خود از راه‌هاي مسالمت‌آميز به نحوي كه صلح و امنيت بين‌المللي و عدالت به مخاطره نيفتد ؛ با حكم به اين‌كه در منازعه بين ايران و عراق نقض صلح حادث شده است ؛ با اقدام بر اساس مواد 39 و 40 منشور ملل متحد ،
1. خواستار آن است كه به‌عنوان قدم اوليه جهت حل و فصل ( مناقشه ) از راه مذاكره ، ايران و عراق يك آتش‌بس فوري را رعايت كرده ، به تمام عمليات نظامي در زمين ، دريا و هوا خاتمه داده و تمام نيروهاي خود را بدون درنگ به مرزهاي شناخته شده بين‌المللي بازگردانند.
2. از دبيركل درخواست مي‌كند كه يك تيم ناظر ملل‌متحد براي بررسي ، تأييد و نظارت بر آتش‌بس و عقب‌نشيني نيروها اعزام نمايد و همچنين از دبيركل درخواست مي‌نمايد با مشورت طرفين درگير ، تدابير لازم را اتخاذ نموده ، گزارش آن را به شوراي‌امنيت ارائه نمايد.
3. مصرانه مي‌خواهد اسراي جنگي آزاد شده و پس از قطع مخاصمات فعال كنوني ، براساس كنوانسيون سوم ژنو در 12 اوت 1949 ، بدون تأخير به كشور خود بازگردانده شوند.
4. از ايران و عراق مي‌خواهد با دبيركل در اجراي قطع‌نامه و در تلاش‌هاي ميانجي‌گرايانه براي حصول يك راه‌حل جامع ، عادلانه و شرافت‌مندانه مورد قبول دو طرف در خصوص تمام موضوعات موجود ، منطبق با اصول مندرج در منشور ملل‌متحد ، هم‌كاري نمايند.
5. از تمام كشورهاي ديگر مي‌خواهد كه حداكثر خويشتن‌داري را مبذول دارند و از هرگونه اقدامي كه مي‌تواندمنجر به تشديد و گسترش بيش‌تر منازعه گردد ، احتراز كنند و بدين ترتيب اجراي قطع‌نامه را تسهيل نمايند.
6. از دبيركل درخواست مي‌نمايد كه با مشورت با ايران و عراق ، مسئله تفويض اختيار به هيئتي بي‌طرف براي تحقيق راجع به مسئوليت منازعه را بررسي نموده و در اسرع وقت به شوراي‌امنيت گزارش دهد .
7. ابعاد خسارات وارده در خلال منازعه و نياز به تلاش‌هاي بازسازي با كمك‌هاي مناسب بين‌المللي پس از خاتمه درگيري تصديق مي‌گردد و در اين خصوص از دبيركل درخواست مي‌كند كه يك هيئت كارشناسان را براي مطالعه موضوع بازسازي و گزارش به شوراي‌امنيت ، تعيين نمايد .
8. همچنين از دبيركل درخواست مي‌كند كه با مشورت با ايران و عراق و ديگر كشورهاي منطقه ، راه‌هاي افزايش امنيت و ثبات منطقه را مورد مداقه قرار دهد .
9. از دبيركل درخواست مي‌كند كه شوراي‌امنيت را در مورد اجراي اين قطع‌نامه مطلع نمايد .
10. مصمم است براي بررسي اقدامات بيش‌تر جهت رعايت و اجراي اين قطع‌نامه ، در صورت ضرورت جلسات ديگري مجدداً تشكيل دهد.

اعلام حمايت كويت از عراق :


در چنين روزي در سال 1366 ه ش  كويت حمايت خود را از عراق در جنگ با ايران علنا اعلام كرد . والبته مزد خوش خدمتي خود را از رژيم بعث هنگامي كه به كويت تجاوز كرد ، به كمال دريافت كردند اما نتوانستند شرمندگي خود را از آن اقدام پنهان كنند.     


تولد سهراب سپهري :


سهراب سپهري شاعر بر جسته و معاصر ايران  در چنين روزي در سال  1307 در خانواده اي  اهل شعرو نقاشي به دنيا آمد . سپهري  تا پانزده سالگي در شهر كاشان به سر برد  و روح خود را در زيبايي هاي اين شهر سنتي و زيبا جلا داد . اين وابستگي هاي روحي  او به مايه هاي جاودانه  شهر كاشان به خوبي در آثار ادبي و هنري بعدي او  نمايان است . وي  شعر صداي پاي آب را با الهام از قريه چنار واقع در حد واسط كاشان و مشهد اردهال سرود و دهكده زيباي گلستانه  واقع در اطراف كاشان الهام بخش او در سرودن شعر گلستانه شد. سپهري  در همين دوران به مطالعه آثار نويسندگان و شعراي  بر جسته جهان چون لامارتين، گوته، اميل زولا، شاتوبريان و هوگو پرداخت. وي يك سال بعد  پس از پايان تحصيلات سيكل اول متوسطه به تهران رفت و در دانشسراي مقدماتي نام نويسي كرد. پس از پايان دوران دانشسرا به كاشان بازگشت و به سرودن شعر و نقاشي  مشغول شد. اما بعد دوباره به تهران رفت و براي تحصيل در رشته نقاشي در دانشكده هنرهاي زيبا ثبت نام كرد. شعر و نقاشي سهراب همچون ديگر همعصران وي تحت تاثير امواج نو قرار گرفت و او نيز وارد حيطه شعر نو و نقاشي مدرن شد.


سپهري در طول عمر خود توانست با سفر به كشور هاي مختلف در زمينه شعر و نقاشي اين كشور ها اطلاعات گرانسنگي بيابد . وي با مطالعه شعر  ژاپني و غور در هايكو هاي شاعران اين ديار تاحدودي  زيادي توانست به تفكر حاكم بر اشعار شاعران اين سرزمين و فلسفه ذن آگاهي يابد .  سهراب اولين كتاب خود به نام مرگ رنگ را در سال 1330 چاپ كرد. زندگي خواب ها، شرق اندوه، صداي پاي آب، مسافر و هشت كتاب از جمله آثار سهراب سپهري است. اين هنرمند پرآوازه ايران در ارديبهشت ماه 1359 در اثر بيماري سرطان خون درگذشت و در مشهد اردهال به خاك سپرده شد.  بر خلاف گفته بر خي از منتقدان ادبي مبني بر دور بودن اشعار سپهري از مردم ، طبع زلال و خلاق سهراب از او چهره اي آفريدگار و مردمگرا ساخت . تاثيراتي كه سپهري از عرفان هند پذيرفت به خوبي در كتاب " اتاق آبي" اش به صورت بارزي خود را مي نماياند.    سپهري نيز از موثرترين شاعران صاحب نفوذ در جريان شعري نسل هاي بعد از خود وبه ويژه در شاعراني است كه پس از انقلاب اسلامي به شعر روي آورده اند . 


 جنگ چهارم اعراب و رژيم صهيونيستي  :


 در چنين روزي در سال 1973 ميلادي جنگ چهارم ، ميان اعراب ورژيم صهيونيستي معروف به "جنگ رمضان"  آغاز شد . در اين روز نيروهاي نظامي  دوكشور مصر و سوريه   بطور همزمان مستحكم ترين خطوط پدافندي صهيونيستها موسوم به خط بارلو   در شرق كانال سوئز و بلندي هاي سوق الجيشي  جولان را در هم شكستند. اين عمليات كه براي نخستين بار در تاريخ منازعات  اعراب و رژيم صهيونيستي  بطور كاملا هماهنگ صورت مي  گرفت، روحيه ارتش رژيم صهيونيستي  را بشدت متزلزل كرد و نشان داد كه اعراب اگر بخواهند مي توانند بر اين رژيم  دست نشانده غلبه كنند. در اين عمليات نظامي  نيروهاي نظامي  كشور هاي  مصر و سوريه  در يكي از روز هاي تعطيل رژيم صهيونيستي  به نام " يوم كيپور"،  به كانال  سوئز و بلندي هاي جولان  حمله ور شدند . در اين حمله نظاميان مصري  توانستند با گذر از  از كانال  سوئز  در قلب نيروهاي رژيم صهيونيستي  نفوذ كرده  و وارد  صحراي سينا  شوند . پس از اين حمله غافلگير كننده ،  نيروهاي نظامي سوريه و مصر  از صحراي سينا عبور كرده وبا حمله  به سمت نيروهاي رژيم صهيونيستي  ، ضربات مهلكي به اين رژيم وارد آوردند .

توليد نخستين فيلم ناطق :


در چنين روزي در سال 1927 ميلادي نخستين فيلم ناطق به همت برادران وا رنر تهيه و توليد شد .  فيلم برادران وارنر در حوزه سينما، انقلابي را بوجود آورد كه پيشتر برادران لومير همين كار را در  خلق سينماي صامت انجام داده بودند .

تولد ريچارد  ددكايند :
ددكايند رياضيدان بر جسته آمريكايي در چنين روزي در سال 1831 ميلادي ديده به جهان گشود . طبيعت و مفهوم اعداد نام مهمترين كتاب اوست .

تولد آلبرت جرمياه بوريج :
بوريج سياستمدار و نويسنده آمريكايي در چنين روزي در سال 1862 ميلادي ديده به جهان گشود . ترقي خواه  عنوان   مهمترين اثر علمي اوست .

تولد كارول شيمانووسكي :


شيمانووسكي آهنگساز بر جسته اوكرايني در چنين روزي در سال 1882 ميلادي  ديده به جهان گشود . استاباتماتر عنوان مهمترين اثر موسيقايي اوست .

تولد لو كوربوزيه :
كوربوزيه معمار مشهور سويس در چنين روزي در سال 1887 ميلادي متولد شد . وي علاوه بر معماري  در رشته هاي نقاشي و طراحي فضاي شهري نيز تخصص داشت . شهرنشيني عنوان مهمترين اثر علمي است .

تولد مارتين لويس گوزمين :
گوزمين نويسنده توانمند مكزيكي در چنين روزي در سال 1887 ميلادي به دنيا آمد . عقاب و مار عنوان مهمترين اثر داستاني اوست .

تولد لي تا چائو :
چائو به همراه مائوتسه تونگ حزب كمونيست را در چين بنا نهاد . وي در چنين روزي در سال 1888 ميلادي متولد شد .

تولد حافظ اسد :


حافظ اسد رييس جمهور فقيد سوريه در چنين روزي در سال 1930 ميلادي به دنيا آمد . حافظ اسد پس از طي تحصيلات مقدماتي وارد دانشكده افسري شد . وي پس از مدتي خدمت در ارتش ، در نيروي هوايي سوريه به در جه ژنرالي رسيد و پس از طي مقاماتي چون وزير دفاع و فرمانده نيروي هوايي ، نخست وزيري و دبيري كل حزب بعث، از ماه مارس 1971 ميلادي پس از انجام كودتايي رييس جمهور سوريه شد . اسد ، سياست آشتي جويانه اي را با اعراب دنبال مي كرد و به دنبال گسترش اتحاد دنياي اسلام و عرب در برابر دشمنان خارجي بود . وي  در طول مدت رياست جمهوري خود بار ها از سياست خصمانه رژيم صهيونيستي نسبت به فلسطينيان به شدت انتقاد كرد و جهان اسلام را به مبارزه با اين پديده شوم در منطقه فرا  خواند . حافظ اسد ، سياستمداري زيرك و در حفظ كشورش و حتي اعراب قاطع بود.


پس از وي پسرش بشار اسد با اكثريت مطلق آرا رياست جمهوري سوريه را به عهده گرفت .

ترور انور سادات :


انور سادات در چنين روزي در سال 1981 ميلادي به دست خالد اسلامبولي ترور شد .محمد انور سادات در سال 1949 ميلادي  با   جمال عبد الناصر همراه شد و پس از كودتاي افسران جوان مصري به عنوان سخنگوي انقلاب نخستين اعلاميه فرماندهي را براي خبر نگاران خواند . وي پس از ترقي سريع در مشاغل دولتي ، در سال 1960 به رياست مجمع ملي مصر انتخاب گرديد  و در سال 1964 ميلادي معاون رييس جمهور اين كشور  شد . او پس از مرگ عبد الناصر به  رياست  جمهوري  مصر رسيد  . وي در طول رياست جمهوري خود با امضاي  پيمان ننگين كمپ ديويد با مناخيم بگين  به نوعي رژيم صهيونيستي را به رسميت  شناخت و در صدد صلح با اين رژيم بر آمد . اما اين روش او مورد قبول بسياري از مصريان قرار نگرفت .در ششم اكتبر 1981 ميلادي  ، هنگاميكه  رئيس جمهور  مصر  در مراسم روز ارتش اين كشور در جايگاه ويژه مشغول سان ديدن از رژه سربازان بود ،  ترور شد. شرح ماجرا بدين گونه است كه به هنگام  رژه ،  دو افسر ، دو درجه دار و دو سرباز از صف رژه روندگان خارج شدند وبا نارنجك و سلاحهاي خودكار به سوي جايگاه انور سادات حمله بردند كه در اين حمله رئيس جمهوري مصر و 9 تن ديگر كشته شدند و گروهي نيز مجروح گرديدند. 


به جاي او حسني مبارك بر مسند قدرت نشست .

ترور شيخ صبحي صالح :
شيخ صبحي صالح روحاني مبارز لبناني  در چنين روزي در سال 1365 ه ش ترور شد . وي در طول عمر خود چندين كتاب را در رشته هاي مختلف علوم ديني به رشته تحرير در آورد . مدت مديدي از عمر شريف اين رو حاني جليل القدر به مبارزه به رژيم صهيونيستي و اشغالگري هاي اين رژيم گذشت .   

کد خبر 118469

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha