به گزارش خبرنگار مهر در شیراز، خشکسالی استان فارس چندی است که روزهای موفقیت آمیزی در استان فارس داشته و به خوبی توانسته فاتح میدانهای مختلف زیست محیطی، کشاورزی، باغداری، دامداری و... باشد.
خشکی تالابهای و دریاچه های مختلف استان فارس و پیامد آن بیکاری افرادی که از ناحیه این بخش اشتغال داشتند نظیر ماهیگیران و... ازجمله آسیبهایی بود که خشکسالی در استان فارس ایجاد کرد.
خشکسالی در حوزه کشاورزی استان فارس نیز وارد شد و توانست در سایه کشاورزی به نسبت سنتی استان فارس موفقیتهایی را در ضربه زدن به این بخش از آن خود کند بدین ترتیب که تولیدات بخش کشاورزی در پی وقوع خشکسالی و کم آبی به شکل چشمگیری کاهش پیدا کرد که از آن جمله می توان به کاهش تولیدات گردوی شهرستان بوانات، کاهش تولیدات انجیر استهبان اشاره کرد.
افت سفره های زیرزمینی استان فارس نیز ازجمله دستاوردهای این پدیده به شمار می رود که دشتهای استان فارس را در این حوزه آسیب پذیر کرده است.
و اما اکنون خشکسالی دستاورد دیگر خود را در حوزه عرصه های منابع طبیعی و محیط زیست به ارمغان آورده و آن هم هجوم سوسکهای چوب خوار به بلوطهای زاگرس نشین در شهرستان کازرون و دشت برم است.
سوسکهای چوب خوار حیات را از درختان می گیرند و از این بعد خطری جدی برای درختان به شمار می روند.
معاون فنی اداره کل منابع طبیعی استان فارس در این رابطه به خبرنگار مهر در شیراز گفت: با توجه به خشکسالیهای اخیر هر ازچندگاهی با وقوع آفات و بیماریها در عرصه های جنگلی در استان رو به رو هستیم و دلیل آن نیزعدم تامین آب بوده است.
علی جواهری با بیان اینکه این خشکسالیها زمینه را برای شیوع و طغیان امراض فراهم کرده، افزود: این امر تنها مربوط به جنگلهای استان فارس نبوده و در مناطق غرب به ویژه ایلام، کرمانشاه، چهارمحال و بختیاری نیز وجود دارد.
شیرابه درخت پس از هجوم سوسکهای چوب خوار
وی با اشاره به اینکه وضعیت جنگلهای استان فارس در درگیری با امراض حادتر از دیگر مناطق است، افزود: اخیرا سوسکهای چوب خوار به جنگلهای بلوط شهرستان کازرون (دشت برم) هجوم برده و آسیبهای زیادی را به این درختان رسانده اند.
معاون فنی اداره کل منابع طبیعی استان فارس تصریح کرد: البته این هجوم فقط مربوط به جنگلهای دشت برم نیست بلکه در دیگر نقاط استان فارس نیز دیده شده اما به اندازه دشت برم حاد نیست.
جواهری با بیان اینکه این آفات تسریع در مرگ تدریجی درختان است، افزود: محققان کاملا مخالف استفاده از سموم برای از بین بردن این آفت هستند چراکه آثار سوی به جا مانده از آن بیشتر از آثار مثبت است به همین دلیل دستگاه های متولی برای استفاده از مواد شیمیایی به منظور از بین بردن این امراض با مشکل مواجه هستند.
دوره زندگی سوسک چوب خوار
وی با بیان اینکه به منظور مقابله با این سوسکهای چوب خوار که دارای گونه های مختلفی نیز هستند اقداماتی انجام شده، بیان کرد: نحوه مقابله با این امراض مستلزم شناسایی برای تکمیل مباحث مربوط به این آفات است که در این راستا با ارگانهایی نظیر دانشگاه شیراز هماهنگی شده و محققین از این منطقه بازدید کرده اند و علاوه بر این اکیپهای مختلفی از مرکز موسسه آفات و بیماریهای گیاهی از تهران به این منطقه آمده و پس از تحقیق نمونه هایی را به خارج از کشور فرستاده اند.
معاون فنی اداره کل منابع طبیعی استان فارس ادامه داد: به منظور شناسایی دقیق عوامل بیماری زا همایشی نیز برگزار و اقداماتی برای شناسایی عوامل بروز این آفات انجام و مقرر شد که طرحی تهیه شود و در پی آن پایشهای میدانی صورت گیرد.
جواهری عنوان کرد: با تهیه این مدل کانونهای توسعه آفات و بیماریها، نحوه توسعه و گسترش، بررسی آثار و عوامل موثر بر تشدید آفات و بیماریها بررسی و پس از آن مدلی به دست می آید که استنباط صحیحی از دلایل هجوم سوسکهای چوب خوار خواهیم داشت.
اشل نشان دهنده میزان عارضه بر درخت
وی گفت: استان فارس برای این امر پیشگام شده و موافقتهای اولیه نیز اخذ شده و پس از آغاز عملیات آن بروز آلودگی و ابتلا در جنگلهای پنج ناحیه رویشی خزری، ارسباران، ایران تورانی، کرمان خراسان و بخشی از فارس بررسی می شود.
معاون فنی اداره کل منابع طبیعی استان فارس در عین حال برای جلوگیری از بروز چنین آفات و امراضی آب رسانی را به عنوان یکی از راه حل ها برشمرد و افزود: عرصه های منابع طبیعی در استان فارس دو میلیون و 200 هزار هکتار است که با توجه به وسعت آن امکان آبرسانی به تمامی این مناطق به صورت کامل وجود ندارد.
نظر شما