به گزارش خبرگزاری مهر، انتخابات میاندوره ای کنگره آمریکا با پیروزی جمهوریخواهان در مجلس نمایندگان این کشور به پایان رسید در حالی که مجلس سنا کماکان در اختیار دموکراتها می باشد. درشرایطی که موضوعات اصلی در این انتخابات مسائل اقتصادی، بیکاری و کسری بودجه آمریکا بود، برخی از رسانه های خبری در گزارشات خود این انتخابات و جابجایی قدرت را از دیدگاه سیاست خارجی آمریکا در خاورمیانه و سایر نقاط جهان مورد ارزیابی قرار داده اند.
خبرگزاری آسوشیتدپرس در تحلیلی می نویسد با تقسیم قدرت در کنگره آمریکا سیاست داخلی و خارجی دولت اوباما تضعیف شده است. به شکلی که با شروع کار کنگره در ماه ژانویه دولت اوباما تحت فشار قرار خواهد گرفت تا طرفداری بیشتری از اسرائیل بنماید.
براساس این گزارش به نظر نمی رسد که در رابطه با جنگ آمریکا درعراق و افغانستان تغییر عمده ای بوجود آید. چرا که دولت اوباما سیاستهای خود در این کشور را از قبل با فرماندهان نظامی و اعضای برجسته کنگره هماهنگ کرده بود. معهذا بحث خروج نیروهای نظامی آمریکا از افغانستان ممکن است از سوی نمایندگان جدید جمهوریخواه در مجلس با چالش مواجه شود.
در این گزارش آمده است که دولت اوباما برای برخورد شدیدتر با ایران از سوی اعضای جمهوریخواه کنگره تحت فشار قرار خواهد گرفت، چرا که محافظه کاران جدید و لابی طرفدار صهیونیستها طی دو سال گذشته همواره دولت اوباما رامورد انتقاد قرار می دادند که نسبت به ایران با نرمش برخورد می کند.
برخی از تحلیلگران معتقدند بزرگترین چالش سیاست خارجی اوباما دررابطه با چین و روسیه خواهد بود. جمهوریخواهان خواستار شدت عمل بیشتر دولت اوباما در رابطه با چین هستند و لذا این موضوع می تواند تنش موجود در روابط واشنگتن با پکن را افزایش دهد. زیرا دولت چین براساس منافع ملی خود دربسیاری از نقاط جهان از جمله آسیا، اروپا و آفریقا درحال گسترش نفوذ خود می باشد و از سوی دیگر آمریکا نیز تلاش دارد تا با کشورهای هسمایه چین از جمله ژاپن، کره جنوبی ، ویتنام و حتی هند روابط خود را توسعه بخشد.
اما درخصوص روابط آمریکا با روسیه کارشناسان بر این باورند که کنگره جدید باردیگر موضوع تاسیس سپر دفاع موشکی در اروپا را مورد تاکید قرار خواهد داد که روسها با این برنامه مشکل بزرگی دارند. از این جهت در شرایطی که دولت اوباما تصمیم داشته باشد این سیستم دفاعی را مورد پیگیری قرار دهد روابط واشنگتن با مسکو نیز متشنج خواهد شد.
خبرگزاری آسوشیتدپرس تاکید می کند که روزهای سختی در انتظار دولت اوباما در رابطه با سیاست داخلی و خارجی طی دو سال آینده قرار دارد. درحالی که طی دوسال گذشته دولت و کنگره یکپارچه و متحد بوده اند ولی اکنون قدرت بین دو حزب تا حدودی تقسیم شده است.
نظر شما