به گزارش خبرگزاری مهر، دکتر پیام آزاده به مناسبت برپایی ششمین همایش انجمن سرطان ایران با محوریت عدالت در سلامت که 26 تا 28 آبان ماه جاری در تهران برگزار می شود، افزود: بر اساس برنامه چهارم توسعه قرار بود تا انتهای این برنامه سهم پرداخت هزینه های درمانی از جیب مردم به کمتر از 30 درصد کاهش یابد اما براساس آمارهای مختلف هم اینک این رقم بین 54 تا 65 درصد متغیر است.
وی یادآور شد: در جایی که مردم حدود 70 درصد هزینه های درمانی را از جیب می پردازند دیگر جایی برای هزینه های تغذیه ای، تحصیلی و رفاهی آنان باقی نمی ماند که این امر زنگ خطری برای اجتماع محسوب می شود. به این معنی که بیماران پس از ابتلا به بیماریهای جدی، مزمن و پرهزینه ای مانند سرطان به لحاظ اجتماعی و اقتصادی در دهک های پایین تری قرار می گیرند.
آزاده با اشاره به کمبود میزان بودجه ای که از مجموعه منابع عمومی کشور به بحث سلامت اختصاص می یابد، خاطر نشان ساخت: متاسفانه همین منابع اندک سلامت هم از توزیع مناسب و عادلانه برخوردار نبوده، بسیاری از بودجه هایی که در نظام بودجه ریزی کشور به امر سلامت تخصیص می یابد، عملا به صندوق سلامت راه پیدا نمی کند.
وی از همپوشانی بیمه ای و داشتن بیش از یک دفترچه بیمه به عنوان ناعدالتی در امر سلامت کشور نام برد و گفت: موارد فوق سبب شده تا منابع اندک موجود در جهت تحقق عدالت اجتماعی ساماندهی نشوند.
آزاده همچنین از قدیمی بودن بسته های مورد استفاده توسط سازمان های بیمه گر به عنوان معضل دیگر نظام سلامت کشور نام برد که بسیاری از خدمات پیشگیری، بازتوانی، توان بخشی، غربالگری و اقدامات حمایتی و درمانی در این بسته ها گنجانده نشده است.
وی یادآور شد: مشکل دیگر در نظام سلامت که منجر به بروز بی عدالتی می شود، وجود پوششهای مختلف در بیمه های دولتی است. به عنوان مثال در خصوص بیماران مبتلا به سرطان بیمه خدمات درمانی و تامین اجتماعی به ترتیب 70 و 85 درصد پوشش بیمه ای دارند و بسیاری از داروها و خدمات را نیز پوشش نمی دهند. در حالیکه بیمه های نیروهای مسلح و بانکها تقریبا پوشش صد در صدی، برای بسیاری از داروها و خدمات جدید دارند.
دبیر اجرایی ششمین همایش سالانه انجمن سرطان ایران با تاکید براینکه بیماریهای مزمن و با هزینه کمرشکن مانند سرطان باید نوع خاصی از پوشش بیمه ای داشته باشند و راهکارهایی مانند پرداخت مستقیم پول در قالب ردیف بودجه تصویب شده توسط دولت، غیر عملی و ناپایدار است، اظهار داشت: فرایند پرداخت پول به برخی از بیماران و محروم کردن برخی دیگر تا حدود زیادی سلیقه ای است.
وی گفت: مشکل دیگر پرداخت مستقیم پول به بیماران این است که دولت گاهی به بیمارستان ها بودجه می دهد و گاهی نمی دهد و بیماران هیچگونه تخمینی از میزان کمکی که دولت می تواند داشته باشد، ندارند.
به گفته آزاده طراحی بیمه ای خاص برای بیماریهایی مثل سرطان، مشکلات پرداخت سلیقه ای و پرداخت گهگاهی را نخواهد داشت.
وی خواستار بازنگری بسته های بیمه ای قدیمی و متحول شدن آن، متناسب با نیازهای کنونی عرصه سلامت شد.
دبیر اجرایی ششمین همایش سالانه انجمن سرطان ایران اضافه کرد: بیمه های درمانی به تنهایی نمی توانند در نظام سلامت پاسخگو باشند و ضروری است، برای بیمه های سلامت، سرانه واقعی و در همین راستا "بیمه های سلامت" تعریف شود.
وی اظهار داشت: نبود متولی واحد در سیاست گذاری، نظارت و ارزشیابی نظام سلامت، بهداشت، درمان، توانبخشی و سلامت جسمی، روحی و اجتماعی مردم، نارضایتی و بی عدالتی در نظام سلامت را به همراه دارد.
آزاده یادآور شد: به همین دلیل موضوع عدالت در سلامت به عنوان محور ششمین همایش انجمن سرطان ایران انتخاب شده که در آن مشکلات بیماران سرطانی که جزو پرهزینه ترین بیماران برای نظام سلامت، خانواده و اجتماع تلقی می شوند به بحث و هم اندیشی گذاشته شود.
نظر شما