به گزارش خبرنگار مهر در گرگان، گلستان از نظر تنوع زیستی جانوری و گیاهی جز استانهای غنی کشور به شمار می آید و برای صیانت از این گونه های ارزشمند باید برنامه ریزی شود.
قرقاول، کبک، تیهو، زنگوله بال، کوکر سفید و سیاه، آبی و بلدرچین، قرقی، دلیجه، سارگپه، عقاب، دو برادر، دال سیاه، طرلان و بالابان از جمله گونه هایی هستند که در استان گلستان مشاهده می شوند.
بیش از 150 گونه پرنده در گلستان شناسایی شده است و تنوع زیادی این گونه پرندگان نشان دهنده زیستگاههای گوناگون در این منظقه است و از این تعداد پرنده 48 نوع در فصل بهار و تابستان در منطقه مشاهده می شود و 62 گونه پرنده نیز بومی پارک ملی است و در مجموع 110 گونه پرنده در این منطقه زاد و ولد می کنند.
پنج گونه گیاهی در معرض انقراض
بر اساس اعلام کارشناسان محیط زیست، از مجموع جانوران موجود در تنوع زیستی استان، 19 گونه در معرض انقراض هستند و همچنین از گونه های گیاهی موجود در استان، پنج گونه در معرض انقراض و 16 گونه آسیب پذیر و 107 گونه گیاهی در معرض خطر در استان شناسایی شدند.
علاوه بر این 65 گونه حمایت شده جانوری شامل مرال، قرقاول، بلبل، پلنگ نیز در استان زیست و زاد آوری می کنند.
تنوع زیادی این گونه پرندگان نشان دهنده زیستگاههای گوناگون در این منظقه است و از این تعداد پرنده 48 نوع در فصل بهار و تابستان در منطقه مشاهده می شود.
از مجموع پرندگانی که در گلستان زیست می کنند، علاوه بر این 21 نوع پرنده در زمستان مشاهده شده اند و 19 گونه دیگر در مسیر مهاجرت خود به این استان توقف می کنند که سار صورتی، شاهین، بحری از جمله آن است.
پارک ملی گنجینه طبیعی و زیستی
وجود پارک ملی گلستان در گلستان به غنای زیستی و جانوری منطقه افزوده است و این پارک، زیستگاه بسیاری از پرندگان و گنجشکان زیبا و پرتحرک آوازه خوان مانند دارکوب سیاه، بلبل، توکای باغی، انواع سهره ها، زرده پره ها، مگس گیرها، زنبور خورکها و دم سرخها است.
دوزیستان و خزندگان با پیشینه زیستی بسیار زیاد در این زیست کره وجود دارند که تاکنون آن گونه که باید مورد توجه قرار نگرفته اند.
براساس مطالعات میدانی انجام شده سه گونه دو زیست، 24 گونه از خزندگان در پارک ملی گلستان شناسایی و گزارش شده است.
وزغ سبز، قورباقغ جنگی، لاک پشت چهارچنگالی، آکامای صخره ایی، مارمولک بی پا، جکوی کاسپی، مار آبی و .. از دیگر دوزیستگاه و خزندگان موجود در این پارک ملی است.
وجود یک هشتیم گونه های گیاهی کشور در گلستان
یک هشتم گونه های گیاهی، یک سوم گونه های پردندگان، بیش از نیمی از گونه های پستانداران و شمار زیادی از گونه های جانوری و وحوش کشور در این پارک ملی و بین المللی زیست و زادآوری می کنند.
تداوم روند شکار غیرمجاز در این ذخیرگاه، نسل گونه های ارزشمند جانوری وز یستی را در زیستگاههای گلستان ا به مخاطره می اندازد و باید در این زمینه تدبیر اساسی اندیشیده شود.
کارشناسان بر این باورند متاسفانه تجهیزات شکارچیان و متخلفان نسبت به ماموران حفاظتی به روز و مدرن بوده و تعداد ماموران حفاظتی موجود نیز پاسخگوی نیازها نیست.
شکار بی رویه بلای جان وحوش
علاوه بر پرنده گان، آهو، پلنگ، مرال، قوچ، میش، کل و بز، گرگ و.. از جمله گونه های موجود در زیستگاههای گلستان زیست و زاد می کنند که هم اکنون به دلیل شکار بی رویه در معرض خطر هستند.
گلستان تنها به دلیل اینکه یکی از زیستگاه های حیات وحش است بلکه به خاطر حفظ بخش قابل توجهی از تنوع زیستی کشور دارای اهمیت و جایگاه ویژه ای است.
وجود پارک طبیعی و ملی گلستان با وسعت بیش از 91 هزار و 890 هکتار در شرق جنگلهای خزری شمال در استان گلستان واقع شده است و نخستین پارک ملی در ایران بوده که عنوان پارک ملی را به خود اختصاص داده است.
این پارک ملی در 19 مرداد 1336 به نام منطقه حفاظت شده "آلمه وایشکی" تحت حفاظت کانون شکار قرار گرفت و در 22 فروردین 1343 به پارک وحش نامگذاری شد.
همچنین در سال 1353 پس از اصلاح قانون شکار و صید، عنوان پارک وحش به پارک ملی تغییر داده شد و به دلیل موقعیت ممتاز این پارک و جاذبه های فراوان زیستی، پارک ملی گلستان در سال 1977 از سوی سازمان یونسکو عنوان "ذخیره گاه کره مسکون" را به خود گرفت.
نظر شما