تورج همتی در گفتگو با خبرنگار مهر در زاهدان اظهارداشت: طی روزهای اخیر پدیده مرگ ماهیان در سواحل چابهار مشاهده شده است و مقادیری ماهی در این منطقه تلف شده اند.
وی گفت: بنا به گزارش کارشناسان محیط زیست این ماهیها که در بندر "بریس" و "پسابندر" واقع در شرق سواحل چابهار تلف شدند از نوع گرگ ماهی، پرستو ماهی، حلوا سفید و شانک بودند.
وی تصریح کرد: تاژک پدیده کشند قرمز بیش از چهار هزار سلول در لیتر است که به طور مشخص در مناطق بریس و پسابندر بروز کرده است.
همتی افزود: زمانی که میزان شکوفایی پلانکتونها از یک میلیون سلول در لیتر بیشتر باشد، پدیده بلوم پلانکتونی اتفاق می افتد.
عوامل مرگ ماهیها در دست بررسی است
مدیرکل حفاظت محیط زیست سیستان و بلوچستان در مورد دلایل تلف شدن ماهیان گفت: بررسی دلیل واقعی مرگ ماهیها نیاز به مطالعات بافت شناسی دارد تا مشخص شود گونه ای که عامل بلوم پلانکتونی بوده است، سم از خودش تولید می کند.
همتی گفت: به طور دقیق مشخص نیست عامل پلوم پلانکتونی سمی بوده یا کمبود اکسیژن موجود در آب باعث مرگ ماهیان شده که علت دوم بیشتر مورد توجه است.
وی بیان داشت: در نقاطی مانند اطراف اسکله ها که جریان باد کم بوده، باعث شده است که پایداری پلوم پلانکتونی ثابت باقی بماند و اکسیژن به نقاط پایین دریا نرسد.
تلفات در منطقه پسابندر بیشتر است
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان سیستان و بلوچستان اظهارداشت: از سوی دیگر تلفات ماهی در منطقه پسابندر بیشتر از منطقه بریس بوده است و این مهم نشان می دهد که جنس بستر دریا به لحاظ لجنی یا شنی بودن آن هم به نوعی تاثیر داشته است.
همتی اظهار داشت: بررسیهای اولیه نشان می دهد که نوع جلبکی که در پدیده کشند قرمز شکوفا شده است از تاژک داران و نام علمی آن "chawdonella-sp" از راسته "dinothyteae" است.
وی افزود: این نوع جلبک به لحاظ مورفولوژی متغیر است و اندازه و شکل آن بسته به شرایط محیطی تغییر می کند که آزمایش های سلولی درباره میزان سمیت این گونه در حال انجام است و نتیجه آنها متعاقبا اعلام خواهد شد.
22 گونه غیربومی پلانکتون در چابهار وجود دارد
وی خاطر نشان کرد: اعلام بومی بودن نوع جلبک در این پدیده نیاز به مطالعات سلولی و زمان زیاد دارد که نشان دهد این گونه با شرایط منطقه وفق داده شده و سمی است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست سیستان و بلوچستان گفت: در مجموع از پنج هزار گونه پلانکتونی که وجود دارند، 80 گونه سمی هستند.
وی افزود: 22 گونه پلانکتونی در این استان شناسایی شدند که بیشتر آنها غیربومی است و چنانچه بذر گونه های مضر و سمی آن دراین مناطق وجود داشته باشد می تواند زنگ خطر محسوب شود.
نظر شما