به گزارش خبرنگار مهر در ارومیه، اسین چلبی عصر چهارشنبه در مراسم ویژه کنگره بین المللی شمس تبریزی در محل مزار این عارف نامی در خوی افزود: مولانا شاعر و عارف بزرگ ایرانی بوده و نام او در کنار دیگرمفاخر فرهنگی از جمله شمس تبریزی و حافظ شیرازی، ایران را یکی از کشورهای پرآوازه فرهنگی منطقه کرده است.
وی با اشاره به مقام مولانا و شمس تبریزی، خاطرنشان کرد: شمس تبریزی به مرتبه معنوی دست یافته بود ولی ایشان به این مرتبه نیز قانع نشدند و خود را از نظر رتبه تا مرتبهای بالا بردند که خود را با خدا و در کنار او میدیدند.
بیست وسومین نواده مولانا با بیان اینکه شمس مراحل سیر عرفانی را پیموده، اظهار داشت: مولانا و شمس به مراتب بالایی دست یافته بودند و وجه تشابه آنها در این بود که هر دو بر قرآن خوانی تاکید داشتند.
چلبی به دلایل نقل مکان شمس از قونیه به شام در غیبت شاگردانش اشاره کرد و گفت: برای شمس سخت بود تا تهمتهای دست پروردههای خود را تحمل کند، از ناپدید شدن شمس اطلاع دقیقی در دست نیست و مهم نیست که شمس یا مولانا کدام یک شاگرد دیگری بود بلکه سیر عرفانی است که این دو بزرگوار طی کردهاند.
وی در ادامه سخنان خود خاطر نشان کرد: مهمترین موضوع مد نظر در اینجا این است که شمس و مولانا هر دو نامآوازه بلند برای ایران و تاریخ تمدن این کشور هستند.
اجرای کنسرت موسیقی شهرام ناظری در مزار شمس تبریزی
سخنرانی ناجی باکرجی رئیس موزه ها و تربت مولانا، اعطای نشان ویژه فرهنگی بارگاه مولانا به بارگاه شمس، عطای نشان بنیاد مولانا از ترکیه به استاد شهرام ناظری و کنسرت موسیقی شهرام ناظری در محل بارگاه از دیگر برنامه های ویژه در این روز خواهد بود.
مراسم اختتامیه کنگره بین المللی شمس تبریزی نیز در محل سالن شمس تبریزی مجتمع فرهنگی و هنری خوی نیز با تلاوت آیاتی چند از کلام الله مجید و سرود ملی جمهوری اسلامی ایران توسط ارکستر فیلارمونیک ارومیه آغاز می شود.
سخنرانی استانداری آذربایجان غربی، سخنرانی استاندار آذربایجان شرقی، اجرای نمایش خط سوم توسط گروه هنری شمس، سخنرانی یکی از میهمانان خارجی، سخنرانی نماینده مردم خوی و چایپاره در مجلس شورای اسلامی، سخنرانی دکتر صفی پور رئیس بنیاد فارس شناسی – شیراز، اجرای سمفونی، سخنرانی دکتر جلالی شمس پژوه و عضو بنیاد شمس، سخنرانی حجت الاسلام ادب و رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی ایران از جمله برنامه های مراسم اختتامیه این کنگره بین المللی خواهد بود.
رونمایی از نشان شمس تبریزی و اهدا آن به شاعران
همچنین اعطای نشان انجمن آثار و مفاخر فرهنگی ایران به دکتر موحد دیلمقانی، سخنرانی حجت الله ایوبی مدیرعامل بنیاد شمس تبریزی و مولانا و رو نمایی از نشان شمس و اهدا آن به جمعی از شاعران از دیگر برنامه های مراسم اختتامیه خواهد بود.
محمد بن علی بن ملکداد، ملقب به شمسالدین یا شمس تبریزی از صوفیان مشهور سده هفتم هجری بوده و شهرت او بیشتر به خاطر آشنایی مولوی با اوست و دیوان غزلهای مولوی با نام کلیات شمس شناخته میشود.
شمس تبریزی اولین بار در سال ۶۴۲ هجری قمری به قونیه رفت و با مولانا دیدار کرد، مریدان مولانا به دشمنی با شمس برخاستند و شمس ناگزیر از قونیه رفت و در سال ۶۴۳ به قونیه بازگشت و دوباره مورد آزار مریدان مولانا قرار گرفت تا سال ۶۴۵ که ظاهرا برای آخرین بار از قونیه رفت و ناپدید گشت.
در مورد سرنوشت وی اطلاع دقیقی در دست نیست، از شمس اثری در دست نیست، مریدان سخنان وی را که در مجالس مختلف بر زبان آورده، گردآوری کردهاند که این اثر به نام «مقالات شمس تبریزی» معروف است.
مزار شمس تبریزی که از چندین قرن پیش در شهر خوی شناخته میشده است، پس از یک دوران فراموشی، در دهههای اخیر توسط محققان بازشناسی شده و نسبت به بازسازی مزار شمس تبریزی در خوی اقدام شده است.
نظر شما