۲۴ آبان ۱۳۸۹، ۹:۴۳

آموزش عالی در برنامه پنجم - 5

تغییرات مصوبات دولت در بخش فناوری برنامه پنجم/ 10 نکته مهم برنامه پنجم

تغییرات مصوبات دولت در بخش فناوری برنامه پنجم/ 10 نکته مهم برنامه پنجم

عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس، مشارکت انجمنهای علمی در تصمیم سازیهای حوزه علم و فناوری، برش سالانه برای اختصاص سالانه نیم درصد از تولیدات ناخالص داخلی و اضافه کردن بندهایی در زمینه تکلیف دولت برای حمایت از پایان نامه ها را از تغییرات لایحه برنامه پنجم در مجلس عنوان کرد.

سعداله نصیری قیداری در گفتگو با خبرنگار مهر، با اشاره به مصوبات مجلس در بخش علم و فناوری قانون برنامه پنجم توسعه، افزود: در مصوبات دولت موارد مربوط به آموزش و پرورش و آموزش عالی قابل تفکیک نبود از این رو در بررسی لایحه برنامه پنجم سعی کردیم مواد مربوط به آموزش عالی را از آموزش و پرورش جدا کنیم که در این راستا حدود 5 ماده برای آموزش و پرورش و 5 ماده برای آموش عالی تدوین و ماده 21 لایحه دولت نیز حذف شد.

وی به توضیح تغییرات اعمال شده در لایحه دولت در بخش علم و فناوری پرداخت و اظهار داشت: تغییرات اعمال شده در این بخش مربوط به افزودن برخی بندها به مواد لایحه دولت در رابطه با حمایت از نخبگان، نوآوران و همچنین بیمه کردن این افراد بود. ضمن آنکه در بخش انجمن های علمی در زمینه حمایت های مالی از انجمن ها و استفاده از مشورت های انجمن های علمی در تصمیم سازیهای مربوط به سیاستگذاری ها و اجرای مسایل مربوط به علم و فناوری سه بند به لایحه دولت اضافه شد.
 
ورود 20 درصد دانش آموختگان کارشناسی به کارشناسی ارشد
 
عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی افزایش میزان پذیرش دانشجو در دوره های تحصیلات تکمیلی را از دیگر موارد تغییر در لایحه دولت ذکر کرد و ادامه داد: این مورد در لایحه دولت نبود اما ما بر روی آن تاکید کردیم. طبق این بند تا پایان برنامه پنجم باید 20 درصد از دانش آموختگان کارشناسی به دوره های تحصیلات تکمیلی راه یابند.
 
اختصاص 3 درصد از تولید ناخالص داخلی به بخش پژوهش تا پایان برنامه

نصیری با اشاره به بندهای بودجه های پژوهشی در لایحه برنامه پنجم، خاطر نشان کرد: در قانون برنامه پنجم به اختصاص 3 درصد اعتبارات تولید ناخالص ملی به بخش پژوهشی نیز تاکید شد. 
 
ردیف دیدگاههای دکتر نصیری قیداری درباره مصوبات برنامه پنجم توسعه در حوزه علم و فناوری
1

برش سالیانه برای اختصاص نیم درصد درآمد تولید ناخالص ملی به پژوهش 

2 مشارکت  صنایع و بخش خصوصی در تجهیز آزمایشگاه های کاربردی
3 اجرای پروژه های تحقیقاتی بخش صنایع در دانشگاه ها
4 مجاز بودن اعضای هیئت علمی در تاسیس شرکتهای دانش بنیان
5 دولت مکلف به حمایت از پایان نامه ها و رساله ها در سطح دانشگاه ها و حوزه های علمیه است
6 تکلیف دولت در زمینه حمایت از نخبگان، اعطای بورس تحصیلی به نخبگان و بیمه نخبگان 
7 تاسیس صندوق "توسعه ملی" برای تجاری سازی ایده های نو
8

حمایت از شرکتهای دانش بنیان با اجرایی شدن لایحه حمایت از شرکتهای دانش بنیان

9 مجاز بودن اعضای هیئت علمی دانشگاه ها در انعقاد قراردادهای پژوهشی با دستگاه های اجرایی
10 راه اندازی و تقویت بورس ایده برای جلوگیری از سرقت های علمی

نماینده مردم زنجان با تاکید بر اینکه دراین لایحه تمهیدات لازم برای اختصاص نیم درصد از تولید ناخالص داخلی به بخش پژوهش و تحقیقات دیده شده است، یاداور شد: اختصاص نیم از تولید ناخالص ملی به بخش پژوهش در برنامه چهارم نیز پیش بینی شده بود اما محقق نشد ضمن آنکه قرار بود یک درصد از بودجه های بخش غیردولتی نیز به این حوزه اختصاص یابد که آن هم تحقق پیدا نکرد از این رو برای تحقق این امر در برنامه پنجم برش های سالانه دادیم که با تصویب مجلس و توجه جدی دولت به این امر تا پایان برنامه پنجم توسعه به عدد 3 درصد برسیم.

وی تاکید کرد: در صورتی که بتوانیم تا پایان برنامه پنجم توسعه به 3 درصد تولید ناخالص داخلی برسیم می توان تضمین کرد که ما جایگاه دوم علم و فناوری را در منطقه تثبیت خواهیم کرد و به سوی جایگاه اول نیز به پیش می رویم.
 
تجهیز و راه اندازی آزمایشگاه های کاربردی

عضو کمیسیون آموزش مجلس تجهیز آزمایشگاه ها را یکی از مشکلات اساسی آموزش و فناوری در کشور ذکر کرد و ادامه داد: برای تجهیز آزمایشگاه ها در سطح مورد انتظار برای دوره های تحصیلات تکمیلی بودجه ای معادل 100 هزار میلیارد تومان نیاز است که تامین همه این موارد از طریق منابع دولتی امکان پذیر نیست از این رو در قانون پنجم به منابع غیردولتی و همچنین صنایع اجازه دادیم و برخی از آنها را موظف کردیم تا در تجهیز آزمایشگاه ها مشارکت داشته باشند.
 
نصیری با بیان اینکه در برنامه پنجم نام صنایع مشخصی برده نشده است، اضافه کرد: با اجرایی شدن برنامه پنجم انتظار می رود که بخش خصوصی نیازهای پژوهشی خود را از طریق دانشگاه ها مرتفع کنند. این چیزی است که مورد تاکید ما است و در یکی از بندها هم آمده است که بخش خصوصی و دولتی نیازهای پژوهشی و طرحها و برنامه ها و نیازهای تحقیقاتی خود را از طریق قرارداد با دانشگاه ها اجرایی کنند.
 
اعضای هیئت علمی شرکتهای دانش بنیان تاسیس می کنند
عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس، به تبصره 4 ماده 19 لایحه برنامه پنجم اشاره کرد و توضیح داد: قانونی داریم که کارمندان دولت نمی توانند بیش از یک شغل داشته باشند اما در برنامه پنجم این اجازه به اعضای هیئت علمی و اساتید دانشگاه ها داده شد تا شرکتهای دانش بنیان راه اندازی کنند.

وی با بیان اینکه این امر در لایحه دولت دیده نشده بود، ادامه داد: طبق این تبصره اعضای هیئت علمی دانشگاه ها می توانند نسبت به تاسیس شرکتهای صددرصد خصوصی اقدام کنند این شرکتها برای انعقاد قرارداد پژوهشی با دستگاه های اجرایی مشمول قانون منع مداخله کارکنان در معاملات دولتی و تغییرات بعد از آن نخواهند بود. 
 
تکلیف دولت در زمینه حمایت از پایان نامه ها

نصیری قیداری با بیان اینکه نحوه حمایت از پایان نامه ها در برنامه پنجم توسعه آمده است، اضافه کرد: در ماده 20 قانون برنامه پنجم حمایت مالی از پایان نامه های تحصیلات تکمیلی دانشگاه ها و حوزه علمیه تاکید شده است. طبق این ماده دولت مکلف شده است تا از پایان نامه ها و رساله های دانشجویی که در راستای ارتقای بهره وری و حل مشکلات کشور باشد حمایت کنند.
 
وی اضافه کرد: از 5 ماده ای که در بخش فناوری در کمیسیون تلفیق بررسی شد، یک مورد "مکلف" و در چهار مورد دیگر دولت "مجاز" است. در صحن علنی پیشنهاد کردم که در ماده 22 دولت "مکلف" شود چون محوری ترین ماده آموزش عالی در میان این 5 ماده، ماده 22 است که شامل حمایت از نخبگان، اعطای بورس تحصیلی به نخبگان و حمایت از پایان نامه ها می شود.
  
تاسیس صندوق توسعه ملی برای تجاری سازی ایده های نو

عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس با تاکید بر تجاری سازی ایده های فناورانه، یاداور شد: تجاری سازی ایده های نو از جمله مواردی بود که در برنامه پنجم به آن توجه و تاکید شد که دراین زمینه بخش دولتی و خصوصی مشارکت داشته باشند.
 
نصیری از تاسیس صندوق "توسعه ملی" برای تجاری سازی ایده های نو خبر داد و اضافه کرد: تاسیس این صندوق از تاکیدات مقام معظم رهبری است که در حال حاضر اساسنامه این صندوق در حال تنظیم است. تاسیس این صندوق از اقدامات با ارزش دولت در زمینه تجاری سازی است که با حمایت از ایده های فناورانه، زمینه مناسبی برای تجاری سازی ایده ها فراهم می کند.
 
عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس، لایحه حمایت از شرکتهای دانش بنیان را از دیگر موارد حمایتی دولت از ایده های نو عنوان کرد و اظهار داشت: این لایحه روند خوبی را طی می کند و در حال حاضر ایرادات شورای نگهبان در مورد این لایحه در مجلس رفع شده است. در این لایحه 3 هزار میلیارد تومان اعتبار برای صندوق شرکتهای دانش بنیان پیش بینی شده است که در آینده به این میزان اضافه خواهد شد.
 
بورس ایده برای جلوگیری از سرقت های علمی
 
نصیری قیداری، بورس ایده را موضوع دیگر برنامه پنجم نام برد و خاطر نشان کرد: این مورد در لایحه دولت نیز تاکید شده  بود و ما هم تاکید کردیم این ماده می تواند جلوی سرقت های علمی را بگیرد ضمن آنکه بحث پتنت را روشن تر و شفاف تر عنوان می کند مکانیزمهای اجرایی این ماده در آیین نامه های اجرایی پیش بینی می شود.
کد خبر 1189849

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha