۲۹ آبان ۱۳۸۹، ۱۴:۳۵

گزارش خبری مهر /

جزئیات توافق 4 گانه نفتی دولت و مجلس در برنامه پنجم

جزئیات توافق 4 گانه نفتی دولت و مجلس در برنامه پنجم

دولت و مجلس برای افزایش ظرفیت تولید نفت و گاز، توسعه فعالیتهای اکتشافی، ساخت 2 پالایشگاه جدید، تدوین سند بالادستی انرژی، اختصاص 2 درصد درآمدهای نفتی به مناطق نفت و گازخیز و افزایش ضریب بازیافت مخازن در چهار ماده پیش نویس برنامه پنجم توسعه به توافق رسیدند.

به گزارش خبرنگار مهر، همزمان با آغاز شمارش معکوس برای اجرای برنامه پنجم توسعه این روزها اهالی بهارستان و دولتمردان در تمامی اهداف و برنامه های تعیین شده توسعه صنایع نفت و گاز به توافق دست یافته اند.

یکی از مهمترین محورهای صنایع نفت و گاز در برنامه پنجم توسعه افزایش ظرفیت تولید نفت و گاز کشور بوده است و با موافقت نمایندگان مجلس زمینه برای افزایش روزانه یک میلیون بشکه افزایش تولید طلای سیاه و 250 هزار بشکه تولید گاز طبیعی تا سال 1393 فراهم شده است.
 
بر اساس ماده 118 پیش نویس برنامه پنجم توسعه نمایندگان مجلس ضمن موافقت با پیشنهادات وزارت نفت خواستار افزایش ظرفیت نفت و گاز ایران با محوریت توسعه میادین مشترک هیدروکربوری و به ویژه پارس جنوبی شده اند.
 
استفاده از انواع روشهای اکتشاف، توسعه، تولید نفت و گاز، انتشار اوراق مالی ریالی و ارزی در داخل و خارج بدون تضمین دولت، استفاده از روش بیع متقابل با رعایت اصول قانون برنامه چهارم توسعه هم از مهمترین پیشنهادات مجلس در این بخش به شمار می رود.
 
یکی دیگر از توافقات مجلس و دولت توسعه فعالیتهای اکتشاف نفت و گاز در تمامی مناطق ایران به استثنای استانهای خوزستان، بوشهر و کهگیلویه و بویراحمد) بوده است.
 
در ماده 119 پیش نویس برنامه پنج توسعه توافق شده در این منطق فعالیتهای اکتشافی با ریسک پیمانکار برای تامین هزینه‌های اکتشافی در قالب قرارداد اقدام و در صورت کشف میایدن تجاری نفت و گاز هزینه‌های توسعه از محل فروش محصولات تولیدی میدان بازپرداخت شود.

چراغ سبز مجلس برای ساخت 2 پالایشگاه جدید
 
هفته گذشته پس توافق مجلس و دولت برای توسعه بخش بالادستی صنعت نفت در برنامه پنجم توسعه این توافقات برای توسعه صنایع پایین دستی این صنعت استراتژیک همچون ساخت و توسعه پالایشگاههای نفت و میعانات گازی هم حاصل شد.
 
به طوری که دو طرف در ماده 120 پیش نویس قانون برنامه پنج توسعه برای ساخت پالایشگاههای میعانات گازی ستاره خلیج فارس و پارس شیراز به منظور افزایش به ترتیب 360 و 120 هزار بشکه ظرفیت تولید فرآورده های نفتی به توافق نهایی دست یافته اند.
 
در این ماده مجلس از وزارت نفت درخواست کرده است تا زمان اتمام این دو پروژه پالایشگاهی، استفاده از روشهای تهاتری برای خرید و فروش نفت خام و فرآورده های مورد نیاز با تصویب شورای اقتصاد ضروری خواهد بود.
 
به وزارت نفت اجازه داده می‌شود در چهارچوب بودجه سنواتی از محل منابع داخلی شرکتهای تابعه و منابع خارجی ترجیحاً با مشارکت بخشهای خصوصی و تعاونی پس از تأیید شورای اقتصاد نسبت به تکمیل دو پالایشگاه میعانات گازی اقدام کند.
 
از سوی دیگر دولت مکلف شده است حداکثر یکسال پس از راه ‌اندازی این دو طرح برای واگذاری سهام خود به بخش غیر دولتی در چهارچوب قانون اصل 44 قانون اساسی اقدام کند.

سند بالادستی انرژی مهمترین ماموریت وزارت نفت
 
همچنین با موافقت اکثریت نمایندگان مجلس شورای اسلامی برخی از مفاد ماده 121 پیش نویس برنامه پنجم توسعه برای اجرا به تصویب رسیده است.
 
بر این اساس راه اندازی سامانه یکپارچه کنترل و اندازی گیری میزان تولید، فرآورش، انتقال، پالایش، توزیع و صادرات نفت خام، گاز طبیعی و فرآورده های نفتی حداکثر تا پایان سال دوم برنامه پنجم توسعه به وزارت نفت تکلیف شده است.
 
از سوی دیگر وزارت نفت باید به منظور افزایش و ارتقا ظرفیت علمی، فن آوری و نوآوری در صنعت نفت معادل یک درصد از اعتبارات طرحهای توسعه‌ای سالانه شرکتهای تابعه برای توسعه تکنولوژیهای اولویت دار نفت، گاز و پتروشیمی، بومی سازی فن آوریها و کاهش شدت انرژی اختصاص دهد.
 
یکی از مهمترین تکالیف واگذار شده به دولت در برنامه پنجم توسعه سند ملی راهبردی انرژی کشو را به عنوان سند بالادستی بخش انرژی برای یک دوره زمانی 20 و پنج ساله تا پایان سال اول برنامه تدوین و به اطلاع مجلس برساند.
 
بر اساس این مصوبه مجلس وزارتخانه های نفت و نیرو موظف شده اند با همکاری سایر دستگاههای ذیربط و هماهنگی معاونت راهبردی ریاست جمهوری در مدت یکسال پس از تهیه سند ملی راهبردی انرژی را به تصویب هیات دولت برسانند.
 
در همین حال به ‌منظور افزایش ظرفیت نفت قابل استحصال مخازن هیدروکربوری تا پنج سال آینده باید سالانه یک درصد ضریب بایزیافت مخازن افزایش یابد.
 
این در حالی است که وزارت نفت در این مدت باید برنامه جامع صیانتی و ازدیاد برداشت از مخازن هیدرو کربوری را با رعایت اولویت‌ بندی مخازن به ‌تفکیک نواحی خشکی و مناطق دریایی تدوین کند.
 
افزایش سالانه 20 درصدی خدمات سوخت رسانی به کشتی ها (بانکرینگ) در خلیج فارس و دریای عمان، اختصاص سالانه 2 درصد از محل درآمد حاصل از صادرات نفت و گاز را به‌ ترتیب یک سوم به استانهای نفت ‌خیز و گاز خیز، دو سوم شهرستانها و مناطق کمتر توسعه ‌یافته برای اجرا برنامه‌های عمرانی در قالب بودجه‌های سنواتی از دیگر تکالیف دولت در این ماده است.
کد خبر 1194913

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha