دکتر جفری ریمان استاد فلسفه دانشگاه امریکن در گفتگو با خبرنگار مهر درباره این موضوع که عالم علوم انسانی دارای مزایای یکسان با دانشمند علوم طبیعی در اجتماع نیست، بر این اساس چرایی انتخاب علوم انسانی از سوی شما به عنوان حوزه مطالعاتی چیست، گفت: به نظر میرسد که علوم انسانی دربردارنده شیوهها و متدهایی است که مناسب با موضوعات این حوزه مطالعاتی است. به عبارت دیگر روش و شیوه علوم انسانی با موضوعات آن در تناسب است.
وی یادآور شد: در حالی که علوم طبیعی مهم هستند ولی علوم انسانی به پرسشهایی میپردازد که در حیطه بررسی علوم طبیعی نیستند. پرسش در مورد ماهیت فرهنگ و موضوعات و مسائل ارزشی موضوعاتی هستند که به لحاظ درجه اهمیت از موضوعاتی که علوم طبیعی مورد بررسی قرار میدهد کم اهمیت تر نیستند.
مؤلف کتاب "عدالت و فلسفه اخلاق معاصر" در مورد چرایی انتخاب علوم انسانی (فلسفه) به عنوان حوزه مطالعاتی تأکید کرد: انتخاب فلسفه به عنوان یک رشته مطالعاتی و حوزه تحقیقاتی از سوی بنده بدین جهت بود که این حوزه به پرسشهای موجود در ذهن من بیشتر پاسخ میداد.
وی با اشاره به اینکه وقتی در دوران تحصیل با پرسشهایی مواجه میشدم، برای پاسخگویی بدان فلسفه را مناسبتر یافتم، افزود: فلسفه همیشه تلاش میکند براساس گستردهترین چشم انداز ممکن و موجود سؤال طرح کند. برای مثال ماهیت واقعیت، ماهیت و چیستی هستی، چیستی معرفت و دانش و ماهیت فضیلت و خیر از جمله موضوعاتی هستند که فلسفه آنها را مورد بررسی قرار میدهد.
مؤلف "در دفاع از فلسفه سیاسی" یادآور شد: پس از پنجاه سال تدریس در فلسفه آنرا به مانند روز اول جذاب و جالب توجه مییابم. وقتی روز را آغاز میکنم از این خوشحال هستم که امروز هم میتوانم در مورد فلسفه چیزی بخوانم یا بنویسم و یا به موضوعی فلسفی فکر کنم. در تدریس هم تلاش میکنم دانشجویانم را به فلسفه و لذت بردن از فلسفه ترغیب و تشویق کنم.
نظر شما