۲ آذر ۱۳۸۹، ۱۲:۵۲

در نشست کارشناسان تاکید شد:

واکنش متفاوت مردم محلات پایین تهران در حوادث مشابه میدان کاج

واکنش متفاوت مردم محلات پایین تهران در حوادث مشابه میدان کاج

مستشار دادگاه کیفری استان تهران در نشست بررسی ابعاد حادثه میدان کاج عنوان کرد که اگر این اتفاق در محلات دیگری از شهر تهران مانند شوش رخ می داد حس نوع دوستی مردم در کاهش جرم تاثیر می گذاشت.

به گزارش خبرنگار مهر، کارشناسان قضایی و حقوقی در نشستی که در دانشگاه تربیت مدرس برگزار شد، به بررسی ابعاد مختلف حادثه میدان کاج پرداختند. آنها یکی از عوامل دخیل قتل در ملا عام را برنامه های خشونت آمیز ماهواره ای و کمرنگ شدن حس نوع دوستی مردم حاضر در صحنه دانستند.

در این نشست فرجیها استادیار حقوق و استاد دانشگاه تربیت مدرس بیان کرد: واقعیتهای اجتماعی در بسترهای علمی نمی گنجد بلکه متغیرهای اجتماعی مسیر خود را می پیمایند.

وی با اعلام اینکه یکی از مهمترین عوامل گستردگی حادثه سعادت آباد رسانه ای شدن آن است افزود: در این حادثه که در ملا عام به وقوع پیوست، شاهد هستیم تردد مردم و دوستان دو طرف ماجرا هیچ تاثیری در این اتفاق ندارد. به نحوی که متهم این پرونده بعد از ارتکاب قتل از صحنه فرار نمی کند.

این استاد جرم شناسی گفت: این قتل در منطقه ای رخ داده است که انتظار چنین اتفاقی در آن محدوده را نداشتیم. شاید اگر این اتفاق در جای دیگری از شهر می افتاد کمتر رسانه ای می شد.

وی در ادامه گفت: اخبار مربوط به این موضوع سراسر از پیش فرضهای غیرواقعی بود که فقط به دلیل جنبه های ژورنالیستی به آنها پرداخته شده بود اما به جای اینکه وقایع را به این موضوعات که چه کسی در این ماجرا مقصر است تقلیل بدهیم باید بررسی کنیم زیرساختهای این اتفاق چه بوده است.

سابقه دادگاه قبلی مامور در مدیریت صحنه جرم تاثیر داشت

در ادامه این نشست والایی کارشناس نیروی انتظامی افزود: در بررسی این ماجرا تنها به همان اتفاق بسنده نکنیم و اتفاقات گذشته آن را نیز ببینیم.

وی با طرح این موضوع که چرا جامعه سازمانهای دیگر را رها کرده اند و تنها به چند دقیقه عملکرد پلیس متمرکز شده اند گفت: یک مامور پلیس باید صرف نظر از وظایفش، فردی با قابلیت های شناخت رفتاری جامعه و دارای فهم جامعه شناسی پلیسی و قضایی باشد.

والایی افزود: مدیریت یک صحنه جرم یعنی مدیریت کل آن حوزه، بنابراین یک مامور نیروی انتظامی باید در آن لحظه همه جوانب را در نظر بگیرد.

وی با بررسی تحلیل بکارگیری سلاح توسط مامور نیروی انتظامی بیان کرد: رفتار یک مامور متاثر از رویه های غالب یا عرف جامعه است. بنابراین باید بررسی کرد که آن مامور تا چه میزان حق استفاده از سلاح را داشته است.

والایی با مرور چگونگی وقوع حادثه میدان کاج اظهار کرد: لازمه بهره برداری مطلوب از عملکرد پلیس 110 میزان مشارکت مردم در اطلاع رسانی مناسب و به موقع است.

این کارشناس نیروی انتظامی ادامه داد: هر کسی باید بلافاصله مراتب وقوع جرم را به اداره پلیس اطلاع دهد. این اطلاع رسانی باید تا قبل از ورود پلیس به صحنه انجام گیرد چون نیروی انتظامی در هیچ جای دنیا قادر نیست که در همه صحنه های جرم حضور داشته باشد اما به کمک مردم می تواند خود را به محل حادثه برساند.

وی گفت: قانون تشخیص این موضوع را که از سلاح استفاده کند یا خیر به مامور نیروی انتظامی داده است نه به قاضی و جامعه. چون سلاح برای استفاده پلیس است و او باید در چارچوب قانون تشخیص دهد که چه زمانی از آن استفاده کند.

والایی اظهار کرد: مامور نیروی انتظامی باید تلاش کند که با کمترین آسیب موضوع را مدیریت کند.

وی به سابقه کاری مامور حاضر در صحنه میدان کاج اشاره کرد و گفت: سال 86 همین مامور با صحنه ای مواجه شد که در آن مجرم در حال تخریب قفل مغازه و شروع به سرقت بود و بعد از اینکه مداخله کرد مقاومت مجرم منجر به تیر اندازی از سوی مامور شد که در نهایت فرد متهم به سرقت مجروح شد.

والایی افزود: در حکم که دادگاه به این مامور داده بود آمد که وی می توانست مجرم را بدون استفاده از سلاح دستگیر کند بنابراین اجازه استفاده از سلاح را نداشته است. اکنون همین مامور وارد صحنه جرم جدیدی شده و می خواسته آن صحنه را مدیریت کند.

وی گفت: همه انتظارات از سازمان نیروی انتظامی عکس العمل سریع ماموران است به همین دلیل جانشین فرماندهی نیروی انتظامی با او برخورد انضباطی کرد.

وی با اعلام اینکه مامور نیروی انتظامی مدیریت کندی داشته است گفت: این مامور در صحنه جدید جرم با حفظ حیات دو نفر مواجه است. بنابراین باید موثرترین اقدام را در این صحنه انجام دهد. اما این مامور متاثر از پیشینه خود به مدیریت صحنه پرداخته است. درحالی که اگر سریع اقدام می کرد و آسیبی به مجرم می رسید آن موقع همه می گفتند دو نفر کشته شده است.

رسانه ای شدن حادثه میدان کاج در روند دادرسی تاثیر گذاشت

محمدحسین شاملو، مستشار دادگاه کیفری استان تهران هم که در این برنامه به عنوان کارشناس قضایی شرکت کرده بود با انتقاد از اینکه رسانه ای شدن حادثه میدان کاج در روند دادرسی آن تاثیر گذاشته گفت: زیر سوال بردن پلیس، زیرسوال رفتن امنیت جامعه است در حالی که نباید عملکرد یک مامور نیروی انتظامی را به کل آن سازمان تعمیم داد.

وی در ادامه تصریح کرد: اگر این اتفاق در جای دیگری مانند میدان شوش رخ می داد حس نوع دوستی مردم بیشتر در این حادثه دخیل بود اما این اتفاق در محله ای رخ داد که برخی از مردم به جای اینکه در کنار هم راه بروند و دست فرزندانشان را بگیرند متاسفانه هر کدام با سگهایشان در خیابانها قدم می زنند بنابراین فاصله گرفتن حس نوع دوستی و فرهنگ یاری رساندن به مصدوم از جامعه باعث شده که حس مسئولیت پذیری و مهربانی مردم هم کمتر شود.

وی برنامه های خشونت آمیز ماهواره ای را دلیل دیگری برای از بین رفتن قبح قتل در ملا عام دانست و گفت: تاثیر برنامه های ماهواره ای در افزایش میزان خشونت در جامعه و ارتباط نامشروع افراد کم نیست.

شاملو گفت: شاید در میان افرادی که شاهد آن صحنه بودند عده ای هم از دیدن این ماجرای خشونت آمیز لذت هم بردند! بنابراین این موضوع یک دمل چرکین بود که باز شد چون از این موارد در جامعه کم نیست.

کد خبر 1196986

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha