۶ آذر ۱۳۸۹، ۸:۵۸

افزایش چشمگیر زمین لرزه/

کرمان طی چهار روز 15 بار لرزید

کرمان طی چهار روز 15 بار لرزید

کرمان - خبرگزاری مهر:‌ افزایش چشمگیر زمین لرزه ها در استان زلزله خیز کرمان در حالی روی داده است که تنها طی چهار روز گذشته 15 زمین لرزه بالای 3 ریشتر در کرمان به وقوع پیوست که نشان از لزوم هوشیاری مردم برای مقابله با بروز زمین لرزه احتمالی دارد.

به گزارش خبرنگار مهر در کرمان، استان کرمان با 18 گسل اصلی زلزله خیز که هر کدام شامل صدها گسله کشف شده و کشف نشده هستند به یکی از مشهورترین مناطق زلزله خیز جهان تبدیل شده است و طی سالهای اخیر نیز کرمان هزینه های سنگینی به خصوص در زمین لرزه های بم و زرند و نگار پرداخت کرده است.

کرمان طی یکصد سال گذشته بیشترین تلفات جانی زمین لرزه های کشور را به خود اختصاص داده است و این نشان از لزوم هوشیاری همیشگی مردم و مسئولان استان کرمان در مقابل این خطر بالقوه دارد.

زمین لرزه های کرمان ادامه دارد

آنچه که موضوع زمین لرزه را در کرمان طی ماه گذشته حساس کرده است افزایش چشمگیر زمین لرزه های استان کرمان است که می توان به زمین لرزه های شدید 4.4 و 5 ریشتری فاریاب و همچنین زمین لرزه های اخیر گسل بزرگ کوهبنان در مناطق مختلف اشاره کرد که بزرگترین این زمین لرزه ها نیز 4.4 ریشتر در خانوک در نزدیکی کرمان بوده است.

نکته قابل تامل این است که تنها طی چهار روز در استان کرمان 15 زمین لرزه بالای 3 ریشتر روی داده است که اکثرا در مجاورت مراکز جمعیتی بوده اند به گونه ای که در هر روز چهار زمین لرزه نسبتا شدید روی داده است که بین 3 تا 4 ریشتر شدت داشته اند و این روند همچنان ادامه دارد.

مراکز این زمین لرزه ها در فاریاب، هجدک، خانوک، چترود، کرمان و کهنوج بوده است و در پاریز نیز چندین زمین لرزه 2.5 تا 3 ریشتر روی داده است.

بیشترین زمین لرزه در فاریاب در جنوب کرمان با هشت زمین لرزه، خانوک در نزدیکی شهر کرمان سه زمین لرزه و هجدک و چترود در نزدیکی شهر کرمان با چهار زمین لرزه بوده است.

گسلهای کرمان فعال شده اند

این آمار طی ماه گذشته بسیار بیشتر از 15 زمین ثبت شده است هر چند که تاکنون هیچ اطلاع رسانی رسمی در این خصوص صورت نگرفته است اما بروز این تعداد زمین لرزه که در تمامی سایتهای زلزله نگاری کشور به ثبت رسیده اند نشان از افزایش فعالیت زمین لرزها در کرمان دارد که تمرکز آنها بیشتر روی گسل فاریاب در جنوب کرمان و گسل زرند به خصوص در روستاهای نزدیک به شهر کرمان است.

استان کرمان در ماههای اخیر نیز شاهد بروز زمین لرزه ای ویرانگر در بخش نگار شهرستان بردسیر نیز بوده است که طبق گفته مسئولان استان کرمان این زمین لرزه 5.6 ریشتری موجب ویرانی بیش از دو هزار خانه شد که کار بازسازی این واحد های مسکونی که در مناطق سردسیر کرمان قراردارند با شروع فصل سرما همچنان ادامه دارد و پایان نیافته است.

مردم کرمان زمین لرزه بم را فراموش کرده اند

هر چند که تاکنون هیچ قانون علمی ثابت شده ای در راستای پیش بینی بروز زمین لرزه کشف نشده است اما افزایش فعالیتهای گسلها نشانه مهمی در راستای بروز زمین لرزه است و در استان کرمان که از مهمترین مناطق زلزله خیر کشور محسوب می شود آمادگی مردم و مسئولان برای مقابله با زمین لرزه امری بسیار ضروری است هر چند که به نظر می رسد این آمادگی بین مسئولان استان کرمان وجود دارد و سیستمهای مدیریت بحران حداقل در مراحل ابتدایی در کرمان طراحی شده است اما نباید فراموش کرد که مهمترین نقش در راستای کمبود تلفات زمین لرزه های احتمالی را مردم به عهده دارند اما گویی مردم کرمان بار دیگر زمین لرزه های بم و زرند را فراموش کرده اند.

زمین لرزه بم حداقل باید به عنوان درس عبرتی برای مردم شهرهای بزرگ استان کرمان به خصوص شهر کرمان در مقابل بروز چنین حوادثی تبدیل شده باشد اما به نظر می رسد مردم کرمان فراموش کرده اند که در یکی از زلزله خیز ترین مناطق جهان زندگی می کنند و حفظ آمادگی در مقابل این سانحه طبیعی مهمترین عامل در کاهش تلفات است.

اکثر ساختمانهای مراکز جمعیتی شهری غیر مقاوم هستند

مقاوم سازی ساختمانها مهمترین مسئله برای کاهش تلفات ناشی از زمین لرزه احتمالی است اما متاسفانه در شهر کرمان و بسیاری از مراکز مهم جمعیتی در استان اکثر ساختمانها دارای عمر بسیار بالا و ساخته شده توسط مصالح غیر مقاوم و سنگین است این مورد به خصوص در شهر کرمان به خوبی احساس می شود.

بالا آمدن سطح آبهای زیر زمینی موجب تشدید قدرت زمین لرزه می شود

هرچند که با اختصاص وامهای مسکن مهر طی سالهای گذشته شاهد افزایش ساخت و سارها هستیم اما واقعیت این است که اکثر سازه های شهر کرمان غیر مقاوم هستند و مهمترین عامل خطر ساز در صورت بروز زمین لرزه بالا آمدن سطح آبهای زیر زمینی است که در صورت بروز زمین لرزه موجب تشدید تلفات خواهد شد.

مقاوم سازی در بسیاری از مناطق روستایی کرمان در حال انجام است اما مسئولان با توجه به شرایط خاص استان کرمان باید در یک برنامه ریزی منسجم و زمان بندی شده و با همکاری دستگاههای مختلف در راستای مقاوم سازی ساختمانهای قدیمی شهر کرمان چاره اندیشی کنند.

این مشکل در بسیاری از شهرهای دیگر استان کرمان به جزء بم وجود دارد و باید مورد اهتمام جدی مسئولان قرار گیرد.

آموزش همگانی حلقه فراموش شده مدیریت بحران

نکته قابل تامل دیگر اینکه متاسفانه بحث آموزش و اطلاع رسانی و هشدار در زمانهای بحرانی به مردم جزئی فراموش شده در برنامه ریزی مسئولان است.

کمتر رسانه ای در استان کرمان اقدام به آگاه سازی مردم کرمان در خصوص زمین لرزه می کند و همین مسئله موجب شده مردم خطر زمین لرزه را در هیاهوی مشکلات روزمره زندگی فراموش کنند و فکر اینکه شاید فاجعه هایی همچون زمین لرزه بم در شهرهای دیگر نیز تکرار شود در ذهن مردم وجود ندارد.

لزوم مقاوم سازی منازل مسکونی، رعایت چینش صحیح وسایل منزل، بیمه منازل مسکونی در مقابل زمین لرزه، تهیه بسته های غذایی و بهداشتی، مشخص کردن نقاط امن منازل از مهمترین مسائل در مقابل زمین لرزه هستند که در کمتر خانه ای رعایت شده اند.

دستگاههای آموزشی و فرهنگی نیز تاکنون فعالیت قابل توجه و منسجمی در این خصوص انجام نداده اند و این حلقه بسیار مهم از زنجیره مدیریت بحران مفقود شده است و یا اینکه بسیار کم رنگ دنبال شده است.

بار دیگر به مردم استان کرمان باید یاد آوری شود در استانی زندگی می کنند که طی یکصد سال گذشته بیشترین میزان تلفات انسانی و مالی را در خصوص بروز زمین لرزه پرداخت کرده است و رعایت نکات ایمنی در این استان بسیار ضروری و از مهمترین اصول زندگی در زلزله خیز ترین استان کشور است.

کد خبر 1198794

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha