به گزارش خبرنگار مهر، محسن آسوری پیش از ظهر شنبه در پنجمین جلسه کارشناسان حاکمیت بالینی بیمارستان های مازندران در ساری افزود: نهادینه شدن حاکمیت بالینی نیازمند تغییر نگاه و فرهنگ است.
وی با بیان اینکه سال ها کارکنان مراکز درمانی و بیماران به یک فرهنگ عادت کرده اند تصریح کرد: تغییر دیدگاه زمان بر است.
آسوری با اشاره به اینکه ایجاد رضایت مندی در بیمار و کاهش خطاهای پزشکی، گام نخست استقرار حاکمیت بالینی در مراکز درمانی است اظهار داشت: بیشترین نارضایتی در اورژانس بیمارستان ها دیده می شود چرا که اورژانس، پیشانی بیمارستان است و بیماران با حالت های خاصی به آن مراجعه می کنند، توقعات به حقی دارند که باید انجام شود.
وی با بیان اینکه در نظام ارزشیابی، بیمارستان های دولتی در سطح بالایی قرار گرفته اند خاطرنشان کرد: شش بیمارستان دولتی در سطح مازندران از نظر رضایت مندی بیماران در سطح بالایی قرار دارند.
آسوری اظهار داشت: با اجرای طرح حاکمیت بالینی در صدد هستیم تا پزشکان، اشتباه و خطاهای خود را گزارش دهند تا با جمع آوری خطاها و نظارت بیشتر، در جهت رفع موانع گام برداریم.
مسئول بخش حاکمیت بالینی دانشگاه علوم پزشکی مازندران گفت: سازمان های ارائه دهنده خدمات سلامت، جزو پیچیده ترین سازمان ها هستند چرا که ارائه دهندگان این خدمات و دریافت کنندگان و همچنین فرآیندهای خدمات رسانی متعدد و متنوع هستند.
افشین امیرخانلو با اشاره به اینکه خطر در بیمارستان ها بسیار زیاد است اظهار داشت: بیمارستان ها جزو نخستین مراکز پر مخاطره در دنیا هستند و باید ایمنی بیمار را در این مراکز تامین کنیم.
وی با بیان اینکه در دنیا از هر 100 مورد پزشکی، 11 مورد خطای پزشکی اتفاق می افتد تصریح کرد: وضعیت ما در این حوزه مشخص نیست.
امیرخانلو یادآور شد: بسیاری از مشکلات در مراکز درمانی از جمله تاخیر ارائه دهندگان خدمت را می توان با مداخله مدیریتی برطرف کرد.
وی با اشاره به اینکه در بحث رسیدگی به شکایات پزشکی دنبال توجیه نیستیم، خاطرنشان کرد: نتایج آنالیز شکایت ها در کمیته های مختلف مطرح و رسیدگی می شوند.
نظر شما