۷ آذر ۱۳۸۹، ۱۰:۱۱

قانون هدفمندی یارانه ها برخاسته از نیاز فطری مردم است

قانون هدفمندی یارانه ها برخاسته از نیاز فطری مردم است

رشت - خبرگزاری مهر: یک مدرس دانشگاه در رشته اقتصاد گفت: ضرورت وضع قانون هدفمند کردن یارانه ها برخاسته از نیاز اساسی و فطری مردم است، بنابراین با استقبال عمومی جامعه همراه است.

غلامرضا خانکشی پور در گفتگو با خبرنگار مهر افزود:  در راستای اجرای قانون هدفمند کردن یارانه ها مخالفتهایی در سطح جامعه دیده می شود که ناشی ازتجربه ذهنی ناموفق و مقطعی قوانین در دولتهای گذشته است.

وی همچنین اظهارداشت: در شرایطی که اجرای قانون هدفمندی یارانه ها به شدت نیازمند همگرایی و هم افزایی است، برخی از مجریان بدنه دولت بدون پشتوانه علمی و نیز ابهام افکنی در صدد وانمود کردن ضعف این قانون و نیز دولت هستند.

اجرای قانون هدفمندی یارانه ها به شدت نیازمند همگرایی و هم افزایی است

این مدرس دانشگاه با بیان اینکه برای رسیدن به اهداف هر قانونی وابسته به دو متغیر یکی میزان جامع بودن و قدرت و ضعف خود قانون و دیگری نحوه اجرای آن است، در خصوص برخورداری کامل قانون هدفمندی یارانه ها نسبت به متغیر نخست مورد اشاره اظهار داشت: قانون هدفمند شدن یارانه ها مورد حمایت اکثر اقتصاددانان کشور قراردارد که بازتاب نظرات اقتصادی آنان موید این مطلب است.

وی در خصوص ارزیابی نحوه اجرای قانون هدفمندی یارانه ها در کشور به عنوان متغیر مهم دوم و موثر در توفیق این قانون افزود: نحوه اجرا به عنوان یک شرط اساسی در توفیق هر قانونی مطرح بوده که به اجزای مجریانی که در بدنه دولت هستند، مرتبط است.

خانکشی پور گفت: این موضوع در مورد قانون هدفمند شدن یارانه ها از اهمیت دوچندانی برخوردار است زیرا این قانون به شدت نیازمند تعامل جمعی، همگرایی و هم افزایی است و در چنین شرایطی اگر مجریان قانون، بطورعمیق به روح قانون باور نداشته و در اجرای آن تعلل کنند، آیا به درستی می توان در بررسی هریک از این دو متغیر به قضاوت نشست؟

وی عنوان کرد: این درحالیست که عده ای از مجریان که در بدنه دولت هستند، بدون پشتوانه علمی، مباحثی را مطرح می کنند که به ابهام افکنی در سطح مردم و اقشارعلمی با برگزاری مناظره ها در محافل مختلف مانند محافل دانشگاهی دامن می زند.

این کارشناس ارشد مسائل اقتصادی افزود: حقانیت این قانون را باید در برآیند نظرات مخالفان و موافقان آن جستجو کرد، باید دید مخالفان این قانون چه کسانی هستند و انگیزه یا علت مخالفت آنها چیست؟

وی ادامه داد:  قانون هدفمند شدن یارانه ها در 16 ماده و 16 تبصره به طور مشخص بیان کننده ابعاد مختلف خود است به همین دلیل در واقع هیچ اقتصاد دانی با اساس طرح مخالف نیست و حتی اختلاف 40 درصدی بین لایحه ای که دولت ارائه کرده بود و قانونی که درنهایت از سوی مجلس به تصویب رسد هم از قدرت و قوت آن نکاست و درنهایت مورد حمایت کامل اقتصاددانان جامعه قرارگرفت.

وی همچنین در پاسخ به این سئوال که " با توجه به نظرات جنابعالی موضوع قانون در حقیقت اقتصادی است، اما به نظر می رسد مخالفتها، مخالفتهای سیاسی باشد و انگیزه های سیاسی دخیل در برخی مخالفتهاست، آیا این موضوع به عنوان سئوال قابل تحلیل است؟ " تصریح کرد: در واقع باید به این سئوال پاسخ دهیم که چرا قانونی که به لحاظ محتوا مشکل ندارد در آن تشکیک صورت می گیرد.

مخالفتهای موجود با قانون هدفمندی یارانه ها در بارزترین شکل آن جنبه سیاسی دارد

خانکشی پوربا بیان اینکه مخالفتهای موجود با قانون هدفمندی یارانه ها در بارزترین شکل آن جنبه سیاسی دارد، افزود: این مخالفتها به دودسته مخالفتهای سیاسی و مخالفتها در سطح مردم تقسیم بندی می شود.

وی با اشاره به حمایت اکثر اقتصاد دانان کشور از این قانون در توضیح معرفی مخالفان گروه نخست به عنوان مخالفان سیاسی قانون هدفمندی یارانه ها خاطرنشان کرد: مخالفتهای دسته نخست با قانون هدفمندی یارانه ها از سوی دو گروه از مخالفان سیاسی و بدون هیچ دلیل متقن علمی صورت می گیرد و هدف این مخالفان٬ ناکارآمد جلوه دادن دولت و تصاحب فضای سیاسی و انتخاباتی آینده به نفع خویش است.

این مدرس دانشگاه در ادامه گفت: برخی از این مخالفان به عنوان گروه نخست بدون هیچ دلیل متقن اقتصادی و تنها با بیان ابهام و ایجاد تردید در پی ضعیف نمایی دولت و این قانون هستند، این گروه مترصدند تا پس از شکست قانون خود را به عنوان ناجی سیاسی جا زده و آرای آینده انتخابات را از آن خود کنند، این یک نوع مخالفت است که ریشه در بازیهای سیاسی داشته و گفتمان اقتصادی محلی برای استدلال رد و یا اثبات برای این گروه نیست.

وی افزود: اما گروه دیگری نیز هستند که مخالفتهای آنها برباورهای خود ساخته استوار است، این گروه پس از مواجه شدن در تحقق این اقدام شجاعانه و مدبرانه از سوی دولتی که آن را به شیوه های نادرست در جریان رقابت در انتخابات نقد می کردند، در مقام مخالفت با این قانون برمی آیند.

روح حاکم بر هدفمندی یارانه ها، فقرزدایی است

خانکشی پوردر بیان مخالفتهای که در سطح عامه مردم در واکنش به وضع این قانون دیده می شود، افزود: روح حاکم بر قانون هدفمند شدن یارانه ها، عدالت و فقرزدایی است، قانونی که دولتهای پیشین قابلیت اجرای آن را درخود ندیدند، ضرورت وضع این قانون چون برخاسته از نیاز اساسی و فطری مردم است، بنابراین با استقبال عمومی جامعه همراه است اما درعین حال مخالفتهای را نیز در سطح عده ای مردم شاهدیم که ناشی ازتجربه ذهنی ناموفق و مقطعی قوانین در دولتهای گذشته است.

وی گفت: این عده به یاد دارند که در دولت سازندگی یارانه مرغ قطع  و به جای آن یارانه نقدی پرداخت شد و متاسفانه بیش از دو یا سه بار این یارانه نقدی پرداخت نشد.

این مدرس دانشگاه افزود: این تجربه دولت در کنار سایر مواردی که می توان به آن اضافه کرد، این سئوال را درذهنها ایجاد می کند که تا چه اندازه این دولت برتعهدات خود پایبند خواهد ماند؟ چراکه چنانچه این بار نیز عملکرد دولت مانند دولت و مجلس های ماضی باشد، فشار اقتصادی شدیدی برگرده ملت تحمیل خواهد شد.

خانکشی پوردرادامه یادآورشد: حسن نظر و نگاه اقتصادی موجب ارزیابی منطقی در معرفی و بررسی و نیز در نهایت اجرای درست قانون هدفمند شدن یارانه ها خواهد شد.

کد خبر 1199660

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha