به گزارش خبرگزاری مهر، دوربین های تله ای نصب شده در این منطقه موفق شدند در مدت کمتر از چهار روز تصاویر زیادی از خرس های قهوه ای، روباه ، گرگ، گراز و شغال تهیه کنند.
مهدی چلانی، عضو کانون پژوهش محیطبان که اقدام به نصب دوربین های تله ای در این منطقه کرده بود گفت: 14 دوربین تله ای تنها در منطقه آب سپاه در قسمت مرکزی منطقه حفاظت شده دنا نصب کردیم و با توجه به وجود دو لاشه الاغ در این منطقه، دوربین ها را اطراف این لاشه ها قراردادیم تا واکنش جانوران مختلف را به ثبت برساند.
وی افزود: نکته جالب در تصاویر بدست آمده این بود، که این لاشه ها به دفعات و طی چهار روز متوالی چندین بار مورد استفاده خرس، گرگ، پلنگ ،سیاه گوش، گراز، روباه و شغال و حتی عقاب طلایی قرار گرفت که تصاویر همه آنها موجود است اما چون دوربینهای مورد استفاده بسیار قدیمی و دارای برخی ایرادات فنی بودند، عکس ها از کیفیت چندانی برخوردار نیستند ضمن اینکه رد پا و مدفوع پلنگ نیز در کنار لاشه ها یافت شد که نشان می داد پلنگ نیز از این لاشه ها تغذیه کرده است.
این پژوهشگر جوان خاطر نشان کرد: حضور سه خرس قهوه ای یعنی یک ماده و توله و نیز یک خرس قهوه ای نر و ثبت رفتارهای این حیوان بسیار جالب توجه بود.
وی افزود: بر اساس تصاویر تهیه شده ابتدای هر غروب تا پاسی از شب لاشه ها مورد استفاده حیواناتی چون عقاب طلایی، روباه ، گراز، شغال و گرگ قرار می گرفته و آخرین حیوان تغذیه کننده خرس ها بودند که بعد از تغذیه از گوشت لاشه ، مابقی لاشه را زیر خاک مدفون کرده تا مورد استفاده حیوانات دیگر قرار نگیرد اما روز بعد مجددا حیوانات گوشتخوار دیگر از روی بو و خون موجود در منطقه لاشه را از زیر خاک بیرون کشیده و مورد استفاده قرار می دادند تا اینکه دوباره خرس ماده به همراه توله اش از راه می رسیده و این چرخه مرتب تکرار می شد.
وی افزود: ظاهرا نور فلاش و صدای شاتر دوربین ها باعث جلب توجه و احساس ناامنی در خرس ماده شده به طوریکه با شناسایی موقعیت دوربین ها که به سنگهای بزرگ بسته شده بودند و حتی توسط سنگها استتار داشتند حمله برده و گاه دوربین ها را به این طرف و آن طرف پرتاب کرده که ما روز بعد، از روی آثار پنجه و دستان خونی که روی دوربین ها بود متوجه می شدیم خرس آنها را از موقعیت شان خارج کرده است.
وی افزود: در یک مورد دیگر نیز خرس مادر لاشه الاغ را تا 30 متر با خود روی زمین کشیده تا نهایتا آن را زیر یک درخت دفن می کند.
چلانی یادآور شد: منطقه حفاظت شده دنا بدون شک یکی از بهترین زیستگاههای حیات وحش در زاگرس مرکزی به شمار می رود که از ارزش های بالایی برخوردار است و همین که در یک نقطه به فاصله چهار کیلومتر از هم تصاویر سه خرس و گونه های دیگر جانوری به ثبت رسیده ، نشان می دهد که این منطقه از غنای خوبی برخوردار است و نیازمند توجه بیشتر مسئولان است.
نظر شما