دکتر عظیم حمزئیان در گفتگو با خبرنگار مهر در مورد اینکه علوم انسانی بسیار گسترده هستند و عالمان یک علم انسانی به علوم دیگر نیازمند هستند. شما به کدامیک از علوم انسانی دیگر در رشته خود بیشتر نیاز دارید؟ گفت: باگستردگی علوم انسانی و پیچیدگی خود انسان هر رشتهای از علوم انسانی به رشتههای دیگر نیازمند است. من به عنوان استاد فلسفه یا آشنا با مباحث فلسفی نیازمند بعضی از حوزههای علوم انسانی مانند روانشناسی و جامعهشناسی هستم تا انسان انتزاعی مطرح شده در فلسفه را از نگاههای روانشناختی یا جامعهشناختی هم ببینم. علاوه بر آنکه بحث فلسفه دین و فلسفه علم ارتباط زیادی با بحثهای جامعهشناسی دین و رفتار شناسی دین دارد از این جهت به این دو علم احتیاج بیشتری احساس میکنم.
این مدیر گروه فلسفه ادیان دانشگاه سمنان درمورد اینکه در جهانی که به میان رشتهای معروف است شما چگونه با مسئله تخصص کنار میآیید ؟چگونه سعی میکنید که متخصص رشته خود باشید؟ همچنین اظهارداشت: میان رشتهای بودن خودش هم یک نوع تخصص است. ولی تخصصی بین تخصصهای مختلف. از این جهت کسانی که در حوزههای خاصی تخصص پیدا کردند ناچارند و ضرورت دارند که گذری هم به رشتههای دیگر بزنند . این البته باعث میشود که علم دومی که مطالعه میکنند شاید به اندازه علم اولی که در آن مطالعه میکنند شاید در آن تخصص لازم و کافی نداشته باشند. شاید نیازی هم به آن مقدار از تخصص دوم هم نباشد ولی باید تا حدی که نیاز آنها را برآورده میکند و میتوانند از آن علم نیازهای خودشان را پاسخ دهند مراجعه کنند و از این جهت علم دوم یک مقدار غیر تخصصیتر از علم اول میشود که از آن هم گریزی نیست.
این استاد گروه فلسفه دانشگاه سمنان در مورد اینکه متخصصان علوم انسانی تاچه اندازه باید از تحولات علوم طبیعی مطلع باشند نیز گفت: در برخی از حوزههای علوم انسانی تحولات علوم طبیعی تا اندازه زیادی دخالت دارند به خصوص علوم انسانی تازه تأسیس شده و تازه به علم تبدیل شدهای مانند جامعه شناسی و روانشناسی. ولی برخی از علوم انسانی دیگر که دارای قدمت بیشتری هستند یک مقدار از ثبات از بخشهای دیگر بیشتر برخوردارند. آشنایی با مباحث علوم طبیعی در حدی که نیاز است و یا بعضی از نظریات علوم انسانی ازجمله نظریات فلسفی که پایهای از مباحث علوم طبیعی را به عنوان مقدمه خودشان انتخاب کردهاند لازم و ضروری به نظر میرسند.
نظر شما