۱ دی ۱۳۸۹، ۹:۵۰

علوم انسانی و مسئله تخصص-25/

میان‌رشته‌ای بودن خود نوعی تخصص است

میان‌رشته‌ای بودن خود نوعی تخصص است

مدیر گروه فلسفه ادیان دانشگاه سمنان درمورد علوم انسانی و مسئله تخصص گفت: باگستردگی علوم انسانی و پیچیدگی خود انسان هر رشته‏ای از علوم انسانی به رشته‏های دیگر نیازمند است. در این منظومه می‌توان میان‌رشته‌ای بودن را نوعی تخصص دانست.

دکتر عظیم حمزئیان در گفتگو با خبرنگار مهر در مورد اینکه علوم انسانی بسیار گسترده هستند و عالمان یک علم انسانی به علوم دیگر نیازمند هستند. شما به کدامیک از علوم انسانی دیگر در رشته خود بیشتر نیاز دارید؟ گفت: باگستردگی علوم انسانی و پیچیدگی خود انسان هر رشته‏ای از علوم انسانی به رشته‏های دیگر نیازمند است. من به عنوان استاد فلسفه یا آشنا با مباحث فلسفی نیازمند بعضی از حوزه‏های علوم انسانی مانند روانشناسی و جامعه‌شناسی هستم تا انسان انتزاعی مطرح شده در فلسفه را از نگاههای روانشناختی یا جامعه‌شناختی هم ببینم. علاوه بر آنکه بحث فلسفه دین و فلسفه علم ارتباط زیادی با بحثهای جامعهشناسی دین و رفتار شناسی دین دارد از این جهت به این دو علم احتیاج بیشتری احساس می‎کنم.

این مدیر گروه فلسفه ادیان دانشگاه سمنان درمورد اینکه در جهانی که به میان رشته‏ای معروف است شما چگونه با مسئله تخصص کنار می‏آیید ؟چگونه سعی می‎کنید که متخصص رشته خود باشید؟ همچنین اظهارداشت: میان رشته‏ای بودن خودش هم یک نوع تخصص است. ولی تخصصی بین تخصصهای مختلف. از این جهت کسانی که در حوزه‏های خاصی تخصص پیدا کردند ناچارند و ضرورت دارند که گذری هم به رشته‏های دیگر بزنند . این البته باعث می‎شود که علم دومی که مطالعه می‎کنند شاید به اندازه علم اولی که در آن مطالعه می‏کنند شاید در آن تخصص لازم و کافی نداشته باشند. شاید نیازی هم به آن مقدار از تخصص دوم هم نباشد ولی باید تا حدی که نیاز آنها را برآورده می‎کند و می‏توانند از آن علم نیازهای خودشان را پاسخ دهند مراجعه کنند و از این جهت علم دوم یک مقدار غیر تخصصی‎تر از علم اول می‏شود که از آن هم گریزی نیست.

این استاد گروه فلسفه دانشگاه سمنان در مورد اینکه متخصصان علوم انسانی تاچه اندازه باید از تحولات علوم طبیعی مطلع باشند نیز گفت: در برخی از حوزه‎های علوم انسانی تحولات علوم طبیعی تا اندازه زیادی دخالت دارند به خصوص علوم انسانی تازه تأسیس شده و تازه به علم تبدیل شده‏ای مانند جامعه شناسی و روانشناسی. ولی برخی از علوم انسانی دیگر که دارای قدمت بیشتری هستند یک مقدار از ثبات از بخشهای دیگر بیشتر برخوردارند. آشنایی با مباحث علوم طبیعی در حدی که نیاز است و یا بعضی از نظریات علوم انسانی ازجمله نظریات فلسفی که پایه‏ای از مباحث علوم طبیعی را به عنوان مقدمه خودشان انتخاب کرده‏اند لازم و ضروری به نظر می‏رسند.

کد خبر 1200574

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha