به گزارش خبرنگار مهر در کرمان، در حالیکه در بخشهای مختلف کشور روزانه میلیونها تومان صرف تولید و خرید قند، چیپس و صدها مواد غذایی مضر برای سلامت مردم می شود و در نهایت نیز نتیجه ای جز بروز بیماریهای مختلف ندارد، هزاران تن خرما به عنوان قند طبیعی که مصرف آن از لحاظ بهداشتی و حتی دستورات دینی نیز تاکید شده است در قطب تولید خرمای مضافتی کشور در حال از بین رفتن است.
این روزها طعم شیرین خرما هم به کام نخلداران بمی تلخ شده است و کشاورزان محروم منطقه به خصوص خرده مالکان با چالشهای اقتصادی فراوان مواجه شده اند.
برنامه عملی برای خارج شدن خرما از بحران وجود ندارد
خرمای بم که طی سالهای گذشته بخش قابل توجهی از بازار کشورهای اسلامی به خصوص در ماه رمضان و همچنین استانهای مختلف کشور را فراهم می کرد امروز در انبارها و سردخانه های خرمای استان کرمان محبوس شده است و هنوز برنامه عملی برای خارج شدن خرما از بحران ارائه نشده است.
خشک شدن هزاران تن خرما دقیقا چند روز به زمان برداشت محصول،حکایت عملی برای ضرب المثل "دست ما کوتاه و خرما بر نخیل است"، حکایتی که امروز کشاورزان بمی از آن به تلخی یاد می کنند و بروز چنین پدیده ای را حتی پیرترین کشاورز بمی هم به یاد نمی آورد.
محصول خرما به عنوان مهمترین محصول کشاورزی استان کرمان پس از پسته تنها مختص به شهرستان بم نیست بلکه خرما اقتصاد تک محصولی سه شهرستان شرق استان کرمان شامل بم، فهرج و ریگان را تشکیل می دهد و هزاران کشاورز محروم این منطقه هم اکنون با چالشهای گسترده اقتصادی مواجه شده اند.
هشدار نسبت به بروز معضلات اجتماعی
گسترش آفتهای مختلف همچون زنجره خرما و تغییر اقلیم منطقه و افزایش بیش از حد هوا نیز نشان داد که خرما مصداق "بادمجان بم آفت ندارد" نیست بلکه با وجود صرف میلیونها تومان بودجه هیچ اثری در خصوص کاهش آفت زنجره خرما در نخلستانهای بم دیده نمی شود بلکه همه ساله شاهد خسارت هنگفت این آفت به محصول خرما هستیم.
وجود مشکلات اقتصادی در منطقه و نزدیکی شهرستانهای شرقی کرمان به مرزهای شرقی موجب شده است برخی مسئولان نیز طی ماههای اخیر بارها نسبت به بروز معضلات احتمالی اجتماعی در این شهرستانها هشدار دهند که در این خصوص چاره اندیشی مسئولان حائز اهمیت است.
95 هزار تن خرمای بم فروش نمی رود
هم اکنون قطار مشکلات کشاورزان خرما کاران شرق کرمان که با شیوع آفت زنجره در ابتدای امسال سوکت حرکت را کشید ادامه دارد و پس از گذشت از مشکلاتی همچون افزایش ناگهانی دما و ریزش نیمی از محصول منطقه و کاهش 80 هزار تنی محصول و پس از آن کاهش چشمگیر قیمت محصول باقیمانده به نصف قیمت سال گذشته به ایستگاه دلال های رسید و کشاورزان بی پول مجبور به فروش خرما به دلالان با قیمتهای نازل شدند و امروز نیز کشاورزانی که توانسته اند محصول خود را از این موانع گذر دهند بیش از یک سوم کل محصول خرما را در سردخانه ها انبار کرده اند و کسی حاضر به خرید محصول نیست.
سرپرست جهاد کشاورزی بم در خصوص مشکلات خرمای این شهرستان اظهارداشت: شیوع آفات، خشکیدگی خرما، عدم بسته بندی مناسب، نبود برند اختصاصی، صادرات خرمای مناطق مختلف به نام خرمای بم و فروش نرفتن خرما مهمترین مشکلاتی است که کشاورزان را با چالش مواجه کرده است.
محمد زنگی ادامه داد: با وجود تمام این مشکلات 95 هزار تن محصول سال جاری نیز در سردخانه ها انبار شده است.
5 هزارتن محصول خرما فروخته شده است
وی ادامه داد: در سال جاری کل محصول خرما 100 هزار تن بوده و تنها 5 هزار تن خرما فروش رفته است.
این مسئول افزود: یکی از مهمترین دلایل فروش نرفتن خرما را عدم بازار یابی مناسب محصول دانست و خواستار همکاری مسئولان در این زمینه شد.
وی خاطرنشان کرد: در صورت مساعد بودن شرایط کشت بم 200 هزار تن خرما در طول سال تولید می کند.
زنگی گفت: بسیاری از شهرستانهای اطراف نیز اقدام به صادرات خرمای بی کیفیت با نام خرمای بم می کنند و این سوء استفاده بازار خرما را با تهدید جدی مواجه کرده است.
وی به عدم وجود کارخانه های فرآوری خرما در منطقه اشاره کرد و گفت: خرما درختی است که می توان از همه جوانب دارای سود دهی باشد اما متاسفانه کارخانه های فرآوری در شهرستان وجود ندارد.
مصوبه راه اندازی پژوهشکده خرما اجرایی نشده است
وی به مصوبه دور دوم سفر هیئت دولت به کرمان در خصوص ایجاد پژوهشکده خرما در بم خبر داد و گفت: این مصوبه با گذشت سالها هنوز اجرایی نشده است.
معاون فرماندار بم نیز گفت: خرما یکی از مهمترین بخشهای کشاورزی بم محسوب می شود و باید برنامه ریزی لازم در راستای حل مشکل این محصول انجام شود.
امین باقری با تاکید بر لزوم مبارزه با آفت زنجره خرما ادامه داد: تاکنون یک میلیارد تومان برای مبارزه با این آفت هزینه شده است اما همچنان آفت زنجره خرما وجود دارد.
وی خاطرنشان کرد: از سوی دیگر با توجه به تغییر اقلیم و ادامه مشکلات کشاورزان افزایش کارهای پژوهشی در زمینه خرما ضروری است که راه اندازی پژوهشکده خرما در این راستا تاثیرگذار است.
این مسئول ابراز امیدواری کرد با بازاریابی صحیح محصول باقیمانده در انبارها به فروش برسد.
خرمای بم نیاز به برند دارد
مسئول خوشه صنعتی خرمای بم نیز در گفتگو با مهر اظهارداشت: برای حل مشکل دپو شدن محصول خرما باید برنامه ریزی لازم انجام شود و همکاری همه مسئولان و کشاورزان نیز لازم است.
مقداد تکلوزاده خاطرنشان کرد: استفاده از یک بسته بندی خاص برای همه محصول و همچنین بازاریابی نیز باید مد نظر قرار گیرد.
وی گفت : اقداماتی در این راستا صورت گرفته است که امیدواریم با همکاری مسئولان اجرایی شود.
کشاورزان محصول را به دلالان نفروشند
این مسئول به فعالیت دلالان در منطقه اشاره کرد و از کشاورزان خواست از فروش محصول خود به این افراد سود جو خودداری کنند.
تکلوزاده خاطرنشان کرد: دلالان از وضعیت اقتصادی کشاورزان سوء استفاده می کنند و محصول را با قیمت بسیار اندک خریداری می کنند و در نهایت با قیمتهای بالا در سایر شهرستانها به فروش می رسانند.
در حالی کشاورزان بمی غرق در مشکلات گوناگون شده اند که تشکیل جلسه های مختلف برای بررسی وضعیت نامطلوب خرما در سطوح مختلف ادامه داد اما تاکنون هیچ یک از این جلسات به نتیجه قاطعی برای حل مشکل کشاورزان منجر نشده است.
به نظر می رسد در شرایط موجود خرید توافقی محصول خرما از کشاورزان و ارائه تسهیلات بانکی حداقل در راستای خرید نهادهای کشاورزی برای تولید محصول سال آینده از ساده ترین راه حلهایی است که می تواند بخشی از مشکل کشاورزان را حل کند.
نظر شما