خبرگزاری مهر- گروه دین و اندیشه: کتاب "فلسفه و فرهنگ" در برگیرنده مباحثی است درباره ماهیت و اهمیت فلسفه و نسبت آن با سایر جنبههای فرهنگ و مشتمل بر تحقیقاتی است در حوزههای تاریخ فلسفه، فلسفه تطبیقی و برخی مسائل تاریخی از جمله مشروطیت.
بخشهای مختلف این کتاب شامل مباحث کلی در شناخت قدر و موقعیت فلسفه و نسبت آن با سایر معارف و شؤون بشری، مباحث تاریخی در حوزه فلسفه به ویژه درباره آشنایی غربیان با فلسفه اسلامی و سرگذشت آن در ایران، بحثهایی در فلسفه صدرایی و به طور خاص مطالبی درباره مقایسه جنبههایی از حکمت متعالیه با برخی فلسفههای مهم غربی و بالاخره مطالبی در حوزه تاریخ و فرهنگ است.
درواقع باید گفت وجه غالب این مجموعه تأمل در جنبههای گوناگون فرهنگ، هنر و تاریخ است از منظر فلسفه و امکان گفتگوی آنها. در این مجموعه میتوان دغدغهها و نگرش کلی دکتر کریم مجتهدی را نیز مشاهده کرد. ملاحظاتی از این قبیل که فلسفه شناخت امکانات آتی و به معنایی خود آینده است، فلسفه آزادسازی ذهن است و اهمیت آن پیش و بیش از هر چیز در جنبه آموزشی آن نهفته است.
تلاش در جهت پرده برگرفتن از جهل مرکب، کوشش برای تعمق و تفاهم، سنت زنده و در حال بازآفرینی به عنوان سنت حقیقی و تجدد مبتنی بر تعادل میان هویت و حافظه به عنوان تجدد حقیقی از دیگر دغدغههای مجتهدی محسوب میشوند که در مقالات و سخنرانیهای گردآمده در این کتاب مورد بحث قرار گرفتهاند.
نظر شما