دکتر صمد قائم پناه در گفتگو با خبرنگارمهر درمورد اینکه علوم انسانی بسیار گسترده هستند و عالمان یک علم انسانی به علوم دیگر نیازمند هستند شما به کدامیک از علوم انسانی دیگر در رشته خود بیشتر نیاز دارید گفت: بحث مسائل فلسفه، مباحث به جامعه شناختی و اقتصاد اینها از دیگر رشتههای علوم انسانی است که برای من در کنار رشته تخصصی خودم که علوم سیاسی است نیاز است. تقسیم بندی این رشتهها یک امر اعتباری است و یک عالم سیاست برای اینکه در رشته تخصصی خود به مسائل اجتماع اشراف بیشتری داشته باشد و هم پدیدههای اجتماعی را بهتر تجزیه و تحلیل بکند باید از علوم دیگر هم، درکنار رشته تخصصی خود استفاده بکند.
این استاد علوم سیاسی دانشگاه آزاد تاکستان در مورد اینکه درجهانی که به میان رشتهای بودن معروف است شما چگونه با مسئله تخصص کنار میآیید؟ همچنین اظهارداشت: الان گرایشها در دانشگاههای مختلف دنیا مباحث میان رشتهای است. امروزه تقریباً دیگر به آن معنا و مفهومی که در گذشته روی یک رشته تخصصی تمرکز میشد دیگر اعتبار خودش را یک مقداری از دست داده و الان تحت مسائل میان رشتهای در اولویت کارهای علمی،پژوهشی و آموزشی برای دانشجویان دنیا مطرح است. ایران هم به این سمت و سو دارد حرکت میکند.
این محقق و پژوهشگر حوزه علوم سیاسی درمورد اینکه متخصصان علوم انسانی تاچه اندازه باید از تحولات علوم طبیعی مطلع باشند نیز گفت: خیلی ضرورتی ندارد. اطلاع از تحولات علوم طبیعی برای متخصصان علوم انسانی به آن شکل لزومی ندارد . یعنی انسان در علوم انسانی با پدیده انسان و مسائل مربوط به او سرو کاردارند ،بنابراین در حد نیاز که آن هم در علوم انسانی نیازی به آن شکل لزوم ندارد که برای مثال یک عالم سیاست به بحثهای مربوط به علوم طبیعی مراجعه کندآشنایی با علوم طبیعی لازم است. یعنی در حد کلی لازم است که ازاطلاعاتی که پیرامون پیشرفتهای علوم طبیعی صورت گرفته آن هم در حد کلیات مطلع باشند. ولی به شکل تخصصی و فنی اصلاً ضرورتی ندارد و اصلاً در سر فصلهای این رشتهها هم جایی برای مباحث علوم طبیعی گنجانده نشده و به نظرم هم خیلی ضرورتی ندارند.
نظر شما