به گزارش خبرنگار مهر در کرج، چهره ماندگار ریاضی کشور سخت گیر به نظر نمی رسد، با لهجه شیرین آذری سخن می گوید و به گفته خود نبوغ ریاضی اش را از مدرسه کوچکی در شهرستان اهر به کمک معلمانش کشف کرده است.
دکترعلیرضا مدقالچی تا آنجا با ریاضیات مانوس است که در ادبیات محاوره اش از اصطلاحات ریاضی بهره می گیرد و گویی محیط پیرامون از دید ریاضی برای او مفهوم دیگری دارد.
به مناسبت انتخابش به عنوان چهره ماندگار علمی کشور با هماهنگی رادیو البرز و در مکان این رادیو با وی گفتگویی داشتیم.
این استاد ریاضی که متولد سال 1330 درشهرستان اهر از توابع آذربایجان شرقی است با شور و حرارت خاصی از خاطرات دوران مدرسه و معلمان ریاضی اش گفت.
وی با یادآوری معلمهای دوران تحصیلش می گوید: مدتهاست به زادگاهش سرنزده و مشتاقانه در انتظار فرصتی است که به اهر برود و سری نیز به معلمان قدیمی اش بزند.
شاگرد سالهای دور دبستان پهلوی اهر معتقد است با آنکه در آن زمان در شهرستان اهر امکانات کافی آموزشی وجود نداشت و مجله یکان تنها وسیله ای بود که پس از ماهها به اهر می رسید و معلمان و دانش آموزان آن را مطالعه می کردند، با وجود تمامی مشکلات با تشویق معلمان انگیزه یادگیری دوچندان بود.
وی در پاسخ به اینکه کدام معلم ریاضی را به خاطر دارید و او را در پیشرفت خود سهیم می دانید از معلمان کلاس دوم و سوم ابتدایی خود نام برد.
مدقالچی با بیان خاطره ای از آن دوران در خصوص آقای روان بخش معلم سال دوم ابتدایی اش گفت: وی هر هفته سرکلاس مسئله ای را به ما می داد و گاهی نیز برای حل آن به ما جایزه می داد.
وی ادامه داد: یک بار که مسئله را حل کردم مداد دوسری جایزه گرفتم که برایم فوق العاده ارزشمند بود زیرا معلم برای تهیه این جایزه کسی را به شهر به فاصله ای دور از مدرسه فرستاده بود تا این جایزه را تهیه کند.
استاد خاطرنشان کرد: آن معلم عاشق کارش بود، زندگی معمولی داشت اما هیچ گاه از تشویق و عشق به کلاس و درس دست نکشید.
عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت معلم، معلم کلاس چهارمش را نیز به خاطر دارد و می گوید وی در آن سالها ما را به انجام فعالیتهای فوق برنامه نظیر تهیه روزنامه دیواری و ... تشویق می کرد که این اقدام برای من بسیار ارزشمند بود.
این کله، کله چرچیل است
وی ادامه داد: روزی معلم از ما خواست سی و سه پل را بکشیم و وقتی نقاشی مرا دید بسیار تشویقم کرد و آن را تا یک هفته به دیوار کلاس زد و به من گفت: " این کله، کله چرچیل است."
استاد مدقالچی دربخش دیگری از این گفتگو با بیان اینکه مطرح کردن دانش های نظری و پایه همچون ریاضی درجامعه مشکل است، گفت: اطلاع ناکافی از دانش ریاضی در جامعه نیز از همین جا نشات می گیرد.
وی افزود: برخلاف رشته های مهندسی، رشته های علوم پایه به طور کاملا مستقیم کاربرد ندارند و اغلب کاربرد این دانش نظری و پایه در سایر رشته های مرتبط نظیر کامپیوتر و مهندسی است.
عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت معلم خاطرنشان کرد: دانش آموختگان علوم پایه می توانند در عرصه های گوناگون علمی و کاربردی بخشهای مختلف نقش آفرینی کنند که این موضوع لازمه توجه بیشتر است و در حال حاضر نیز اغلب جایگاه این افراد توسط دیگران اشغال می شود.
انتشار مجله رشد آموزش ریاضی اولین گام برای ترویج ریاضیات
وی در لابلای صحبتهایش سری به گذشته های دور زد و از چگونگی معرفی دانش ریاضی به دانش آموزان گفت و افزود: در اوایل انقلاب با این منظور تصمیم به انتشار مجله رشد آموزش ریاضی گرفته شد و این کار یکی از راههای ترویج ریاضی به شمار می رفت.
مدقالچی یادآور شد: در این مجله با پرداختن به تمام ابعاد دانش ریاضی و رونق یافتن آن به خصوص در زمان انتشار شمارگان نخست رفته رفته زمینه تشویق و گرایش به سمت ریاضی ایجاد شد.
رئیس انجمن ریاضی ایران از تلاشهای بی شمار خود برای معرفی دانش ریاضی گفت و افزود: برای دانشجویان مقالاتی تحت عنوان ریاضی چیست نوشتم و در این مقالات از دیدگاه فلسفی ، منطقی ساختارهای ریاضی و کاربرد آن را بازگو کرده وکتابهایی به زبان انگلیسی منتشر کردم.
وی همچنین در خصوص دیدگاه غالب و قدیمی عامه در خصوص ریاضیات اظهار داشت: در دیدگاه قدیمی ریاضیات را فقط حساب و هندسه وجبر می دانستند و با مرور زمان و با ارائه نظرات جدید توسط صاحب نظران این دانش نگاه قدیمی تغییر کرد و شاخه های جدید این علم معرفی شد.
چهره ماندگار ریاضی کشور درادامه گفت: درحال حاضر در97 رشته اصلی که متجاوز ازپنج هزار و500 شاخه فرعی است ریاضیات توسعه پیدا کرده و این شاخه ها شامل علوم کامپیوتر، آمار، آموزش ریاضی، جبر، گسسته ، فلسفه و منطق ریاضی و ... و کاربرد ریاضیات در علوم زیست شناسی، پزشکی، اقتصاد، کامپیوتر و ... است.
وی ملموس ترین کابرد ریاضیات را در علوم کامپیوتر برشمرد و گفت: کامپیوتر فرزند ریاضیات است.
استاد مدقالچی در بخش دیگری از این گفتگو در خصوص وجود استعداد ذاتی در ریاضیات گفت: در ریاضی باید علاقمند بود و استعداد داشت و این استعداد را پرروش داد تا شکوفا شود.
رئیس انجمن ریاضی ایران آموزش را مهمترین مسئله در یادگیری ریاضیات خواند و عنوان کرد: معلمین ریاضی باید معلومات کافی داشته باشند و از شیوه آموزش صحیح نیز به خوبی مطلع باشند.
نحوه آموزش و کتب درسی مهمترین موضوعات در یادگیری ریاضیات
وی ادامه داد: کتب درسی آموزشی نیز در یادگیری ریاضیات نقش مهمی دارند و باید ریاضیات به گونه ای آموزش داده شود که در طول تاریخ رشد پیدا کرده است.
مدقالچی بیان کرد: در طول تاریخ شمردن از ویژگیهای انسان بوده است و به تدریج اعداد به عنوان مجردات و مفاهیم معمولی بگرفته از طبیعت وارد ریاضی شد و رفته رفته این دانش در طول زمان تغییر کرد و گسترده تر شد.
وی در پایان درتعریف خود از ریاضیات با نام بردن ازسه ریاضی دان معروف به نامهای گاوس،نیوتن وارشمیدس، ریاضیات را از دیدگاه گاوس شاهزاده علوم خواند و گفت: ریاضیات عالی ترین زاییده ذهن بشر است، شما پدیده ای را طبیعی می بینید و از آن می گذرید اما ریاضی دان برای پدیده ای طبیعی نیز مدل مجرد طراحی می کند و سخت ترین بخش ریاضی نیز مدل مجرد است.
دکترعلیرضا مدقالچی استاد پایه 38 دانشکده علوم ریاضی وکامپیوتردانشگاه تربیت معلم در هشتمین همایش چهره های ماندگار به عنوان چهره ماندگار علمی کشور انتخاب شد.
فعالیتهای علمی تاکنون شامل فعالیت در زمینه های آموزشی، پژوهشی و مدیریت در جهت ارتقای دانش ریاضیات در کشور، تدریس دوره های مختلف دانشگاهی از جمله مقطع دکترا از سال 1354 تاکنون، تألیف و ترجمه 15 جلد کتاب، تألیف بیش از 50 مقاله درمجلات معتبر بین المللی،تألیف 20 مقاله درزمینه های مختلف دانش ریاضی درمجلات داخلی وتربیت 20دانشجوی دوره دکترا است.
همچنین وی سرپرستی تدوین دانشنامه ریاضی که منجر به انتشار حداقل 10 جلد دانشنامه خواهدشد را بر عهده داشته است که جلد اول واژه نامه حدود 800 صفحه زیر چاپ است، وی همچنین تألیف مقالات تحقیقی مروری در مجله فرهنگ و اندیشه انجمن ریاضی ایران و انتشار مقالات گوناگون در خبرنامه انجمن ریاضی ایران به منظور ترویج دانش ریاضی در کشور در سطوح مختلف را برعهده دارد.
نظر شما